Julkaistu    |  Päivitetty 
Maija Palojärvi

Pyöräile perinteet uusiksi

Syksyn ensimmäisenä Doc Lounge -dokumenttina nähdään ruotsalainen Bikes vs. Cars (2015), joka pureutuu autojen ylivallan ja pyöräilykulttuurin ristiriitoihin ympäri maailmaa. Viime kuukausina myös Suomessa on selvitelty tienkäyttäjien oikeuksia ja velvollisuuksia kaulasuonet paksuina. Joensuun ruuhkat ovat pientä verrattuna esimerkiksi São Paulon tai Los Angelesin trafiikkiin.

Selvää on, että autoissa on oma viehätyksensä, ja niiden ympärille on sadassa vuodessa muodostunut kulttuureita ja alakulttuureita. Autoteollisuudessa ja siihen oleellisesti kytkeytyvässä öljy- ja polttoaineteollisuudessa liikkuu kuitenkin niin massiivisia rahamääriä, että kokonaisia kaupunkeja muutetaan entistä autoystävällisemmiksi, julkisen liikenteen ja autottomien liikkujien kustannuksella.

Dokumentissa tarkastellaan erityisesti yllämainittujen suurkaupunkien pyöräilyaktiiveja ja heidän pyrkimyksiään raivata tilaa myös moottorittomille kulkuneuvoille. Vanhat asenteet istuvat tiukassa, mutta dialogiakin saadaan aikaan päättäjien ja kaupunkilaisten välille.

Vaikka Kööpenhamina on yksi kaupunkipyöräilyn edistämisen mallimaita, jotkut näkevät edelleen punaista fillareiden keskellä.

Bikes vs. Cars toimii mainiona keskustelun aloittajana. Puolentoista tunnin kestoonsa nähden dokumentissa olisi ollut tilaa mennä syvemmällekin pyöräilykulttuurin vaiheisiin ja merkitykseen kaupungeille, tai pohtia laajemmin autoihin ja autoiluun liittyviä mielikuvia ja tunteita.

Laadukas toteutus tekee dokumentista kuitenkin mieleenpainuvan. Kaupunkitila kuuluu kaikille, mutta saavatko kaikki äänensä kuuluviin?

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä