Julkaistu    |  Päivitetty 
Henri Jumppanen

Juicea alkuperäisin vivahtein

Kuvassa etualalla olevasta Pentti Penninkilammesta tuntuu hyvältä soittaa ja laulaa jälleen Juice Leskisen & Coitus Intin aikaisia biisejä. Kuva: Henri Jumppanen Kuvassa etualalla olevasta Pentti Penninkilammesta tuntuu hyvältä soittaa ja laulaa jälleen Juice Leskisen & Coitus Intin aikaisia biisejä. Kuva: Henri Jumppanen

Hän hymyilee kuin lapsi, hän ottaa minut miten haluaa, hän tekee levottomaksi, olen aivan myyty mies, ja minä sentään olen nähnyt maailmaa.

Mikko Alatalon sanoittama ja säveltämä kappale Hän hymyilee kuin lapsi soi Outokummussa vanhan sosiaalitoimiston tiloihin tehdyssä treenikämpässä.

Äänessä on Pentti ”Pena” Penninkilampi – mies, joka lauloi kappaleen vuonna 1974 Juice Leskisen & Coitus Int -yhtyeen viimeiseksi jääneelle levylle Per Vers, runoilija. Nyt Penninkilampi soittaa ja laulaa outokumpulaisessa The Old House Bandissa.

 

The Old House Bandin muodostavat Penninkilammen lisäksi basisti Mika Laatikainen, kitaristi Teemu Salmela, rumpali Petteri Ruotsalainen ja laulaja Arttu Sahlman

Ryhmä koottiin alun perin vuonna 2019 Outokummun Vanhat Talot -tapahtuman yhteydessä ollutta iltamaa varten. Keikan suosio yllätti soittajat siinä määrin, että he päättivät hyvän vastaanoton innoittamana jatkaa yhdessä soittamista.

Harvakseltaan esiintyvä viisikko nähdään seuraavan kerran lavalla Outokummussa lauantaina 11. joulukuuta, kun se esiintyy Hotelliravintola Kummussa.

Keikalla tullaan bändin jäsenten mukaan kuulemaan kaksi settiä, joista ensimmäinen kostuu vanhemmasta rokista ja rautalankaklassikoista. Toinen setti taas koostuu pelkästään Juice Leskisen tuotannosta.

– Alusta alkaen oli selvää, että soitetaan Juicea, jo pelkästään Penan taustojen takia. Ei kuitenkaan haluta soittaa vain Juicen tuotantoa ja profiloitua pelkäksi Juice coverbändiksi, Petteri Ruotsalainen kertoo.

Coitus Intissä mukana ollessaan Pentti Penninkilampi soitti koskettimia sekä lauloi viisi kappaletta yhtyeen kahdelle levylle. Nämä kappaleet ovat: Oo Raili, Hän sammuu, Hän hymyilee kuin lapsi, Odysseus ja Elämässä pitää olla runkkua. Lisäksi hän lauloi taustoja useisiin hitteihin, kuten Marilyn ja Juankoski Here I Come.

The Old House Bandin tulevalla keikalla tullaan kuulemaan myös harvinaisempia Juicen kappaleita sekä luonnollisesti Penninkilammen aikanaan levylle laulamia kipaleita.

– Jos haluaa esimerkiksi kuulla originaalilaulajan versiot kappaleista, kuten Hän hymyilee kuin lapsi ja Oo Raili, niin ei kun vaan lauantaina kuuntelemaan. Näitä ei varmasti oikein missään muualla voi kuulla, mikäli se minusta riippuu, Penninkilampi naurahtaa.

– Eikä näillä leveysasteilla ole minun tietääkseni montaakaan bändiä, joka vetäisi näin laajasti Juicen kappaleita, Mika Laatikainen lisää.

 

Mutta kuinka Outokumpuun vuonna 2014 paluumuuttanut Pentti Penninkilampi päätyi osaksi suomirokin syntytarinaa?

Penninkilampi kertoo, että vuonna 1971 hän lähti Kajaaniin armeijaan ja sieltä käsin hän muutti Tampereelle töiden perässä. Juice Leskiseen Penninkilampi tutustui yhteisen tuttavan kautta.

– Tampereella asui juankoskelainen Neuvosen Pena, ja olisikohan ne olleet hänen vaimonsa synttärit, kun Pena sanoi minulle, että tule säkin mukaan, siellä on myös semmoinen Leskisen Juice ja sillä on mukanaan kitara.

– Neuvonen tiesi, että minäkin soitan ja laulan. Otin sitten mukaan vähän soittovehkeitä, ja siitä se homma lähti liikenteeseen.

Penninkilammen mukaan syy siihen, miksi hän myös laulaa Coitus Intin levyillä Leskisen ja yhtyeen alkuperäisjäseniin kuuluneen Alatalon tekemiä kappaleita on yksinkertainen.

– Siihen aikaan ilmassa oli tasa-arvoa, eikä sitä mietitty niin tarkkaan kuka laulaa. Esimerkiksi Hän hymyilee kuin lapsi -kappaleen kohdalla minulle sanottiin, että laula vaikka sinä tämä.

Coitus Intin vuodet ovat jääneet Penninkilammelle mieleen pitkälti hyvänä ajanjaksona.

Hän muistaa kuinka bändin alkuaikoina oli pulaa soittimista ja kulkuvälineistä, mutta ensimmäisen levyn ilmestymisen aikaan vuonna 1973 suosio räjähti.

– Kyllä se työstä kävi, kun keikkaa alkoi olla monta kertaa viikossa ja Lapissa saakka kierrettiin. Mukavaa aikaa se kyllä oli – kaikki oli silloin tuoretta ja inspiroivaa.

Kun Coitus Int lopetti toimintansa vuonna 1975 oli Penninkilampi jo hakenut opiskelemaan. Soittohommat häneltä jäivät syrjään vuoteen 2019 saakka, kunnes hän neljän vuosikymmenen jälkeen kaivoi vanhat sähköurut vintiltä ja liittyi The Old House Bandin riveihin.

– Siinä välissä lauloin kylläkin usealle Mikko Alatalon levylle taustoja sekä harrastin aktiivisesti kuorolaulua. Se harrastus jatkuu nykysinkin Outokummun mainiossa sekakuorossa, Penninkilampi sanoo.

 

Useista Juice Leskisen kappaleista on tullut vuosien varrella monille suomalaisille niin tuttuja, että niiden melodioita osataan vähintäänkin hyräillä. Pentti Penninkilampi muistaa yhden tällaisen ikivihreän ensirytmit.

– Minulla on selkeä muistikuva Coitus Intin loppuajoilta keikkabussista, kun silloinen rumpali Juke Aronen istui Juicea vastapäätä. Juice hakkasi jalkaansa vasten koko ajan tasaista rytmiä. Jossain vaiheessa Juke tympääntyi ja pyysi vaihtamaan välillä teemaa. Juice tokaisi tähän: ”Vittu mä teen vielä sellaisen biisin, jossa koko biisi hakataan tätä samaa rytmiä”.

– Tämä rytmi tuli sitten muutamaa vuotta myöhemmin tutuksi yhden Juice Leskisen suurimman hitin, Syksyn sävelen muodossa, Penninkilampi muistelee.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä