Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Joulukuu on tunnelmaa tulvillaan

Kukkolan tunnelmallinen joulukuvaelma nähdään taas tänä vuonna. Kuva vuoden 2019 esityksestä. Kuva: Kimmo Kirves Kukkolan tunnelmallinen joulukuvaelma nähdään taas tänä vuonna. Kuva vuoden 2019 esityksestä. Kuva: Kimmo Kirves

Joensuussa voi virittäytyä joulutunnelmaan lukuisissa eri tapahtumissa ja konserteissa.


Jouluisia miljöitä ja esityksiä

Kukkolan metsäteatterilla nähdään joulukuussa tunnelmallinen joulukuvaelma Ja tapahtui niinä päivinä. Maksuttoman esityksen kenraaliharjoitukset järjestetään 11.12. kello 13, ja varsinaiset esitykset nähdään 12.12. kello 13 ja 15.30 sekä 19.12. kello 13 ja 15.30. Joulukuvaelman järjestää Kulttuuriyhteisö Kukkola ry.
Sinkkolassa voi puolestaan virittäytyä joulutunnelmaan pistäytymällä navetassa, joka on somistettu jouluiseksi. Navetassa voi muun muassa jättää joulupukille menevää postia, jonka Sinkkolan tontut toimittavat Korvatunturille. Joulunavetta on avoinna arkisin Sinkkolan työntekijöiden ollessa paikalla aina jouluviikolle saakka.
Pohjois-Karjalan museo Hilmassa voi tutustua hirsirakentamiseen jouluisessa Tonttujen rakennuspuuhat -näyttelyssä. Näyttelyssä hirsirakentamiseen tehdään katsaus museon valokuvien sekä esineiden kautta aikaan, jolloin rakennusten mitat ja mallit syntyivät tekijöiden taitavissa käsissä. Näyttely on esillä 8.1.2022 saakka.

Kauneimmat joululaulut

Viime vuonna Kauneimmat joululaulut jäivät koronan vuoksi laulamatta Joensuussa, mutta tänä vuonna tapahtumat pyritään taas järjestämään. Laulamaan pääsee halutessaan sekä sisällä että ulkona.
Reijolan seurakuntatalolla Kauneimmat joululaulut lauletaan 28.11. kello 18. Joensuun keskustan seurakuntakeskuksessa lauluja lauletaan seuraavan viikon perjantaina 3.12. kello 13. Noljakan kirkossa lauletaan 11.12. kello 18, Pyhäselän kirkossa 12.12. kello 14, Utran kirkossa 12.12. kello 15 ja Rantakylän kirkossa 12.12. kello 18.
Joensuun torilla pääsee laulamaan Elina Vitrin sekä Gospelkuoron säestämänä 17.12. kello 15.
Kaikki maakunnan Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet voi tarkistaa sivulta hoosianna.fi.


Joulutori ja joulukylä

Kauppatorille rakentuu joulukuussa viime vuoden tapaan tunnelmallinen joulutori, joka on avoinna 9.–22. joulukuuta. Myyjien lisäksi torilla tulee olemaan myös ohjelmaa joulutorin kaikkina aukiolopäivinä, minkä mahdollistaa Tiloilta torille -hanke.
Lapsiperheiden iloksi torilla palvelee myyjien lisäksi Tivoli Sariolan hevoskaruselli, ja lauantaisin myös joulupukki on tavattavissa. Joulutori on avoinna maanantaista lauantaihin kello 10–17.
Myös Taitokorttelin joulu ihastuttaa joensuulaisia ja muualta tulevia joulukuussa, kun punaiset myyntikojut ilmestyvät tuttuun tapaan korttelin sisäpihalle.
Jouluiset myyntikojut ovat tänä vuonna avoinna kahtena viikonloppuna, 10.–11. joulukuuta ja 17.–19. joulukuuta. Tuolloin pihalla nähdään ja kuullaan myös jouluista ohjelmaa, kuten tiernapoikien lauluesitys.


Jouluisia polkuja

Joensuussa voi kulkea pitkin erilaisia jouluisia polkuja ympäri kaupunkia. Ensimmäisen joulun tapahtumien kuvaaminen hahmoin, kuvin ja maalauksin on vuosisatoja vanha kristillinen tapa.
Jo perinteeksi muodostunut ruutukaavan alueella kulkeva jouluseimipolku kuljettaa kävijän joulun tunnelmaan näyteikkunoissa esillä olevien jouluseimien avulla. Seimikohteita on tänä vuonna yksitoista. Polku alkaa Taitokorttelin seimestä ja päättyy Joensuun hautausmaan kukkamyymälän ikkunaan.
Myös Noljakan kirkon ikkunoihin tulee esille joulupolku, joka kuljettaa katsojan jouluevankeliumia kertoen seimelle saakka. Rantakylän kirkon erkkeri-ikkunaan tulee niin ikään seimiasetelma.
Lapsiperheille sopivaa tekemistä on Utransaaressa, jonne on luotu joulupolku. Polun rasteilla käydään läpi joulukertomusta toiminnan kautta.
Kaikki polut ovat esillä loppiaiseen saakka.


Joulukonsertteja

Joulukuu on Joensuussa pullollaan erilaisia jouluteemaisia konsertteja, joiden joukosta jokainen voi löytää musiikkimakuunsa sopivimman.
Joulumieltä jokaiselle -konsertti kuullaan tänä vuonna Carelia-salissa 11. ja 12. joulukuuta. Konsertissa esiintyvät muun muassa Arja Koriseva, Johanna Rusanen-Kartano, Erkki Räsänen ja Timo Turunto.
18.12. Carelia-salissa puolestaan kuullaan Joulun Taikaa 2021 -konsertti Tuliset Tenorit ja Suloiset Sopraanot, jossa solisteina toimivat Jyrki Anttila, Johanna Försti, Pentti Hietanen ja Maria Lund.
Joensuun kirkossa kuullaan joulukuun aikana muun muassa Suvi Teräsniskan (11.12.), Diandran (16.12.), Mikko Harjun (17.12.) ja Waltteri Torikan (18.12.) joulukonsertit.
Joensuun Naiskuoro esiintyy Joensuun kirkossa 15.12. ja Joensuun Mieslaulajat 20.12. Kaikki seurakuntien konsertit voi tarkistaa sivustolta hoosianna.fi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä