Julkaistu    |  Päivitetty 

Avi: Itä-Suomessa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitus 50 henkilöä

Avi: Itä-Suomessa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitus 50 henkilöä Mikko Makkonen

Vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt alueellaan kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Rajoitukset koskevat Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sosterin, Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueita.

Rajoitukset tulevat voimaan 23. joulukuuta ja ovat voimassa 9.1.2022 saakka. Myös tilojen käyttö edellyttää toimia terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Aluehallintoviraston määräykset yleisötilaisuuksien henkilömäärän rajoituksista koskevat myös ravintoloissa järjestettyjä tilaisuuksia. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Koronapassi pitää tällöin tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei edellytetä henkilökunnalta tai esiintyjiltä. Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä pitää noudattaa kokoontumisrajoituksia.

– Voimassa olevan lainsäädännön mukaan, jos toiminnanharjoittaja edellyttää yleisötilaisuuteen tai tilaan pääsemiseksi koronapassia, eivät tartuntatautilain mukaan tehdyissä rajoituspäätöksissä asetetut osallistujamäärää koskevat rajoitukset koske kyseistä tilaisuutta. Nyt annettu määräys ei siis nykyisessä epidemiatilanteessa täysin estä covid-19-viruksen leviämistä, koska myös rokotettu henkilö voi oireettomana tai vähäoireisena levittää tautia, toteaa aluehallintoylilääkäri Sami Remes.

– Jos yleisötilaisuuden järjestäminen olisi kielletty tartuntatautilain nojalla kokonaan, koronapassia ei voisi käyttää rajoitusten vaihtoehtona. Aluehallintoviraston saamat asiantuntija-arviot eivät kuitenkaan nähneet näin voimakkaita rajoitustoimia tämän hetken tilanteessa välttämättöminä, eikä niille siten ollut oikeudellisia edellytyksiä, kertoo ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnunen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee hallitusta päättämään mahdollisimman pian koronapassin käytön tilapäisestä keskeyttämisestä erityisesti korkean tartuntariskin toiminnoissa. Asiasta uutisoi Yle Uutiset tiistaiaamupäivällä. Koronapassin laittaminen tauolle tarkoittaisi, että esimerkiksi tapahtumiin kohdistuvia rajoituksia ei voisi enää ohittaa koronapassin avulla.

 

// Juttua täydennetty 21.12.2021 kello 15.31: lisätty tieto alueista, joita rajoitukset koskevat.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä