Julkaistu    |  Päivitetty 

Tänään vietetään Joensuu-päivää – remontoitu Kuhasalo avataan ja museoihin on vapaa pääsy

Remontoidun Kuhasalon avajaisia vietetään maanantaina. Alueelle on muun muassa ja rakennettu yli kolme kilometriä esteettömiä reittejä. Kuva: Marko Puumalainen Remontoidun Kuhasalon avajaisia vietetään maanantaina. Alueelle on muun muassa ja rakennettu yli kolme kilometriä esteettömiä reittejä. Kuva: Marko Puumalainen

Tänään 29. marraskuuta juhlitaan Joensuun perustamispäivää jälleen hieman totuttua suppeammalla ohjelmalla.

Joensuu-päivää vietetään jälleen hieman tavallista vähäisemmällä ohjelmamäärällä. Ohjelma levittäytyy osin myös muille päiville. Jokaiselle on kuitenkin luvassa jotakin: perinteen mukaisesti kaupunkilaisille järjestetään 29.11. avoimia kahvitilaisuuksia ja muuta avointa ohjelmaa sekä kaupunkikeskustassa että maaseutualueilla.
Juhlapäivän kunniaksi myös Pohjois-Karjalan museo Hilmaan ja taidemuseo Onniin on vapaa pääsy.

Kuhasalo: Joensuun kaupunki kutsuu kaupunkilaiset ja vieraat remontoidun Kuhasaloon avajaisiin 29. marraskuuta kello 14–18.
Ohjelma alkaa kello 14 esteettömien väylien esittelykierroksella, jossa kuljetaan uusi reitti puutarhuri Heidi Keskitalon johdolla. Reitti suositellaan liikuntarajoitteisille avustajan kanssa kuljettavaksi.
Lea Tajakka esittää runoteos Metsärunonlaulun kello 15.30 luontopolun alkupäässä ja kello 17.30 Kalmoniemen tulipaikalla sekä Karjalaisen muistoitkun luostarin muistomerkillä kello 16.30.
Kuuma Kollektiivi esittää tuliesityksen pysäköintialueen läheisyydessä kello 16 ja 17.
Kuhasalon tulipaikoilla pidetään tulta yllä koko tapahtuman ajan, ja niissä saa lämmitellä ja nauttia omia eväitä. Kipinävahteina ja juttukavereina toimivat Joensuun kaupunkirakennelautakunnan sekä osallisuus- ja vetovoimalautakunnan jäsenet, Joensuun Latu ry sekä Joensuun kalastuskunta ry.

Pääkirjasto: Joensuun seutukirjaston henkilökunta esittelee vuoden 2021 kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokaskirjat pääkirjaston Taiteiden aukiolla (Koskikatu 25, 2. krs) 29. marraskuuta kello 18 alkaen. Paikalla voi myös osallistua kirja-arvontaan.

Onni: Onnissa on nähtävillä Jukka Hautamäen näyttely Ihmiskäsityksiä.
Juhlapäivän kunniaksi myös suositut kollaasityöpajat palaavat: Joensuu-päivänä kello 10–12 museon pedatilassa on mahdollista taiteilla oma taideteos kollaasitekniikkaa hyödyntäen. Työpaja sopii kaiken ikäisille museovieraille.
Kello 13 ja 15 museossa on mahdollista kurkistaa normaalisti yleisöltä suljettuihin tiloihin, kirjastoon ja ullakolle. Taidemuseon ullakko ei ole tilana esteetön eikä se sovi korkean paikan kammoisille. Joensuu-päivänä tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun taidemuseotoiminta aloitettiin Theodor Deckerin suunnitteleman entisen lyseon tiloissa.
Kello 14 Joensuun kaupunginorkesterin muusikoista koostuva Duo Vaccari esiintyy taidemuseon juhlasalissa. Esityksessä Katri Hänninen (alttoviulu) ja Ilona Piirainen (viulu) virittelevät kuulijansa talviseen itsenäisyyspäivän odotukseen. Luvassa on muun muassa Sibeliusta ja kaikkien rakastama melodia elokuvasta Lumiukko.
Onni on avoinna tänään kello 10–16.

Hilma: Tänään kello 13 Joensuun kaupunginorkesterin muusikoista koostuva Kolme bassoa -trio esiintyy museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa. Esitys sopii kaikille iästä ja kuuntelukokemuksista riippumatta.
Mukulakadulla on tarjolla askartelutehtäviä kello 12–15. Lisäksi lapsiperheille suunnattu Tonttujen rakennuspuuhat -näyttely viihdyttää pienempiä vieraita. Museon toisessa kerroksessa voi tehdä katsauksen kaupungin ja sen ympäristön historiaan kesällä julkaistujen tarinallisten äänioppaiden avulla.

Opistotalo: Kansalaisopisto järjestää Joensuu-päivän kunniaksi tällä viikolla ilmaisia luentoja Joensuun historiasta.
Tiistaina 30. marraskuuta kello 18 Opistotalon ruokasalissa (Papinkatu 3) järjestetään luento, jonka aiheina ovat entinen kaupunginjohtaja Tauno Juntunen sekä Joensuun kuntaliitoshankkeet. Luennoitsijoina toimivat dosentti Jukka Kokkonen sekä FT Jani Karhu. Luennon avaa Joensuun museoiden johtaja FT Tarja Raninen-Siiskonen.
Keskiviikkona 1. joulukuuta kello 18 Opistotalon ruokasalissa järjestetään toinen historialuento, jonka aiheina ovat peruskoulun tulo Joensuuhun sekä Joensuun kaupungin muuttuminen valokuvien kertomana. Luennoitsijoina toimivat FT Alina Kuusisto sekä Pohjois-Karjalan museon amanuenssi Erkki Matikainen.
Luennoille voi ilmoittautua Kansalaisopiston verkkosivuilla osoitteessa opistopalvelut.fi/joensuu.


Maaseutualueet: Kahvitilaisuuksia ja avointa ohjelmaa
- Enon palvelupiste 29.11. kello 9–14
- Kiihtelysvaaran palvelupiste 29.11. kello 9–15
- Tuupovaaran Ullakko 29.11. kello 9–15
- Pyhäselän Lastaustien kokoustila 29.11. kello 10–15
Lisätietoja ohjelmasta: joensuu.fi/joensuu-paiva

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä