Julkaistu    |  Päivitetty 
Petteri Puhakka

Sisulla läpi harmaan kiven

Julius Fredrik Grönroos syntyi Joroisissa kesäkuussa 1853 kuudentena lapsena 11 lapsen suurperheeseen. Hänen isänsä Henrik oli tunnettu värjäri Joroisilla, ja myöhemmin 1860-luvun puolivälin jälkeen Pieksämäellä.

Isälle oli myönnetty harvinainen tunnustus, tehtailijan arvonimi. Niinpä alkuperäinen sukunimi, Tuomainen, oli ajan hengen mukaisesti ruotsalaistettava – tässä tapauksessa Grönroosiksi.

Nuoren Juliuksen elämänvaiheet ovat osittain epäselvät. Luultavimmin hän oli ollut teini-iässä jonkin aikaa Mikkelissä. Kauppiasunelmiaan toteuttaakseen hän muutti Pieksämäen kautta Joensuuhun elokuun alussa vuonna 1871, 18-vuotiaana.

Joensuussa Julius asui 1870-luvun lopulle vuokralla kauppias Antti Juhana Mustosen omistamassa talossa Tori- ja Suvantokadun kulmassa. 1900-luvulla tontti tuli tunnetuksi Hallmanin kauppaliikkeen kulmana.

Nuoriherra Grönroosilla oli liikemiehen tuntosarvet. Aluksi hän teki kauppa-apulaisen ja -kirjurin työtä ja sai pian suosituksia taidoistaan. Niinpä oli luontevaa hakea kauppiasoikeuksia.

Vuodenvaihteessa 1878 varsinainen kauppiasura sai tiettävästi alkunsa. Väkevien alkoholijuomien myyntiin painottunut liike avautui Kauppakadulla, Heikki Parviaisen talossa, nykyisen Citymarketin kohdalla.

Vuosikymmenen vaihtuessa nuoren kauppiaan tuotevalikoima laajeni, kun Tori- ja Suvantokadun kulmatalossa avattiin viinikauppa. Lisäksi myynnissä oli monenlaista muuta tavaraa, kuten elintarvikkeita, tupakkaa ja jopa ompelukoneita.

1880-luvun alkuvuosina Grönroosin kauppiasura oli vahvassa nosteessa. Hän oli ihmisten tunteisiin vetoava markkinamies. Tavaraa myytiin alennettuihin hintoihin, usein jopa velaksi.

Yksi Grönroosin kauppaliikkeistä jatkoi Tori- ja Suvantokadun kulmauksessa. Toinen liike oli kauppias Juho Reijosen kauppakartanossa Torikadun varrella. Vuosien saatossa Grönroos kävi kauppaa myös Heikki Parviaisen perillisten talossa sekä kauempana keskustasta, Utran ruukilla.

Juliuksen yritteliäisyys oli laaja-alaista. Kauppiastyön ohella hän toimi 1870-luvun lopulla Salamander ja Schweizer-vakuutusten asiamiesmyyjänä. 1880-luvulla tarjolla oli myös toimeksiannosta monenlaisten asioiden hoitoa, kuten konkurssien selvittelyä.

Välillä Grönroos yritti perustaa kaupunkiin alkoholin ja etikan valmistustehtaan, mutta tähän lupaa ei myönnetty. Yritteliäisyyden ja liki loputtoman energian innostamana hän kokeili siipiään vielä kahvila- ja leipomotuotteiden myynnissä.

Juliuksen elämään tuli uusia tuulia, kun hän tutustui kotinsa lähellä asuvan henkikirjuri Carl Alfred Johnssonin Betty-tyttäreen. Naimisiin mentiin marraskuussa 1880. Betty oli tuolloin 20 ja Julius 27-vuotias.

Perheeseen syntyi elokuussa 1881 esikoispoika, Bruno. Poika sai sisaren vuonna 1883, mutta hän menehtyi parin kuukauden iässä. Lohtua elämään toi Elna-tyttären syntymä vuonna 1884.

Grönroosin kaupankäynti tukeutui pitkälti alkoholin myyntiin, jolloin rajoitukset tai myynnin sääntelyn muutokset vaikuttivat hänen menestykseensä. Kun kaupankäynti näiltä osin vaikeutui, yritteliään kauppiaan liiketoimille tuli konkurssi vuonna 1886.

Vararikon seuraukset olivat perheelle monitahoiset. Kun Juliuksen Betty-vaimon henkikirjuri-isä oli menehtynyt maaliskuussa 1886, kauppias oli tullut vaimonsa ja muiden perillisten osuuksien oston kautta Johnssonin talon omistajaksi. Konkurssin myötä talo ja tontti menivät pakkohuutokauppaan.

Grönroosin Mustosen perikunnalta aiemmin ostama talo ja tontti Tori- ja Suvantokadun kulmassa jouduttiin sekin pakkohuutokauppaamaan. Sen osti kruununvouti Albert Paqvalén, josta tuli myöhempinä vuosina Bettyn uusi aviomies. Muutakin kauppiaalle kertynyttä omaisuutta meni vuoden 1886 konkurssin seurauksena velkojille.

Jos oli Julius Grönroosin yrittäjyys koetuksia täynnä, myös Betty-vaimolta vaadittiin sisua. Bettyn isän toinen veli, oma henkikirjuri-isä ja isän vanhempi veli menehtyivät muutaman vuoden sisään.

Konkurssivuonna 1886 perheeseen oli tullut neljäs lapsi, tytär Karin. Ilonaiheesta huolimatta kauppiaan liiketoiminnan konkurssi ja Betty-vaimon sukuunsa liittyvä surutyö oli perheelle sen verran vakava koettelemus, että Julius sairastui.

Julius lähti etsimään helpotusta vaivoihinsa Helsingistä, mutta menehtyi siellä munuaisvaivoihin kesäkuussa 1887, vain 34-vuotiaana. Hänet haudattiin tuntemattomasta syystä Helsinkiin. Kukaan ei tänäkään päivänä tiedä miksi näin tehtiin.

Leskeksi jäänyt Betty Grönroos muutti suruaikanaan kolmen lapsensa kanssa edesmenneen aviomiehensä pikkusiskon Kustaavan luo Leppävirralle.

Betty teki sisukkaasti työtä paikallisen lennättimen työntekijänä, vaikka hänen vanhempi Elna-tyttärensä menehtyi kesällä 1888. Muina aikoina Betty opetteli edesmenneeltä mieheltään aiemmin saadun valokuvauskameran käyttöä.

Elämä alkoi hiljalleen voittaa. 1890-luvun taitteessa Betty oli päättänyt kokeilla tilapäistä maksullista henkilövalokuvausta Mikkelissä. Samalla hän vedosti miehestään aiemmin valokuvatusta lasinegatiivista paperivalokuvan, jonka olemassaolo paljastui vasta muutama vuosi sitten.

Leskirouva Grönroos palasi Joensuuhun vuoden 1890 lopulla, 30-vuotiaana. Hän oli oppinut valokuvausta niin, että pystyi aloittamaan itsenäisen valokuvaajan ammatin nuohooja Heikki Hiltusen talossa Kalastaja- ja Koulukadun kulmauksessa.

Betty jatkoi menestyneenä joensuulaistuneena valokuvaajana vielä 1900-luvun ensimmäisille vuosille. Sukunimeksi oli vaihtunut uuden avioliiton myötä Paqvalén.

Isän ja sisarusten menehtyminen oli Grönroosien esikoispoika Brunolle traumatisoivaa. Tytär Karinin elämässä vaikeudet kasaantuivat enimmäkseen aikuisiälle, kun kaksi avioliittoa päättyi aviopuolisoiden ja yhden lapsen odottamattomaan menehtymiseen.

Bruno ja Karin olivat kuitenkin isänsä ja äitinsä tavoin selviytyjiä. Heillä oli ehkä jonkinlainen periksiantamattomuusgeeni. Bruno teki monialaista liikemiesuraa vuoteen 1931 ja Karin kemikalikauppaa 1950-luvun lopulle saakka.

Grönroosin perheen neljä jäsentä jättivät Joensuun historiaan merkittävät yritteliäät jalanjälkensä. Jotkut elämän käänteet olivat perheen sisällä kovin traagisia, mutta luja usko tulevaan vei läpi harmaan kiven.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä