Julkaistu    |  Päivitetty 
Tuomas Räihä

Neuvottelua ja ratkaisuja odotetaan

Ammattiliitot järjestävät perjantaina suuren mielenilmauksen, joka esimerkiksi pysäyttää suurilta osin julkisen liikenteen ja sulkee tehtaita. Tällainen tapa vastustaa hallituksen ehdottamia leikkauksia on saanut sekä puolustajia että vastustajia. Karjalan Heili teki tiistaiaamuna kierroksen joensuulaisiin kahvipöytiin aistimaan sitä, miten tulevan perjantain tapahtumiin ja Suomen taloudelliseen tilanteeseen yleisemminkin kaupungissa suhtaudutaan.

Joensuun kauppahallissa aamuparlamentissaan istuivat tällä kertaa Heimo Hassinen ja Oiva Hirvonen. Miesten mukaan tuleva perjantai ei heitä henkilökohtaisesti juurikaan hetkauta. Hassinen on viettänyt eläkepäiviään jo pidemmän aikaa, ja Hirvosellakin eläkepäivät häämöttävät lähitulevaisuudessa.

– Perjantaina pitää kuitenkin töissä vielä olla, Hirvonen toteaa.

Samoilla linjoilla ovat torilla vuodesta 1992 toriparlamenttiaan pitäneet miehet, joista tiistaiaamulla paikalla olivat Hannu Huikuri, Olli-Kalle Heimo, Jussi Väisänen ja Matti Halonen.

– Perjantai on päivä, joka tulee torstain jälkeen ja sen jälkeen tulee lauantai, ei sitä sen kummemmin odota, Heimo sanoo.

Kauppahallin seurue pitää ammattiliittojen tapaa osoittaa mieltään perjantaiseen tapaan täysin oikeana ratkaisuna.

– Eihän sanelupolitiikalla ole ikinä saatu mitään aikaiseksi, ja sitten vielä kun nämä hallituksen toimet kohdistuvat vielä köyhimpään osaan, Hassinen toteaa ja Hirvonen yhtyy mielipiteeseen.

Hallituksen toimenpiteet eivät siis saa miehiltä kiitosta. Eniten heitä ärsyttää toimien kohdentuminen työläisiin ja se, ettei hallitus heidän mielestään neuvotellut tarpeeksi.

– Hallituksen olisi pitänyt jättää neuvotteluvaraa, niin kuin se nyt ehkä meneekin siihen, että asioista vielä neuvotellaan ja jonkinlainen sopimus saadaan aikaiseksi, Hassinen sanoo.

Miehet muistuttavat, että sopimus olisi ollut hyvä saada aikaiseksi ilman tällaiseen riitatilanteeseen joutumista: nyt yhteiskunta joutuu maksamaan. Pahoja tilanteita on Suomessa kuitenkin ollut ennenkin ja kauppahallin seurue uskoo, että tästäkin noustaan.

– Aikaa se voi viedä, mutta kyllä tästä noustaan, Hirvonen sanoo.

– Ei mikään maa ole vielä konkurssiin mennyt, eikä Suomi ole vielä niin pahassa tilanteessa kuin puhutaan, sitä nyt vaan lyödään kuin vierasta sikaa, Hassinen täydentää.

Toriparlamentin jäsenet eivät puolestaan pidä lakkoilua hyvänä keinona protestoida hallituksen toimia vastaan.

– Perjantain positiivisin anti on, jos se purkaisi tähän tilanteeseen liittyvät kovimmat paineet, Matti Halonen sanoo.

Miehet pohtivat, että jotain pitää saada aikaiseksi, ja hallituksen päätökset ovat yksi keino. Toinen mahdollinen keino olisi verojen ja veroluonteisten maksujen tasapainottelu eli niin sanottu fiskaalinen devalvaatio. Myös viime päivinä esille noussut ehdotus lomarahojen puolittamista saa torin seurueelta kannatusta.

– Se on järkevämpi ehdotus kuin kuukausittaiset vähennykset palkasta. Se ei iskisi niin pahasti esimerkiksi sairaanhoitajiin, Huikuri pohdiskelee.

Toriparlamentti tunnustaa Suomen olevan vaikeassa tilanteessa ja ratkaisuja olisi pakko saada aikaiseksi.

Väisänen toteaa, että mikään näpertely ei nyt auta, kun säästöjen tarve on 10 miljardia euroa.

– Kun eletään koko ajan velaksi, niin yksityistaloudessa olisi tehty jo ratkaisuja. Nyt julkisessa taloudessa pitäisi pystyä samanlaisiin ratkaisuihin, Väisänen muistuttaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä