Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Linder-treffit pistävät liikkeelle

Niklas Leinonen, Riikka Valkama, Heli Aalto ja Tuukka Pennanen ovat valvomassa Sykettä-liikuntapalvelun toteuttamaa kuntotestiä areenalla.  Kuva: Hanna Toivanen Niklas Leinonen, Riikka Valkama, Heli Aalto ja Tuukka Pennanen ovat valvomassa Sykettä-liikuntapalvelun toteuttamaa kuntotestiä areenalla. Kuva: Hanna Toivanen
Korkeakoulujen Sykettä-liikuntapalvelu starttasi toimintansa tänä syksynä lähes vuoden tauon jälkeen. Sykettä-liikuntakalenteri täyttyy erilaisista liikunnallisista ja hyvinvointia tukevista tunneista. Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi on yhä tärkeämmässä roolissa koronapandemian jälkeen, sillä monella sosiaaliset kohtaamiset ja liikunta ovat saattaneet jäädä melkein kokonaan pois.

– Haluamme tavoittaa myös niitä opiskelijoita, jotka ovat koronan vuoksi tippuneet opiskelun ja liikunnan parista. Haluamme saada opiskelijat takaisin rutiineihin kiinni, kertoo korkeakoululiikunnan suunnittelija Heli Aalto.

Sykettä-liikuntapalvelut tarjoaa korkeakouluopiskelijoille monipuolisen liikuntakalenterin, liikuntaneuvontaa, erilaisia kampanjoita sekä tukea liikuntaan.

– Meillä on muun muassa loivasti liikkeelle -tunnit, joiden tarkoitus on tukea heitä, jotka eivät liikuntaa juurikaan harrasta, ja tunneille meno saattaa jännittää, Aalto kertoo.

Liikuntapalvelun avulla halutaan tukea opiskelijoita löytämään liikunnasta oma harrastus sekä harrastuksen myötä uusia sosiaalisia kohtaamisia.

Yksi suosittu liikuntapalveluiden muoto on Liikuntakaveri-kaveripalvelu eli Linder-palvelu, jonka kautta voi löytää itselleen seuraa liikunnan pariin.

– Linder on ollut tosi suosittu. Tämän kautta voi etsiä itselleen kaverin pelaamaan vaikka sulkapalloa, jos omasta kaveriporukasta ei pelaajia löydy. Vähän niin kuin ”paritetaan” samoista lajeista kiinnostuneita, Heli Aalto jatkaa.

Korkeakouluopiskelijoilla ja henkilökunnalla on Sykettä-liikuntapalvelun kautta mahdollisuus osallistua ohjatuille ryhmäliikuntatunneille, joita on liikuntakalenterissa noin 80 tunnin edestä joka viikko.

– Tarjonta on laaja, ja pyrimme pysymään ajanhermolla sekä laajentamaan toimintaa koko ajan. Esimerkiksi koronan myötä meille tuli myös online-tunnit käyttöön, Aalto sanoo.

Vaikka liikuntakalenteri on laaja, löytyvät sieltä selkeät kestosuosikit, joihin osallistujia olisi jonoksi asti.

– Allasjumppa, ilmajooga, zumba, kuntosaliohjaukset ja jääkiekko ovat ehdottomasti suosituimmat lajit tällä hetkellä, Aalto jatkaa.

Aallon mukaan liikuntalajien peruskattaus on ihanteellinen silloin, kun tarjonnassa on aerobista liikuntaa, lihaskuntoa, liikkuvuutta sekä kehonhuoltoa. Palloilulajeja pyritään järjestämään niihin lajeihin, joihin Joensuussa on mahdollisuus.

– Joensuulaiset yritykset ovat lähteneet hyvin mukaan tukemaan korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointia. Ilman paikallisten toimijoiden tukea palvelua olisi vaikea ylläpitää, joten heidän tukensa on todella tärkeää, Heli Aalto kertoo.

Liikunnan ja hyvinvoinnin merkitys kasvaa entisestään, ja siihen halutaankin kiinnittää enemmän huomiota myös korkeakouluissa. Liikunta auttaa tutkitusti myös psyykkiseen hyvinvointiin sekä vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta. Sykettä ja YTHS (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö) tekevät yhteistyötä, jonka kautta YTHS ohjaa kohderyhmään kuuluvat henkilöt Sykettä-liikuntapalvelun liikuntaneuvontaan, joka on maksuton.

– Yhteistyön kautta ollaan tavoitettu myös niitä opiskelijoita, jotka muuten eivät hakeudu liikunnan pariin. Pyrimme lisäämään liikunnan kautta hyvinvointia, Aalto kertoo.

Sykettä-liikuntapalvelun tavoitteena on luoda aktiivinen, sosiaalinen ja hyvinvoiva korkeakouluyhteisö. Aallon mukaan palvelun kautta pääsee liikkumaan opiskelijabudjettiin sopivasti.

– On tärkeää tarjota myös opiskelijoille mahdollisuus liikkua monipuolisesti ja edullisesti. Emme halua, että kenelläkään jää liikuntaharrastus pois rahan takia, Aalto jatkaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä