Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Klassikkolahjoja ja hittiuutuuksia

Laadukkaan brändin yöpaita on naiselle varma valinta joululahjaksi, opastaa Jaana Lehikoinen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Laadukkaan brändin yöpaita on naiselle varma valinta joululahjaksi, opastaa Jaana Lehikoinen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Lahjojen hankinnassa kannattaa olla tänä vuonna ajoissa liikkeellä, sillä konttipula näkyy nyt jonkin verran kauppojen valikoimissa.

Maailmalla oleva konttipula tulee vaikuttamaan jossakin määrin tänä vuonna myös pukinkonttiin. Esimerkiksi kotimaisia klassikkoja tai tämän joulun hittituotteita halajavan kannattaa tehdä nyt hankinnat hyvissä ajoin, sillä toimituksissa on paikoin viivettä, ja tavara voi myös loppua hyllyistä.
– Jo normaalinakin vuonna esimerkiksi tietyt lelut tahtovat aina loppua kesken, joten nyt kannattaa tehdä lahjahankintoja mahdollisimman ajoissa. Myös teollisuuden raaka-ainepula on näkynyt yksittäisten tavararyhmien osalta hyllytilanteessa, mutta onneksi ei mitenkään isosti, kertoo Joensuun keskustan K-Citymarketin tavaratalopäällikkö Matti Aaltonen.
Airfryerien eli ilmafriteerauskeittimien uskotaan muodostuvan tämän joulun hittilahjaksi keskustan Cittarilla.
– Ne ovat olleet tänä vuonna suosittuja muutenkin, ja nehän sopivat joululahjaksi sekä miehille että naisille, sanoo K-Citymarketin osastopäällikkö Päivi Malinen.
Nuorille aikuisille Malinen ja Aaltonen puolestaan vinkkaavat lahjaideaksi sähköhammasharjaa.
– Se on klassinen tuote, joka on noussut ikään kuin uudestaan hitiksi – ja sille on varmasti käyttöä, Matti Aaltonen toteaa.

Sokoksen tavaratalopäällikkö Jaana Lehikoisen mukaan etenkin laadukkaat kotimaiset klassikkotuotteet tahtovat kadota tällä hetkellä hyllystä nopeasti.
– Viime aikoina suosikkituotteeksi kodin sisustuksen puolella on noussut esimerkiksi Iittalan Nappula-sarjan ruukut ja kynttilänjalat, jotka ovat varmasti myös haluttuja joululahjoja. Toki muutenkin vuodesta toiseen Iittala, Marimekko ja Pentik ovat olleet joulun suosikkibrändejä, Lehikoinen kertoo.
Marimekko on ollut Lehikoisen mukaan nousussa myös naistenvaatepuolella. Hän vinkkaakin naiselle sopivaksi lahjaksi esimerkiksi Marimekon tai muiden kotimaisten brändien yöpaitoja ja oloasuja.
– Yöasut, oloasut ja alusvaatteet ovat olleet perinteisiä naisten lahjasuosikkeja jouluisin. Nykyisin olemme kiinnittäneet entistä enemmän huomiota vastuullisuuteen näissäkin tuotteissa, sillä asiakastutkimustenkin mukaan eettisyys ja vastuullisuus on asiakkaille entistä tärkeämpää vaatteiden osalta, Lehikoinen kertoo.
Sekä miehille että naisille sopivaksi varmaksi lahjavalinnaksi Lehikoinen ehdottaa merinovillakerrastoa.
– Koronan myötä ulkoilusta tuli hitti, ja sitä se on edelleen. Merinovillakerrasto on laadukas ja käytännöllinen lahja kenelle tahansa.

Tuttuja klassikkojoululahjoja miehille ovat sukka- ja bokseripakkaukset – vaikka ne ovat perinteisiä, niille on aina käyttöä, ja niiden myynti kasvaa Jaana Lehikoisen mukaan aina joulun alla.
Miesten lahjojen osalta myös kosmetiikkavalikoima on kasvanut Sokoksella vuosi vuodelta. Muutama vuosi sitten hitiksi nousseet parranhoitotuotteet ja -pakkaukset korostuvat valikoimissa edelleen.
– Miestenkin ihon-, vartalon- ja hiustenhoidon tuotevalikoimissa ekologisuus ja luonnonkosmetiikan brändit ovat vahvistuneet. Myös tuoksut ovat hyvin perinteisiä joululahjoja miehille, ja niiden joukosta löytyykin jokaiselle jotakin – on sekä kevyempiä että täyteläisempiä ja mausteisempia tuoksuja, kertoo Sokoksen kauneuden osaston kosmetologi Johanna Jussila.

Lasten osalta hittilahjoja lienee tänä vuonna useita: Joensuun Suomalaisen Kirjakaupan myymälävastaava Katja Väisänen uskoo ainakin Vuoden Lastenpeli -finalistien olevan nyt kovaa huutoa.
– Oppi&ilon 4–8-vuotiaille lapsille suunnattu tutkimispeli Hoksaa tunteet on herättänyt jo nyt paljon kiinnostusta. Peliä hyödynnetään sekä varhaiskasvatuksessa että peruskoulutasolla, Väisänen kertoo.
Arvoon arvaamattomaan hän uskoo nousevan myös uuden Pokémon Celebrations -pelin, joka sisältää keräilykortteja.
Väisäsen mukaan kirjakaupasta hankitaan vuodesta toiseen usein erilaisia puuhailuun ja askarteluun liittyviä lahjoja.
– Askarteluosastolta tänä vuonna suuressa suosiossa lienevät ainakin timanttimaalaussetit ja saippuantekosetit.
Lasten- ja nuortenkirjoista Väisänen nostaa pukinkonttiin sopiviksi esimerkiksi suositun Kepler62-sarjan uusimman osan Terra: Kloonit.
– Sarja sopii hyvin esimerkiksi sellaisillekin nuorille miehille, jotka eivät muuten tykkää lukea niin kovasti.
Nuoremmille lapsille Väisänen vinkkaa myös keväällä julkaistua liperiläisen Ninka Reitun kuvakirjaa Ystäväni Pulla Vehnänen.
– Reitun kuvitukset ovat aivan omaa luokkaansa.

Lelukauppiaan on oltava perillä siitä, mikä villitys on milloinkin päällä, sillä trendit näkyvät vahvasti myös lelumaailmassa. Päivänsäteen yrittäjä Elli Vehviläisen mukaan Ryhmä Hau pitää tänä jouluna pintansa nuorempien lapsien keskuudessa, sillä Ryhmä Hau -elokuva pyörii parhaillaan.
Vehviläinen ennakoi myös esimerkiksi uuden Batman-elokuvan nostavan Batman-lelujen suosiota, joten batmobiili saattaa olla monen lapsen toivomuslistalla tänä vuonna.
Muutama vuosi sitten suosioon nousseiden värikkäiden L.O.L. Surprise -nukkejen valikoima on kasvanut entisestään, ja niitä tullaan Vehviläisen mukaan laittamaan pakettiin paljon ennen joulua.
– Yllättäen myös klassikkolelu Baby Born -vauvanukke on noussut uudestaan suosioon, ja se valittiinkin vuoden hahmoleikkileluksi tänä vuonna, Vehviläinen kertoo.
Vehviläinen ounastelee myös Masters of the Universe -figuurien nousevan uuteen suosioon tänä jouluna.
– Ne ovat sellaisia leluja, joilla etenkin nykyiset isät ovat saattaneet leikkiä omassa lapsuudessaan, ja hankkivat niitä nyt lapsilleen.
Lasten Suuren Lelukirjan ilmestyttyä muutama viikko sitten on leluja alettu laittaa yrittäjän mukaan pakettiin selvästi kiihtyvällä tahdilla.
– Ikävä kyllä maailman konttipula näkyy myös meillä tavaratilanteessa, joten joululahjat kannattaa tosiaan hankkia ajoissa, Vehviläinen opastaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä