Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Hyvästit vanhalle kuntamuodolle

”Kapinapöytä”. Petteri Tahvanainen (vasemmistoliitto, keskellä) ja Sari Huovinen (Liike Nyt) hävisivät äänestykset, Pekka Kukkonen (keskusta) taas pääsi heittämään kuitin Enon jäähallista. Kuva: Aimo Salonen ”Kapinapöytä”. Petteri Tahvanainen (vasemmistoliitto, keskellä) ja Sari Huovinen (Liike Nyt) hävisivät äänestykset, Pekka Kukkonen (keskusta) taas pääsi heittämään kuitin Enon jäähallista. Kuva: Aimo Salonen
Kaupunginvaltuutettu Pekka Kukkonen (kesk.) sen sanoiksi puki: nyt päätettiin viimeisestä vanhan mallin mukaisesta talousarviosta.

– Kunnathan syntyivät aikoinaan nimenomaan siksi, että piti huolehtia heikommista. Nyt olemme luopumassa kokonaan sotesta, Kukkonen tiivisti.

Ennen kokousta Kukkonen kahvitteli samassa pöydässä vasemmistoliiton Petteri Tahvanaisen ja Liike Nytin Sari Huovisen kanssa. Siinä mielessä se oli mielenkiintoinen pöytä, että Tahvanainen sai aikaan illan ainoan budjettiäänestyksen ja Huovinen toi lisää kierroksia jääurheilukeskusteluun.

Huovinen hävisi selvin luvuin äänestyksen, jolla hän yritti palauttaa uuteen valmisteluun kilpajäähallin peruskorjauksen ja laajennuksen.

Jo ennen Huovista Pekka Puustinen (kesk.) sanoi, että yli 12 miljoonan euron hanke tuotiin valtuustolle tavalla, joka edustaa huonoa hallintokulttuuria.

– En tee muutosesitystä, koska käytännössä tämä on jo päätetty pienessä piirissä omistajaohjausjaostossa, totesi Puustinen, jonka mielestä valtuustosta on tehty kumileimasin.

Huovinen sai taakseen vain vasemmistoliiton Alia Dannenbergin ja perussuomalaisten Marjatta Rädyn. Puustinen ja ryhmäkaverinsa Hannes Rossi äänestivät tyhjää. Tulos sai enolaisvaltuutettu Pekka Kukkosen lähes kaunopuheiseksi:

– Seurasin mielenkiinnolla tätä pientä kapinanpoikasta, mutta sehän sitten lässähti. Luotan nyt valtuutettujen moraaliin ja hyvään sydämeen, ettei kukaan enää aseta kyseenalaiseksi Enon pientä jäähallia, jonka tarvitsemat kymppitonnit ovat olleet kaatamassa Joensuun taloutta.

Ennen kuin valtuusto pääsi käsiksi vuoden 2022 talousarvioon ja vuosien 2022–24 taloussuunnitelmaan, se kävi jäähallin lisäksi vilkasta keskustelua kouluista ja yleisemminkin hankesuunnitelmista.

Kaupungintalon muuttamista museoksi ja Niinivaaran vesitorniakin sivuttiin ja sitä, kuinka kaupunginhallitus ja sen omistajaohjausjaosto ovat vetäneet hankkeet pois listoiltaan uutta valmistelua varten valtuustoryhmistä tulleiden toiveiden vuoksi.

Kiinnostavia sanailuja oli myös musiikki- ja kulttuuritalosta, jonka hankesuunnitelma on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Juha Mustosen (kesk.) teossa vuosina 2023–24.

Keskustan ryhmäpuheenvuoron talousarvion yhteydessä pitänyt Helena Hulmi sanoi epäilevänsä, että hanke oikeasti toteutuu. Hulmin mukaan liikunta- ja urheiluhankkeisiin tuntuu löytyvän nopeasti ja vaivattomasti rahaa, kun kulttuurihankkeet jäävät odottamaan vuoroaan.

– Uuteen strategiaan ja taloussuunnitelmaan on merkitty musiikki- ja kulttuuritalon suunnittelu ja hankkeen käynnistäminen suunnittelukaudella. Ikävä kyllä epäilen suuresti tämän toteutumista, niin paljon muita hankkeita on listalla.

Marraskuussa hyväksyttyä kaupungin uutta strategiaa kiiteltiin illan aikana laajasti, samoin kuin sen näkymistä talousarviossa. Ryhmien välistä kunnioitustakin kiiteltiin lähes yksimielisesti.

Poikkeuksen teki vasemmistoliitto, jonka ryhmäjohtajan Petteri Tahvanaisen mukaan ainoakaan vasemmistoliiton esittämä muutosehdotus kaupunginjohtajan esitykseen ei saanut muilta kannatusta. Ei saanut nytkään riittävästi, kun ryhmä yritti saada kokeiluun koululaisten ilmaisen aamupalan kahdessa eri puolilta Joensuuta valittavassa peruskoulussa.

Mutta entäs tämän jälkeen?

Vuoden kuluttua kunnat laativat budjetteja, joissa ei ole mukana enää sosiaali- ja terveysmenoja eikä pelastuslaitosta. Verotulot vähenevät, samoin valtionosuudet.

Menoja siirtyy valtiolle, mutta vielä tänä vuonna Joensuunkin piti antaa yli 60 prosenttia budjetistaan Siun sotelle.

Pentti Keskisalo (sd.) epäili, että nyt päätetty talousarvio on epärealistinen, koska se jää 10 miljoonan euron verran vajaaksi Siun soten osalta.

Terhi Savolanen (vihr.) totesi, että jo nyt ollaan tilanteessa, jossa joudutaan pohtimaan, mitä lakisääteisiä tehtäviä voidaan jättää tekemättä.

– Meiltähän tämä toki jää nyt pois, mutta onnea vaan teille, jotka tulette ensimmäisissä aluevaaleissa valituiksi, koska siellä on rankkoja päätöksiä edessä, Savolainen totesi.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä