Julkaistu    |  Päivitetty 
Tatu Lehto

Näppärä koko nostaa tabletin suosiota

Vuonna 2010 perustettu Joen Severi ry on sitoutumaton vapaaehtoistoimintaan perustuva atk-yhdistys, joka opastaa ja kouluttaa ikäihmisiä teknologian käytössä.

Päivän sana ovat tabletit.

–  Ikäihmisillä tablettien käyttö lisääntyy koko ajan. Toiset hankkivat sen oma-aloitteisesti, toisille sen ovat hankkineet omat lapset. He tulevat tänne ja kysyvät, että mitäs tällä laitteella nyt tehdään, kuvailee toiminnanjohtaja Tuula Jokiranta.

Jotkin laitteet ovat trendikkäämpiä kuin toiset.

Esimerkiksi älypuhelimien käytöstä on tullut yhdistykselle toistaiseksi melko vähän kysymyksiä, ja viime aikoina seniorit ovatkin olleet erityisen innostuneita juuri tablettien käytön opettelemisesta.

Jokirannan mukaan valintaa edesauttaa kenties laitteen mutkattomuus.

–  Varmaankin näppärä koko vaikuttaa asiaan, koska tabletin pystyy kantamaan mukana.

–  Jos ryhdytään uusimaan tietokonetta, niin moni miettii, tulisiko sen olla kannettava vai tabletti. Kannettava tietokone on varmasti se yleisin tällä hetkellä, mutta tabletit ovat selkeästi yleistymässä, ja uskon, että sitä kautta myös älypuhelimet, Jokiranta visioi.

Seniorisurffaajat ovat olleet erityisen kiinnostuneita juuri päivittäisen verkkoasioinnin opettelusta. Sosiaalinen media tai verkkokaupat eivät ole etusijalla, mutta niihinkin saa opastusta tarvittaessa.

–  Käytön turvallisuus kiinnostaa: miten tietoturva toimii ja voiko joku tunkeutua omalle koneelle? Useimmiten laitteet hankitaan, että saadaan pankkiasiat hoidettua. Verkko-ostoksia tehdään melko vähän, Jokiranta mainitsee.

Jokirannan mukaan monet seniorit arastelevat uutta teknologiaa, sillä he eivät ole ehdollistuneet sille elämänsä aikana.

Tiistaina 6. lokakuuta yhdistys järjestää Joensuussa SeniorSurf-tapahtuman houkuttelemaan ihmisiä mukaan.

–  Jalkaudumme aamulla kauppakeskus Isoon Myyhyn, esittelemme laitteita ja kerromme, että kynnys on matala.

Jokirannan mukaan yhdistyksen ilmapiiri on aina kannustava kidenäyttöjen kiemuroita kammoksuville, sillä teknologia on usein aivan uutta, ja osa asiakkaista koskee koneeseen ensimmäistä kertaa.

Ryhmiä järjestetään usein, ryhmäkoot ovat pieniä, ja jokainen saa edetä rauhassa omaan tahtiinsa.

Esimerkiksi tablettiryhmissä osallistujia on enimmillään noin kahdeksan, joita palvelee kolme ohjaajaa.

–  Tämä ei ole mikään kurssi eikä koulu. Nämä ovat ohjausryhmiä, joissa edetään hissun kissun, juodaan välillä kahvit ja katsotaan, että kaikki pysyvät mukana. Tavoitteena on saada piiriimme niitä, jotka eivät ole vielä lainkaan laitetta käyttäneet ja jotka jopa pelkäävät tietokonetta. Mottomme on ”pelko pois”, Jokiranta päättää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä