Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Opiskelijat asuvat kompaktisti

Jalmari Sivonen asuu Joensuun Ellin 15 neliön yksiössä.  Kuva: Hanna Toivanen Jalmari Sivonen asuu Joensuun Ellin 15 neliön yksiössä. Kuva: Hanna Toivanen

Pienten asuntojen rakentamisesta on tullut Suomessa muoti-ilmiö. Pienet asunnot ovat yleensä vuokra-asuntoja ja opiskelijoille suunnattuja vuokrakohteita. Vaikka vuonna 2005 säädettiin, että uusien asunhuoneistojen täytyy olla vähintään 20 neliötä, tämä ei kuitenkaan koske opiskelija-asuntoja.

Joensuulainen tradenomiopiskelija Jalmari Sivonen asuu Joensuun Ellin Länsikadulla sijaitsevassa opiskelija-asunnossa, joka on kooltaan 15 neliötä. Sivonen on asunut asunnossaan toukokuusta 2021 lähtien, sillä edellisestä Ellin asunnosta oli muutettava remontin alta pois.

– Tulihan se 15 neliötä vähän shokkina, mutta aika nopeasti siihen totuin, kertoo Jalmari Sivonen.

Länsikadun asunto osoitettiin Sivoselle väliaikaiseksi asunnoksi Ellin toimesta.

– Halusin jäädä tähän asuntoon, sillä muuttaminen koko ajan on todella raskasta. Asunto on alkanut tuntua kodilta kaikista sen puutteista ja pienuudesta huolimatta. Kyllä tässä viihtyy, Jalmari Sivonen jatkaa.

 

Joensuussa opiskelijayksiötä keskustan alueelta on vaikea saada niiden suuren kysynnän ja suosion vuoksi. Monelle opiskelijalle sijainti on asunnon kokoa tai kuntoa tärkeämpi. Sivosella oli tuuria mukana, kun hän sai keskustan alueelta yksiön.

– Asunnon sijainti ja hinta on ihan 5/5. Asumiskulut saan katettua melkein kokonaan asumistuella, ja koulu on tien toisella puolella. Tässä vaiheessa asunnon pienuuskaan ei niin haittaa, Jalmari Sivonen sanoo.

Pienten asuntojen sisustaminen ja tavaroiden järjestely voi vaatia mielikuvitusta, sillä säilytystilaa on usein niukasti. Sivonen on kokenut asunnon pienuuden monella tapaa kuitenkin hyvänä asiana.

– Pieni asunto on tähän väliin todella hyvä. Tarkoitukseni olisi muuttaa jossain vaiheessa ulkomaille, ja tämä tavaramäärä on huomattavasti helpompi hävittää ja myydä kuin se, mitä huomaamatta kertyisi isoon kaksioon, Jalmari sivonen kertoo.

 

Tilan puutteen vuoksi tavaroiden säilyttäminen voi olla hiukan hankalaa.

– Keittiö on aika pieni, ja avokaapit astioille ja kuivaruokien säilytykseen on vähän hassu ratkaisu. Tavaroiden säilyttäminen on muutenkin vaikeaa eikä tilannetta helpota se, että asuntoon ei kuulu erillistä varastoa, jonne osan tavaroista voisi viedä, Jalmari Sivonen kommentoi.

Sivosen asunnosta puuttuu myös liesituuletin, mikä tuo omat hankaluutensa arkeen.

– Ei tässä asunnossa voi ruokaa laittaa. Paistinpannulla jos tekee jotain, heti alkaa palohälyttimet soimaan ja palokunta on hetken päästä paikalla.

 

Joensuussa opiskelija-asuntoja rakentaa, ylläpitää ja vuokraa Joensuun Elli. Ellillä on 2 700 asuntoa noin 40 eri kohteessa, joista osa sijoittuu keskustan alueelle. Opiskelijakerrostalot ovat yleisemmin rauhallisia, eikä naapuritalosta välttämättä tiedä, että siinä asuu ainoastaan opiskelijoita.

– Vaikka pihapiirissä on kolme opiskelijakerrostaloa, niin meno on suhteellisen rauhallinen. En ainakaan ole kuullut kauheasti elämisen ääniä tai bileistä kantautuvia ääniä, Jalmari Sivonen kertoo.

Pienet asunnot ovat monelle Ellin asukkaalle tuttuja. Ellin yksiöt ovat 15 neliöstä ylöspäin, ja pienimmät kaksiot noin 40 neliötä. Asuntojen hakijoilta tulee aika ajoin toiveita asuntojen suhteen. Viimeisimpänä asunnoista on toivottu tilavampia.

– Uskoisin, että korona-aika on vaikuttanut tähän, sillä kotoa käsin työskennellään ja opiskellaan entistä enemmän, kommentoi Ellin asiakaspalvelupäällikkö Minna Lievonen.

 

Ellin kerrostalot sijaitsevat ympäri Joensuuta. Uusin kohde on Penttilänrannassa komeileva puukerrostalo. Minna Lievosen mukaan uudisrakentamiselle ei ole tällä hetkellä tarvetta.

– Seuraavaksi lähdemme peruskorjaamaan vanhoja asuntoja, Minna Lievonen kertoo.

Ellin suosituimpia kohteita ovat yksiöt keskustassa lähellä palveluita. Keskustan ja Penttilänrannan yksiöihin on tällä hetkellä noin kuuden kuukauden jono.

– Monelle opiskelijalle on tärkeää, että palvelut ovat lähellä, Minna Lievonen sanoo.

Keskustan laitamilla sijaitseviin yksiöihin jonot ovat lyhyemmät, sillä kysyntää ei ole niin paljoa.

– Kauempana sijaitsevissa asunnoissa hyvänä puolena on se, että luonto ja lenkkipolut ovat lähellä. Monelle tämä merkitsee enemmän kuin kaupungin syke, Minna Lievonen jatkaa.

Ellin vuokra-asunnot ovat monelle opiskelijalle ensisijainen vaihtoehto, sillä vuokratasot ovat kohtuulliset, jolloin rahaa jää opiskelijaelämäänkin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä