Julkaistu    |  Päivitetty 

Joensuu-päivänä palkittiin muun muassa arjen sankareita, yrityksiä ja kulttuuritoimijoita

Joensuu-päivänä palkittiin muun muassa arjen sankareita, yrityksiä ja kulttuuritoimijoita Marko Puumalainen

Tänään 29. marraskuuta vietettävänä Joensuu-päivänä on perinteisesti palkittu eri alojen toimijoita. Palkintojenjako suoritettiin kaupungintalolla Teatteriravintolassa kutsuvierastilaisuudessa.

Kaupungintalolla jaettiin yrittäjä-, kulttuuri-, nuoriso- ja menestyneiden urheilijoiden palkinnot, Arjen sankarit -palkinto kantakaupungin osalta sekä Luotsin työllistämisen palkinnot. Tänä vuonna jaettiin lisäksi kaksi Yrittäjän päivän palkintoa. Ne jaetaan jatkossa Yrittäjän päivänä 5. syyskuuta. Maaseutualueiden Joensuu-päivän tilaisuuksissa jaettiin myös kunkin oman alueen Arjen sankarin palkinto.

Yrittäjäpalkinto

Yrittäjäpalkinto myönnettiin Kesla Oyj:lle. Kesla Oyj on yli 60 vuotta toiminut perheyhtiö. Palkintoa perusteltiin seuraavasti:

"Kesla Oyj on yli 60 vuotta toiminut perheyhtiö. Keslan tuotteet valmistetaan Suomessa suomalaisella ammattitaidolla ja niille on myönnetty avainlipputunnus. Tuotevalikoima kattaa autoja teollisuusnosturit, puunkorjuulaitteet ja traktorivarusteet. Yhtiö on kasvattanut liikevaihtoaan vuosittain ja haastavan pandemiavuoden jälkeen palannut kasvun polulle. Yhtiö työllistää lähes 250 henkilöä. Kesla on investoinut vahvasti tuotekehitykseen ja tuotantoon sekä kasvattanut viennin osuuden merkittävään 70 prosenttiin liikevaihdosta. Vuonna 2020 vienti suuntautui yli 40 maahan. Kesla on rakentanut myös pitkäjänteisesti positiivista työantajamielikuvaa sosiaalisessa mediassa (#yourlifetimematch) sekä onnistunut houkuttelemaan työvoimaa hyvin vaikka teollisuudessa on kovasti haasteita työvoiman kanssa. Keslalla on tuotantoa Joensuun lisäksi Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa ja Kesälahdella."

Yrittäjä-päivän palkinnot

Toinen Yrittäjä-päivän palkinto myönnettiin Lietsu Palvelut Oy:lle. Palkinnon myöntämistä perusteltiin seuraavasti:

"Huoneistohotelli Lietsu sijaitsee Joensuun keskustassa joen rannassa. Yritys on perustettu syksyllä 2019 ja yrittäjänä toimivat Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen. Konsepti hyödyntää karjalaisia teemoja sekä ekologiset ja vastuulliset arvot korostuvat liiketoiminnassa. Yritys on onnistunut luomaan uuden innovatiivisen palvelun ja tuomaan karjalaisen kulttuurin nykyaikaan. Tämän lisäksi yritys luo vahvasti positiivista mielikuvaa iloisesta ja ystävällisestä Joensuusta ja Pohjois-Karjalasta. Yrityksessä hyödynnetään kaikessa toiminnassa paikallisia yhteistyökumppaneita ja heitä tuodaan vahvasti toiminnassa esille. Majoitus ja matkailutoimialalla koronapandemia on koetellut yrityksiä erityisen paljon, mutta sitkeällä ja periksiantamattomalla asenteella yrittäjät ovat onnistuneet pitämään toiminnan elinkelpoisena jatkamaan liiketoimintaansa."

Toinen Yrittäjä-päivän palkinto myönnettiin Ovesta Oy:lle. Palkintoa perusteltiin seuraavasti:

"Ovestan valmistamat tuotteet ovat huippulaadukkaita standardiovia tai asiakaslähtöisiä mittatilaustuotteita ja erikoisovia. Korkealaatuisten puusepäntuotteiden raaka-aineena käytetään pohjoiskarjalaista puuta. Kotimaan markkinoiden ohella tuotteilla on vientiä myös KeskiEurooppaan ja Venäjälle. Heinävaarassa valmistettuja erikoisovia ja lasisia väliseiniä on toimitettu muun muassa Moskovaan Manhattan-pankin tiloihin. Yritys perustettiin vuonna 1977 Puusepänliike Tenho Pitkänen -nimellä. Vuonna 2007 se muuttui Ovesta Oy:ksi, joka kuvaa yhtiön toimintaa paremmin. Yritys on panostanut tuotekehitykseen ja se on koettu vakaaksi ja hyväksi työnantajaksi työllistäen toimintansa ajan tuotantotiloissaan 15–20 ammattilaista. Ovesta Oy:n 45 vuoden tarina korkeatasoisena käsityöperinteen ja teollisen tuotannon parhaat ratkaisut yhdistävänä puusepänliikkeenä ja oviosaajana jatkuu."

Arjen sankarit -palkinnot

Kantakaupunki: Celeste Richman. Palkintoa perusteltiin sillä, että Richman on toiminut aktiivisesti Joensuun seudun monikulttuurisuus ry:ssä vapaaehtoisena ja viime ajat esimerkiksi NMKY:n vapaaehtoistoimijana. Arjen sankariutta hänessä kuvaa perusteluiden mukaan eniten se, että hän on aina valmis auttamaan, kuuntelemaan, ja oma-aloitteisesti tukemaan joensuulaisten yhteisöllisyyttä.

Eno: Tuula Tirronen. Palkintoa perusteltiin sillä, että Tirronen on Louhitalon sydän, kalenteri, ensiapulaukku ja työkalupakki. Hän on perustelujen mukaan jo vuosien ajan toiminut enolaisten hyväksi ja enolaisten äänenä suurella osaamisellaan ja omistautumisellaan, joista näkyvimpänä vapaaehtoistyö Louhitalon ja Louhiteatterin hyväksi.

Kiihtelysvaara: Katariina Ahlholm. Palkintoa perusteltiin sillä, että Ahlholm on pyyteettömästi ja itsestään numeroa tekemättä ahertanut sekä Raatevaaran kyläyhdistyksessä sekä MM-tatti-tapahtuman parissa. Perusteluiden mukaan hän saa ositiivisella asenteellaan innostettua monet muutkin mukaan yhteisen hyvän tekemiseen, joka näkyy kylän rajojen ulkopuolellekin.

Pyhäselkä: Pertti Raatikainen. Palkintoa perusteltiin sillä, että Raatikainen on arjen sankari sanan todellisessa merkityksessä. Perustelujen mukaan hän tekee ja toimii eri yhdistysten kautta, eikä kiinnostuksesta liikuntaa kohtaan ole haittaa, sillä hän tuntuu ehtivän joka paikkaan ja löytää ratkaisut asiaan kuin asiaan.

Tuupovaara: Seppo Kakkonen. Palkintoa perusteltiin sillä, että Kakkonen on kylän kantava voima. Hän ohjaa ja osallistuu lukuisiin eri kerhoihin inspiroiden ja kannustaen, välillä myös huumorintajullaan tuuppien saaden muutkin mukaan. Tuupovaara-Seuralle hän on perusteluiden mukaan korvaamaton voima, oli kyse sitten suunnittelusta tai vaikka itse kattoremontin tekemisestä.

Luotsi-palkinnot

Luotsi-palkinnot myönnettiin tänä vuonna yrityksille, jotka ovat ennakkoluulottomasti rekrytoineet Luotsin asiakkaita, nähneet ihmisten potentiaalin sekä räätälöineet työnkuvan ihmisen vahvuuksien ja osaamisen mukaisesti. Palkintoja myönnettiin tänä vuonna kolme kappaletta: Ravintola Filipofille, Joen Isännöintikeitaalle ja Realisointi-Karelialle.

Filipofin valintaa perusteltiin seuraavasti: "Ravintola Filipof on yhdistänyt ketterästi työntekijän osaamisen ja työvoimatarpeen räätälöidyn työnkuvan avulla. Työntekijän vahva ammattiosaaminen nostettiin esiin siten, että työtehtävät saatiin sovitettua hänen toiveitaan ja työkykyään vastaaviksi."

Joen Isännöintikeitaan palkitsemista perusteltiin seuraavasti: "Joen Isännöintikeidas on osoittanut, että monikulttuurisuus kannattaa. Alaa opiskelevan, maahanmuuttajataustaisen työntekijän työllistäminen on tuonut vahvistusta työporukkaan, ja samalla työntekijän ammatti- sekä kielitaito ovat kasvaneet kohisten. "

Realisointi-Karelian palkitsemista perusteltiin seuraavasti: "Realisointi-Karelia on ennakkoluulottomasti ottanut voimavarakseen useita työntekijöitä räätälöityihin työtehtäviin. Henkilöstö lähes tuplattiin miettimällä tarkasti kullekin soveltuvat tehtävät. Tärkeässä roolissa oli jokaisen työntekijän osaamisen sovittaminen olemassa olevaan tiimiin."

Nuorisopalkinto

Joensuun kaupungin vuoden 2021 nuorisopalkinto myönnettiin Heinävaaran koulun vanhempainyhdistykselle. Joensuun kaupungin hyvinvointipalveluiden yhtenä keskeisenä strategisena teemana on ollut ”Koko Kylä Yhdessä” ja Heinävaaran vanhempaintoimikunta ja heidän toimintansa on perusteluiden mukaan hyvä osoitus siitä, mitä yhdessä tekemisellä voidaan saada aikaan. Nuorisopalkinnon suuruus on 1 500 euroa. Lisäksi yhdistys saa vuodeksi haltuunsa kiertopalkinnon, jonka jalustaan kaiverretaan saajatahon nimi.

Kulttuuripalkinto

Joensuun kaupungin vuoden 2021 kulttuuripalkinto myönnettiin Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry:lle. Kulttuuripalkinnon myöntämisen perustana on aktiivinen toiminta jollakin taiteen alalla, saavutettu erinomainen taso tai taiteellisella toiminnalla kaupungille tuotettu valtakunnallinen julkisuus.

Kulttuuriyhdistys Vääräpyörä palkittiin perustelujen mukaan ansiokkaasta, laadukkaasta ja monipuolisesta työstä, jota ei ole aiemmin palkittu Joensuun kulttuuripalkinnolla. Kulttuuri- ja liikuntalautakunta otti myös päätöstä tehdessä huomioon, miten eri taiteenaloille on aikaisempina vuosina myönnetty Joensuun kulttuuripalkintoja. Vääräpyörä on perustelujen mukaan tunnettu monitaiteisista ja kunnianhimoisista esityksistä ja työpajoista sekä erityisesti lapsille suunnatusta taidekasvatustoiminnasta. Yhdistyksen toiminnassa on mukana useita toimijoita. Myös pandemian aikana Vääräpyörä on pystynyt jatkamaan toimintaa ja tuottanut esimerkiksi tänä vuonna neljä eri esitystä, joista kolme oli kantaesitystä. Joensuun kulttuuripalkinnon suuruus on 3 000 euroa. 

Menestyneiden urheilijoiden palkinnot

Joensuun kaupunki palkitsee vuosittain myös menestyneitä joensuulaisia tai joensuulaista urheiluseuraa edustavia urheilijoita. Kuluneen vuoden menestyneinä urheilijoina palkittiin Tokion olympialaisissa kahdeksannen sijan saavuttanut keihäänheittäjä Lassi Etelätalo sekä golfin LET Access Series -haastajakiertueella kuudenneksi sijoittunut Emilia Tukiainen. Sijoituksellaan Tukiainen hankki itselleen ensi kaudeksi paikan Euroopan pääkiertueelle.

33-vuotias Etelätalo edustaa Joensuun Katajaa. 24-vuotias Tukiainen edustaa Karelia Golfia. Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 1 000 euroa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä