Julkaistu    |  Päivitetty 
Arttu Laakkonen

Frankfurtissa pullistellaan sähkölläkin

Perinteikäs Frankfurtin autonäyttely (Internationale Automobil-Ausstellung) avattiin jälleen viime keskiviikkona ja se kestää 27. päivään syyskuuta saakka.

Näyttely on sanalla sanoen valtava: kävijämäärissä ollaan hivoteltu miljoonaa ja näyttelyn pinta-ala on reilut 20 hehtaaria.

Esillä on huima määrä autoja, uutuusmalleja ja prototyyppejä, sekä eri varaosa- ja tarvikefirmojen tuotteita.

Autointoilijat ovat showsta siis syystäkin täpinöissään. BMW:n pääjohtaja Harald Krueger taisi sitä olla enemmän kuin kukaan muu: avajaispäivänä maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Krueger pyörtyä kupsahti lavalle kesken BMW:n lehdistötilaisuuden.

Maapallon öljyvarantojen hupenemisesta huolehtimista ei luonnollisestikaan tässä kontekstissa heti huomaa.

Autoteollisuus on kuitenkin viime aikoina alkanut osoittaa vakavasti otettaviakin merkkejä siitä, että asiaan suhtaudutaan vakavasti.

Tällaisesta merkistä käy muun muassa perinteisesti bensiinin voimaan luottaneen urheiluautovalmistaja Porschen julkaisemat suunnitelmat täysin sähköllä kulkevasta Mission E -sähköautostaan.

Täysiverisen urheiluauton ulkonäkö ja suorituskyky (600 hevosvoimaa ja nollasta sataan noin 3,5 sekuntia) yhdistettynä noin 500 kilometrin toimintasäteeseen kuulostavat lupaavalta.

Myös Volkswagen on Frankfurtissa loihenut lausumaan lanseeraavansa brändinsä merkkien alla yhteensä parikymmentä uutta sähköautomallia vielä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.

Ja onhan niitä muitakin.

Tästä uutukaisesta saatiin vihiä jo ennen Frankfurtiakin, mutta asia on ollut esillä myös Saksassa: ensi vuodeksi markkinoille odotettu uusi Alfa Romeo Giulia on takavetoinen perheauto.

Siinä, missä saksalaiset Mercedes ja BMW ovat viime aikoina flirttailleet etuvetoisuuden kanssa, Alfa näyttää siis palaavan juurilleen.

Ensiesittelyyn tehdas talutti malliston lippulaivan, QV:n, jonka keulan alla on 510-heppainen turboahdettu V6. Sen turvin kiulun pitäisi kimmota nollasta sataan 3,9 sekunnissa.

Vielä yksi poiminta: 60- ja 70-luvulla autoilua seuranneet saattavat muistaa Citroenin ”retkimallin”, Meharin.

Frankfurtissa tuon avokorisen ranta-auton perinnettä jatkoi tehtaan prototyyppi Citroen Cactus ”M”.

Ranskalaisinsinöörit ovat rakentaneet perusmallin C4 Cactuksen pohjalle varsin pirtsakan surffilaudan kuljettimen, joka on jo herättänyt hilpeää huomiota näyttelyvieraiden keskuudessa.

Syksyä elävään Suomeen pirssi soveltuu avonaisine rakenteineen kuitenkin huonosti. Valitettavasti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä