Julkaistu    |  Päivitetty 
Anders Palm

Kysellä voi monella tavalla

Kaikki tiesivät, kuinka vaaleissa tulisi käymään. Istuvaa presidenttiä Franklin D. Rooseveltiä pidettiin varmana häviäjänä.

Roosevelt oli pilannut mahdollisuutensa. Hän oli liian kiistelty hahmo. Hän oli haaskannut verorahoja taivaan tuuliin, onnistumatta saamaan lamaa aisoihin.

Suurin ja arvostetuin mielipidetiedustelujen tekijä oli Literary Digest. Heidän tutkimustensa mukaan Al Landon voittaisi Rooseveltin 56:lla prosentilla 44:ää vastaan.

Tutkimustulos kuulosti vakuuttavalta. Literary Digest ei yleensä erehtynyt. Sen ennustukset olivat toteutuneet viiden aikaisemman vaalin kohdalla, yleensä vain muutaman prosentin virhemarginaalilla.

Vain yksi henkilö oli eri mieltä. Hän oli Profiilimme. Hänen nimensä oli George.

Profiilimme ennusti, että Roosevelt voittaisi maanvyörymävoiton. Hänet naurettiin pihalle. Useat asiantuntijat pitivät Georgea tärähtäneenä.

Literary Digest oli äveriäs yritys ja sen resurssit olivat suunnattomat. George johti mitätöntä pikkutoimistoa. Hän oli vastikään siirtynyt alalle. Oli naurettavaa kuvitellakaan, että hän pystyisi ennustamaan paremmin kuin Literary Digest ja muut suuret mielipideinstituutit.

Mutta se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Profiilimme osui kuin osuikin oikeaan. Landon -parka vei voiton vain kahdessa osavaltiossa. Kaikki muut osavaltiot menivät Rooseveltille, joka vei tyrmäysvoiton Yhdysvaltain presidentinvaalissa 1936 - aivan kuten George oli ennustanut.

Georgen menestykseen oli yksinkertainen selitys. Hän osui oikeaan, koska oli keksinyt uuden, tehokkaamman tavan tehdä mielipidetutkimuksia.

Literary Digest käytti hyvin yksinkertaista, mutta kallista menetelmää. Miljooniin kotitalouksiin lähetettiin pino kyselylomakkeita. Niistä ihmiset saivat poimia ehdokkaansa, Landonin tai Rooseveltin, ja sitten palauttaa lomakkeen.

George tajusi, että menetelmä oli huono. Literary Digestin saamilla miljoonilla vastauksilla ei ollut mitään arvoa. Georgen mielestä yritys käytti vääriä tutkimusmenetelmiä ja sai siksi vääriä tutkimustuloksia.

Literary Digest panosti erilaisiin massalähetyksiin. Sen kyselylomake lähetettiin kaikille, joiden nimi oli puhelinluettelossa. Tai kaikille autorekisteriluettelossa oleville. Heitä oli kymmeniä miljoonia.

Mutta oli myös miljoonia äänioikeutettuja, joilla ei 1930-luvulla ollut puhelinta tai autoa. Heistä moni kannatti Rooseveltia. Näihin ihmisiin ei Literary Digest saanut lainkaan kontaktia.

Profiilimme oli viisaampi. Hän kysyi vain 2000 ihmiseltä, kuinka he aikoivat äänestää. Nämä hän valitsi sattumanvaraisesti kaikista äänioikeutetuista koko Yhdysvaltain alueella, riippumatta yhteiskuntaluokasta, rodusta, uskonnosta tai muista rajoitteista. Lähestymistapa osoittautui hedelmälliseksi ja teki Georgesta menestyneen miehen. Vuoden 1936 presidentinvaalin ennusteesta tuli hänen ehdoton läpimurtonsa mielipide- ja markkinatutkijana.

George oli kotoisin vaatimattomista oloista. Hänen isänsä oli maatyöläinen. Profiilimme pääsi opiskelijaksi Iowan yliopistoon ja ryhtyi sieltä valmistuttuaan lehtimieheksi.

Profiilimme oli myös erittäin kiinnostunut tilastotieteestä. Kiinnostus sai hänet vaihtamaan alaa ja siirtymään markkinatutkijaksi. Vuonna 1933 hänelle tarjottiin markkinointijohtajan paikkaa eräässä newyorkilaisessa yrityksessä. George otti paikan mielihyvin vastaan ja muutti New Yorkiin.

Vuonna 1935 George perusti oman mielipide- ja markkinointi-instituuttinsa. Loppu onkin historiaa. Vuoden 1936 vaalit tekivät hänestä kuuluisan. Yhtäkkiä kaikki halusivat hänen palvelujaan. Profiilimme yritys kasvoi kohisten. Rahaa tulvi ovista ja ikkunoista, ja Georgesta tuli upporikas.

Vaalitutkimukset eivät koskaan olleet Georgelle mikään erityinen rahasampo. Ne olivat vain hyvää mainosta, mutta useimmiten varsin tuottamattomia. Suuret rahat sen sijaan tulivat erilaisilta kaupallisilta yrityksiltä, jotka halusivat selvittää, mitä ihmiset pitivät niiden palveluista tai tuotteista.

Menestys toi Profiilillemme myös ongelman. Hän ei koskaan voinut itse osallistua mihinkään vaaliin, sillä jos hän olisi kertonut, ketä aikoo äänestää, se olisi voinut vaikuttaa vaalin lopputulokseen. Ja jos hän taas ei olisi kertonut, eivät monet haastateltavatkaan olisi nähneet syytä vastata.

Profiilimme sukunimi oli hyvin erikoinen. Nimi on jäänyt elämään hänen perustamassaan yrityksessä, ja siitä on tullut synonyymi mielipidetutkimuksille ylipäänsä. Erilaisten mielipidetutkimusten merkitys nykypäivän politiikassa ja elinkeinoelämässä on kasvamistaan kasvanut.

Kuka hän oli?

Lähetä vastaus maanantaihin mennessä mieluiten sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Paperiposti kulkee osoitteeseen Karjalan Heili, Torikatu 23 E, 80  100 Joensuu.

Suoraan toimitukseenkin voi toki tuoda vastauksia. Lisää sähköpostin otsikkoon ja kirjekuoriin sekä kortteihin tunnus Salaperäinen profiili.

Laita mukaan myös omat yhteystietosi, että saat tiedon mahdollisesta palkinnosta. Oikein vastanneiden keskuudesta arvottu voittaja saa kaksi kappaletta elokuvalippuja.

Oikea vastaus ja arvonnan voittaja julkaistaan seuraavan Salaperäinen profiili -jutun yhteydessä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä