Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Toivanen

Tuftaamalla käsityötä

Iida Tiili, Saana Mankinen ja Katja Kervinen tekevät tuftaamalla kodinsisustusta ja taidetta.  
Kuva: Hanna Toivanen Iida Tiili, Saana Mankinen ja Katja Kervinen tekevät tuftaamalla kodinsisustusta ja taidetta. Kuva: Hanna Toivanen
Kolme joensuulaista nuorta aloitti kesällä 2021 valmistamaan käsityönä tehtyjä mattoja ja seinätekstiilejä. Tuotteet valmistetaan suunnittelusta toteutukseen asti Joensuussa.

Liiketoiminta on osa Saana Mankisen, Iida Tiilin ja Katja Kervisen opintoja, joita he suorittavat Karelia-ammattikorkeakoulussa Y-akatemialinjalla.

– Y-akatemiaopintojen vuoksi liiketoiminta oli tosi helppo ja nopea aloittaa. Jos olisi normi koulu ja työt, ei tälle olisi aikaa, mutta nyt kun tämä kuuluu meidän opintoihin, aikaa jää muuhunkin, kommentoi Saana Mankinen

SIK-Design sai alkunsa Saanan, Iidan ja Katjan yhteisestä kiinnostuksen kohteesta käsitöihin ja taiteeseen.

– Lähdettiin työstämään ideaa keväällä, kesäkuussa saatiin toimitilat suunnittelupajalta ja heinäkuussa ensimmäinen matto oli jo uudessa kodissa, kertoo Katja Kervinen

Idea mattojen ja seinätekstiilien tuftaamiseen löytyi sosiaalisesta mediasta TikTokista. Sosiaalinen media on luovalla alalla tärkeä inspiraation lähde. Sosiaalisen median eri alustat mahdollistavat myös uusien tekniikoiden löytämisen, jotka eivät välttämättä ole rantautuneet vielä Suomeen.

– Olimme nähneet TikTokissa paljon videoita tuftaamisesta ja innostuttiin sitä kautta itsekin siitä, Iida Tiili kommentoi.

Käsityöt ja taide ovat olleet osana näiden kolmen naisen elämää aina. Harrastuksesta liiketoiminnan luominen oli luonnollinen siirtymä.

– Ollaan kaikki melko luovia persoonia ja tykätty aina tehdä käsillä, Katja Kervinen kertoo.

SIK-Design tekee matot ja seinävaatteet käsityönä tuftaus-tekniikalla, jonka voi toteuttaa koneella tai käsin neulalla. Tuftaus on vielä Suomessa tuntemattomampi käsityötekniikka, mutta on rantautumassa kotimaahan kovaa vauhtia.

– Halutaan olla mukana luomassa tästä käsityöilmiötä kotimaahan. Olisi huippua, että ihmisille tulisi SIK-Design mieleen aina kun puhutaan tuftauksesta, Saana Mankinen jatkaa.

Tilaustyönä saatavat kodin tekstiilit ovat uniikkia designia, jonka suunnittelussa asiakas on mukana.

– Asiakkaat pääsevät mukaan suunnitteluprosessiin. Ideoimme yhdessä havainnekuvien ja toivomusten perusteella. Meille voi antaa myös vapaat kädet toteutukseen, Iida Tiili kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä