Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Luonnon muovaama esitys

Mira Pesonen tuo lenkkipolun varrelle tanssin ja liikkeen ja Heidi Niinimäki musiikin ja äänet, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäristän puiden ja äänten kanssa. Kuva: Aimo Salonen Mira Pesonen tuo lenkkipolun varrelle tanssin ja liikkeen ja Heidi Niinimäki musiikin ja äänet, jotka ovat vuorovaikutuksessa ympäristän puiden ja äänten kanssa. Kuva: Aimo Salonen
Tämä syksy on täynnä kulttuuritupsahduksia, jolloin taiteeseen voi törmätä mitä kummallisimmissa paikoissa: huoltoasemalla, laavulla, päiväkodissa – tai vaikka lenkkipolun varrella, kuten tanssija Mira Pesosen ja muusikko Heidi Niinimäen esiintymisissä Kuhasalossa ja Hasanniemessä.

Kulttuuritupsahdukset ovat osa Joensuun kaupungin kulttuuripuolen koronaexitiä.

– Ajatuksena on tuoda taidetta eri muodoissa matalalla kynnyksellä ihmisten arkipäivään, Pesonen kiteyttää.

Pesonen ja Niinimäki esiintyvät tulevana lauantaina kello 12 ja 15 Kuhasalon luontopolun varrella sekä sunnuntaina kello 14 Hasanniemessä teatterialueen tuntumassa.

Viime lauantaina he olivat harjoittelemassa Kuhasalossa.

Pohjalla on siis harjoiteltu teos, mutta lopullisesti esitys muokkautuu vasta sen mukaan, millaiset olosuhteen esityksen aikana vallitsevat.

– Luonnon ehdoilla mennään. Nyt on kova tuuli ja tuntuu, että äänet häviävät siihen, mutta jos on lempeä päivä, miljöö on aivan erilainen, Pesonen totesi lauantaina, jolloin puhurit nostivat Pyhäselällä suuria aaltoja, jotka vaahtopäinä vyöryivät rantaan.

Tanssi, liike, musiikki ja äänet keskustelevat ympäristön ja siitä kuuluvien äänten kanssa.

– Hyödynnämme koko miljöötä. Liikkeellä keskustelen vaikka puiden kanssa niin, että puut ovat rekvisiittaa, ja Heidin äänet kommunikoivat luonnon äänten kanssa, Pesonen sanoo.

– Saa sitten nähdä, millaista täällä on viikon päästä, pohti Niinimäki, joka totesi, että primitiiviset asiat ovat hänelle läheisiä:

– Taide on lähtenyt shamanismista ja luonnosta, ja mielenkiintoista on olla takaisin siinä ympäristössä. Muusikon näkökulmasta tässä on vähän leirinuotiomainen ajatus.

Kuhasalon esiintymispaikan valintaan vaikutti muun muassa kaatuneet ja sammaloituneet puut, jotka luovat moninaisuutta.

– Tässä on vaikka mitä mahdollisuuksia käyttää aluetta liikkeessä, tanssissa, musiikissa ja äänen tuottamisessa. Esitys kulkee tällä pienellä pläntillä, kaksikko kertoo.

Hasanniemen valintaan vaikutti osittain alueesta viime vuosina käyty keskustelu.

– Hasanniemen kohtalostahan on jumpattu, että säilytetäänkö se ihmisten virkistyskäytössä vai mitä sille tehdään. On se minulle itsellenikin tärkeä ja haluan, että se säilyy, Pesonen sanoo.

Kulttuuritupsahdukset ovat pääsymaksuttomia tapahtumia sekä esityksiä, jotka toteutuvat vuoden 2021 aikana.

Lista eri tupsahduksista päivittyy syksyn mittaan verkkosivulle joensuu.fi/kulttuuritupsahdukset sekä Joensuun tapahtumakalenteriin sitä mukaa, kun niiden ajankohdat sekä paikat varmistuvat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä