Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Tarkan talouden reseptikirja

ViaDian reseptikirjan kirjoittaneet Venla Lietzen (vas.), Sanni Pilhjerta ja Jemina Backman yllättyivät itsekin, kuinka edullisesti kolmen viikon ruuat saa halutessaan kokkailtua koko perheelle. Taustalla ViaDia-keskuksen ohjaaja Tanja Saukkonen. Kuva: Hanna Käyhkö ViaDian reseptikirjan kirjoittaneet Venla Lietzen (vas.), Sanni Pilhjerta ja Jemina Backman yllättyivät itsekin, kuinka edullisesti kolmen viikon ruuat saa halutessaan kokkailtua koko perheelle. Taustalla ViaDia-keskuksen ohjaaja Tanja Saukkonen. Kuva: Hanna Käyhkö
Joensuun ViaDialla on ensi vuodelle yksi tärkeä teema: ruoka.

– Halusimme nostaa ruuan ja ruokapolitiikan esiin. Se on välttämätön osa jokaisen ihmisen arkea ja elämää, ja siihen linkittyy moni asia, sanoo ohjaaja Tanja Saukkonen Joensuun ViaDia-keskusksesta.

ViaDian väki oli jo pidempään miettinyt reseptikirjan tekoa.

– Toiveissa oli saada teos, josta voisi kuka tahansa saada ideoita ja inspiraatiota. Ajatus oli, että voisimme koota käytännöllisiä ja edullisia ruokareseptejä yksiin kansiin. Apu kirjan tekoon löytyi yliopistolta, Saukkonen kertoo.

Kopin hankkeesta otti kolme Itä-Suomen yliopiston kotitalousopettajaopiskelijaa, jotka tekivät kirjan osana opintoihin kuuluvaa soveltavaa harjoittelua.

Jemina Backmanille, Sanni Pilhjertalle ja Venla Lietzenille kirja oli mainio keino päästä testaamaan omaa asiantuntemustaan.

– Tämä oli kiinnostava kurkistus siihen, mitä muutakin kuin opetustyötä tämän alan koulutuksella voikaan tehdä, Jemina Backman sanoo.

Opiskelijat saivat ViaDialta varsin vapaat kädet.

– Toivoimme ruokalistaa, joka olisi mahdollisimman edullinen ja helposti hankittavista ruoka-aineista. Toiveissa olisi reseptikirja, josta vaikkapa nelihenkinen perhe voi tehdä kolmeksi viikoksi ruokalistansa. Ja josta olisi hyötyä esimerkiksi koulujen loma-aikana, kun lapsille pitää kehitellä monta ateriaa päivässä, Tanja Saukkonen taustoittaa.

Monet kirjan resepteistä valmistuvat EU-ruokakassin sisällöstä.

Kirjaan on myös laskettu myös ruokien euromääräiset hinnat.

– Keräsimme ruoka-aineiden hinnat lähimarketeista. Eli tarjouksia metsästämällä voi ateriat valmistaa vielä tätäkin edullisemmin, Sanni Pihljerta huomauttaa.

Arjen helpotusta -ruokalistojen avulla kaikki päivän ateriat kolmen viikon aikana on mahdollista valmistaa nelihenkiselle perheelle 429 eurolla.

– Olimme itsekin yllättyneitä siitä, miten edullisesti aterioita saa tehtyä. Aika usein tulee kaupassa tehtyä hiukan hätäisiä valintoja, jotka sitten tulevat kalliiksi, opiskelijat sanovat.

Arjen helpotusta -kirjasta löytyy ideoita niin aamu-, väli- kuin iltapaloillekin sekä kolmen viikon jokaiselle päivälle erilaiset lounas- ja päivällisvaihtoehdot. Listoihin on merkitty viikon nopeimmat ruuat sekä hinta jokaiselle aterialle.

Listalla on kasvisruokia sekä liki jokaisen liharuuan vieressä vinkki, kuinka korvata liha kasvisproteiinilla.

– Kiinnitimme myös huomiota ruokahävikin pienentämiseen: perunamuusista kannattaa seuraavana päivänä jatkojalostaa jauhelihaperunasoselaatikko tai rieskoja ja porkkanasosekeiton lopusta voi tehdä porkkanalettuja, Venla Lietzen kertoo.

– Arjen helpottamiseksi listoilla on myös vinkkejä siihen, miten kokkauksessa voi oikaista käyttämällä osin puolivalmisteita.

Toistaiseksi 26-sivuinen Arjen helpotusta -kirja on sähköisessä muodossa.

– Tulostamme tästä paperisia versioita asiakkaillemme tarpeen mukaan. Ja kirjaa on levitetty sähköisenä ViaDian valtakunnallisessa uutiskirjeessä ja jelli.fi-sivustolla, Tanja Saukkonen kertoo.

– Toivottavasti tämä houkuttelee ihmisiä ruuanlaiton pariin ja tuo uusia ideoita kotikeittiöön.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä