Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritys: Karkkikaupassa asiointi on jo elämys itsessään

Tuija Komulaisen työpäivä alkaa karkkilaarien täyttämisellä. Karkkikujalla kiireisimpiä päiviä ovat perjantai ja lauantai: silloin on monella karkkipäivä. - Aikuisilla tosin on karkkipäivä milloin vain, Tuija Komulainen naurahtaa. Kuva: Hanna Käyhkö Tuija Komulaisen työpäivä alkaa karkkilaarien täyttämisellä. Karkkikujalla kiireisimpiä päiviä ovat perjantai ja lauantai: silloin on monella karkkipäivä. - Aikuisilla tosin on karkkipäivä milloin vain, Tuija Komulainen naurahtaa. Kuva: Hanna Käyhkö

Karkkikujan ovelta pelmahtaa herkullisen tuttu tuoksu: hedelmäkarkit, salmiakit, suklaat ja lakritsit odottavat makeanhimoista poimijaa laareissaan.

Joensuun ainoa karkkikauppa on sijainnut näillä kulmilla lähes alusta asti. Nykyisen yrittäjän Eero Komulaisen isä Kauko Komulainen aloitti aikoinaan vihreässä puutalossa Mauste ja Karkki -nimisen liikkeen vuonna 1999.

– Hän sai innoituksen Helsingistä, jossa oli asioinut ystävänsä karkkikaupassa ja ajatteli, että tällainen tarvitaan Joensuuhunkin, Eero Komulainen kertoo.

Joensuulaiset ottivat oitis karkkikaupan omakseen, ja kaupan valikoima kasvoi varsin pian nykyiseen mittakaavaansa.

– Tuotevalikoimamme on noin 400 erilaista irtokarkkia. Tämä määrä on varsin hyvä: tuotteiden välillä on riittävästi vaihtelua ja karkit eroavat toisistaan. Ja yleensä jokaiselle löytyy omat suosikit, tiskin takana hääräävä Tuija Komulainen kertoo.

Eero ja Tuija Komulaisen käsissä karkkikaupan nimeksi vaihtui ensin Karkkiset. Kun vanha puutalo sai purkutuomion, muutti Karkkiset ensin Torikadulta niin sanottuun Pitkäsen taloon. Kun sekin talo lähti alta, muuttivat Komulaiset makeiskaupan nykyistä toimitilaa lähes vastapäätä sijainneen entisen Holiday-pikaruokaravintolan tiloihin.

– Oli ilo, kun pääsimme lopulta palaamaan lähes alkupisteeseen, eli uuteen Tapionkulman rakennukseen vuonna 2005, Tuija Komulainen kertoo.

Karkkikujaksi kaupan nimi muuttui marraskuussa 2014.

 

Vieressä sijaitseva elokuvateatterikeskus Tapio on Karkkikujalle hyvä naapuri, mutta vielä tärkeämpää on sijainti keskustassa, kaupoilla kulkevien ihmisten saatavilla.

– Paljon meillä asioidaan elokuviin mennessä, mutta ennen kaikkea viikkorytmissämme näkyvät karkkipäivät, Tuija Komulainen kertoo.

– Lapsilla ja nuorilla on karkkipäivät viikonloppuna, ja vilkkaimmat ajat meillä ovat perjantai-iltapäivästä sunnuntaihin. Aikuisilla karkkipäivä sen sijaan voi olla minä päivänä vaan.

Maanantaiaamupäivänä Karkkikujan ovipumppu laulaa tiheästi: tähän aikaan asiakkaat ovat työikäisiä ja eläkeläisiä. Joku sanoo ostavansa lapsille ja jemmaan, toinen varautuu pääsiäiseen.

– Karkki ei ole enää mikään pelkästään lasten juttu. Nuoria aikuisia, keski-ikäisiä ja ikäihmisiä käy meillä asiakkaina aivan yhtälailla. Aikuisten ja lasten karkkimaussa on kyllä eroja. Ja lapset ostavat sillä summalla, mikä heillä on mukana, aikuiset sen verran kuin huvittaa, Tuija Komulainen naurahtaa.

 

Karkkikujan valikoimassa on tuotteita, joita on ollut myynnissä alusta asti.

– Tietyt klassikkokarkit tekevät kauppansa vuodesta toiseen. Mutta makumaailma muuttuu myös. Esimerkiksi pähkinöiden, kuivattujen hedelmien sekä suklaalla tai jogurtilla päällystettyjen tuotteiden kysyntä on kasvanut koko ajan viime vuosina.

– Aluksi tarjolla oli muutamia jogurttirusinan-tyylisiä makeisia, nyt erilaisia tuotteita on jo monta hyllymetriä.

Uutuuksia hyllyihin tulee säännöllisesti. Tavarantoimittajat eri puolilta Suomea tarjoavat uusia makeisia, samoin uusia tilattavia tuotteita Karkkikujalle löytyy esimerkiksi Englannin markkinoilta.

– Nykyään karkkitrenditkin leviävät somessa, vaikkapa TikTokissa.

Makumaailman täytyy olla niin monipuolinen kuin mahdollista.

– Oman maun mukaan karkkikaupan hyllyjä ei voi täyttää, Eero Komulainen sanoo.

– Joo ei voi. Minulla olisi vain mustaa ja mustaa hyllyissä: tykkään niin paljon salmiakista, Tuija Komulainen jatkaa.

 

Vielä joitain vuosia sitten Karkkikujan kanssa asiakkaista kilvoittelivat elokuvavuokraamot. Niiden karkkihyllytarjonta oli välillä laajempi kuin elokuvien. Nykyään karkin myynnistä kisaa käyvät isot ja pienet marketit, joissa itsevalintahyllyt ovat yleistyneet.

– Salaisuutemme on se, mikä tämä on: karkkikauppa. Täällä asiointi on niin eri asia kuin ostaa karkkipussi viikonlopun ruokien sekaan. Karkkikaupassa asioiminen on osa sitä iloa ja nautintoa, näin monet asiakkaat sanovat, Tuija Komulainen sanoo.

Erikoisliikkeessä myös tuoreus ja valikoima ovat tärkeitä kilpailutekijöitä.

– Meillä ei kuivaa lakua myydä, se on selvä. Kilpaillulla alalla on pakko tehdä osuutensa hyvin, mikäli mieli pärjätä.

Pääsiäisen alla on taas alkamassa yksi vuoden sesongeista.

– Meidän vuodenkiertomme on sellainen, että tammikuussa on kovin hiljaista: monella on kuntokuuri, ja karkinsyöntiäkin vähennetään. Keväästä vauhti pikkuhiljaa kiihtyy. Kesällä heinäkuussa lomalaiset ostavat esimerkiksi konvehteja yllättävän paljon, Tuija Komulainen kertoo.

– Syksyllä kun koulut alkavat ja illat pimenevät, karkinmyynti lisääntyy ja kasvaa vuoden loppua kohti.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä