Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Toritapahtumat vielä auki

Joensuun joulutori karuselleineen oli varsin suosittu viime joulun alla. Tämän vuoden toritapahtumiin vaikuttavat kauppahallin rakennustyöt.  Kuva: Hanna Käyhkö Joensuun joulutori karuselleineen oli varsin suosittu viime joulun alla. Tämän vuoden toritapahtumiin vaikuttavat kauppahallin rakennustyöt. Kuva: Hanna Käyhkö
Kauppahallin tulevat rakennustyöt vaikuttavat Joensuun torin elämään näillä näkymin ensi syksystä alkaen. Kahtena vuonna järjestetty joulutori ei luultavasti mahdu rakennustöiden sekaan, mutta normaali torikauppa sovitellaan tarvittaessa Kauppakadun suuntaan.

Joensuun kaupunkikeskustayhdistys Virran toiminnanjohtaja Katja Kolehmainen iloitsee, että torin seudun asemakaavamuutos on viimein saanut lainvoiman.

– Tässä on kaikki eletty pitkään odotustilassa. Olemme voineet tehdä torikauppiaiden kanssa vain lyhyitä määräaikaisia sopimuksia, eivätkä yrittäjät ole päässeet kehittämään toimintaa tai suunnittelemaan uuttakaan. Nyt onneksi päästään jo eteenpäin.

Tämän vuoden syksyyn asti torilla on elämää entiseen malliin: luvassa esimerkiksi on näillä näkymin neljät markkinat, sikäli kun koronatilanne ne sallii.

Kauden avaavat tammimarkkinat jouduttiin perumaan viime viikon loppupuolella, ja kevään ensimmäiset markkinat järjestetään näin ollen huhtikuussa. Perinteisten syys- ja marrasmarkkinoiden lisäksi ohjemassa on kesämarkkinat rokkiviikolla.

Kun suunnitelmat kauppahallin rakennustöistä ovat toistaiseksi auki, on myös tapahtumien suhteen runsaasti kysymysmerkkejä.

– Torin käytön kannalta on toki ratkaisevaa se, millaisia rajoituksia työmaa torille asettaa; miten paljon torin alueesta suljetaan kokonaan ja miten pitkäksi aikaa, Katja Kolehmainen huomauttaa.

– Kaikki tämä selviää, kunhan suunnitteluprosessi lähtee liikkeelle. Mutta selvää on, että toritapahtumiin rakennustyöt vaikuttavat.

Perinteistä joulunavausta torilavalla ja joulumarkkinoita tapahtumatorilla ei siis näillä näkymin tänä vuonna nähdä, mutta vaihtoehtoja suunnitellaan tilanteen selkiydyttyä.

Kun Joensuun toria remontoitiin muutama vuosi sitten, oli asemakaavaan merkitty kauppahallin paikaksi edelleen Koskikadun puoleinen reuna, ja torin infrastruktuurikin rakennettiin sen mukaisesti. Kun kauppahalli nyt nousee torin Siltakadun puoleiseen reunaan, joudutaan rakennuksen alta purkamaan kivetystä ja rakentamaan sitä Koskikadun puoleiseen reunaan.

Katja Kolehmainen uskoo, että torin perinteisille talvikauden kauppiaille, kuten yögrilleille, löytyy paikat torin alueelta.

– Markkinoita voidaan laajentaa kävelykadulle. Tämä helpottaa kyllä toimintaa.

Hyväksytyssä uudessa asemakaavassa on sisällään muutakin kuin paljon puhuttu kauppahalli. Esimerkiksi torin Kauppakadun puoleisessa reunassa on nyt paikat kahdelle kahvilalle sekä yksi kiinteä kahvilapaikka torin Siltakadun puoleisessa reunassa.

– Myös Keskuspuiston kahvilan paikka, jossa nyt on toiminut Päivänurmen Torikahvio, sai nyt vahvistuksen kaavassa, Katja Kolehmainen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä