Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Viimeiset valmistuivat sittenkin

Lehmossa Kylmäojantien varrella olevan Keijo ja Maire Ikosen talon pihapiiri ja puutarha ovat olleet jo vuosia nähtävyys.

ITE-taiteilija Keijo Ikosen lukemattomat veistokset ihmisistä, eläimistä ja satuhahmoista ovat pysäyttäneet useammankin ohikulkijan ihailemaan ja ottamaan valokuvia.

Keijo Ikonen oli ehtinyt jo suunnitella pihan seuraavia asukkaita, Muumilaakson väkeä, kun hän menehtyi äkillisesti ja yllättäen vuoden vaihteessa.

Ikosten naapurissa asuva vävy Juha Varis päätti kevättalvella katsoa, mitä aihioiden ja suunnitelmien pohjalta saisi valmiiksi.

– Kaikista veistoksista oli kuvat, millaisia niiden pitäisi olla värityksiä myöten. Osiakin oli jo valmiina, Varis kuvailee.

Varis kertoo, ettei Keijon työskentelyä tullut koskaan seurattua läheltä, mutta itsekin käsityötaitoinen vävy löysi yrityksen, erehdyksen ja ohjeiden avulla hahmoille oikeat osat. Nyt kaikki aloitetut Muumi-hahmot ovat valmiina ja ne majailevat vielä ainakin syksyn ajan Ikosen pihassa.

Ensi kesänä osa veistoksista lahjoitetaan Ilomantsissa sijaitsevaan Katri Vala Kulttuurikeskukseen. Ikonen ja Varis ovat hyvillään, että jotkin veistokset jäävät siten pysyvästi näytteille.

Osa töistä on varattu Ikosten lapsille ja heidän perheilleen, mutta moni menee myös myyntiin. Mahdolliset ostokyselyt kannattaa suunnata siis Keijo Ikosen tyttärille, joiden omistuksessa teokset virallisesti ovat.

Veistosten kuljettamisessa on oma hommansa, sillä niiden sisällä on muun muassa rautatukia ja katiskaverkkoa. Pinta on betonia, joten pienikokoisetkin kappaleet ovat jämerää tekoa.

Vaikka Muumi-hahmot vetoavat varmasti lapsiin ja lastenmielisiin, Maire Ikonen ja Juha Varis muistuttavat, etteivät ne kuitenkaan sovellu leluiksi eivätkä kestä kiipeilyä, vaan ovat taideteoksia ja tarkoitettu koristeeksi.

Kaiken kaikkiaan teoksia on pihapiirissä Maire Ikosen mukaan varmasti pitkälti yli toista sataa. Joka vilkaisulla löytää jotain uutta: heinikossa piileskeleviä menninkäisiä ja katonharjalla keikkuvia lintuja. Esteetikon kädenjälki näkyy kaikkialla.

– Keijo aina sanoikin, että jos jotain tehdään, miksei tehdä samantien kaunista. Että silmä ihan sairastaa, jos näkyy jotain rumaa, Maire Ikonen kuvailee.

Syksyn aikana halukkaat ehtivät vielä katsomaan veistoksia, ja ostotarjouksiakin voi tehdä. Juha Varis ja Maire Ikonen toivottavat vieraita tervetulleeksi pihaan ennen kuin veistokset ja teokset suojataan talveksi pressuilla.

Ensi kesänä talo menee Maire Ikosen mukaan myyntiin, joten silloin teokset lähtevät jatkamaan kohti uusia koteja.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä