Julkaistu    |  Päivitetty 
Joonas Tanskanen

Elokuvat: Taneli Mustonen rakentaa kauhua tunnelmalla, ei verellä

Taneli Mustosen mukaan kauhu syntyy elokuvissa enemmänkin leikkausteknisillä ratkaisuilla ja tyylittelyllä kuin shokeeraamisella. Kuva: Joonas Tanskanen Taneli Mustosen mukaan kauhu syntyy elokuvissa enemmänkin leikkausteknisillä ratkaisuilla ja tyylittelyllä kuin shokeeraamisella. Kuva: Joonas Tanskanen

Ohjaaja Taneli Mustonen on tunnettu suosituista komediaohjauksistaan. Nyt hän on ohjannut jälleen kauhuelokuvan. Mustosen edellinen kauhutyö oli vuoden 2016 Bodom.

Elokuvan idea syntyi jo Bodom-leffan aikaan. Kesällä 2017 Mustonen ja tuotantoyhtiö Don Filmsin toinen pääpyörittäjä ja The Twin -elokuvan toinen käsikirjoittaja Aleksi Hyvärinen olivat Etelä-Koreassa. Siellä elokuvamarketissa pystyi myymään uusia elokuvaideoita. Järjestäjät kysyivät ennen tapahtumaa, olisiko tekijöillä ideaa jo seuraavaan kauhuleffaan.

– Kun saavuimme Koreaan, meille tuli vähän pupu pöksyyn, koska tapahtuma olikin Aasian suurin genre-elokuvien markkinointitapahtuma. Esittelimme ideaamme useita kymmeniä kertoja, ja aloimme itsekin pikkuhiljaa uskoa siihen. Lopulta voitimme palkinnon parhaasta ideasta.

 

Paluumatkan jälkeen alkoi elokuvan käsikirjoittaminen. Siinä välissä syntyi myös Se mieletön remppa -komedia. Tässä vaiheessa uuden kauhuelokuvan käsikirjoitus kiersi Los Angelesin agenttien kautta Teresa Palmerin käsiin. Tuolloin Palmer oli juuri näytellyt HBO:n sarjassa A Discovery of Witches.

– Syksyllä 2020 saimme puhelinsoiton, että Palmer oli valinnut meidän elokuvamme. Tunne oli kuin olisimme voittaneet lotossa. Palmerin kaltaisille näyttelijöille leffakäsikirjoituksia tarjotaan päivittäin.

– Teresa oli nähnyt Bodomin ja piti sen tyylistä ja tarinasta.

The Twin -elokuvassa amerikkalainen perhe muuttaa Suomeen toisen kaksospojan kuoleman jälkeen. Elokuva on kuvattu viime vuonna Virossa Viljandin alueella, jossa myös Se mieletön remppa kuvattiin.

– Ihastuin Viljandiin. Se oli juuri sellainen kuin kuvittelimme The Twinin miljöön olevan. Rajakylä, jossa on hiljaista mykkää luontoa.

Englanniksi työskentely ei ollut vaikeaa. Mustonen on kiertänyt viime vuosina paljon kansainvälisiä festivaaleja, ja edellisissä elokivassakin on ollut kansainvälisiä työryhmiä.

– Itse työ on samanlaista kielestä riippumatta. Huvittavaa oli se, että elokuva kertoo amerikkalaisesta perheestä, mutta yksikään näyttelijä ei ole amerikkalainen. Teresa on australialainen, ja perheen muut näyttelijät Steven Cree ja Tristan Ruggeri ovat brittejä. Samoin Barbara Marten. Minun piti toimia kielipoliisina ja huolehtia, että puhuttu amerikanenglanti on tarpeeksi uskottavaa.

Tristan Ruggeri esittää perheen nuorta poikaa. Alaikäisen näyttelijän kanssa ei voi tehdä esimerkiksi yökuvauksia.

– Käytimme kuvauksissa niin sanottuja body double -näyttelijöitä, sijaisnäyttelijöitä. Jos Tristanin työaika päättyi illalla kello yksitoista, niin sen jälkeen käytimme sijaisnäyttelijää.

 

Mustonen kertoo katsovansa uusia kauhuelokuvia mahdollisimman paljon.

– Pyrin katsomaan elokuvat elokuvateatterissa, jossa näkee yleisön reaktiot ja oppii välittömästi, mikä toimii ja mikä ei. Kauhua voisi pyöriä teattereissa enemmänkin. Nyt Suomeen tulee paljon isoja kauhuleffoja ja jatko-osia. Maailmalla reissatessa yritän löytää paikallisia kauhuelokuvia.

The Twin -elokuvan käsikirjoituksen jo valmistuttua tekijät menivät katsomaan Ari Asterin Midsommar-elokuvan. Sekä The Twin että Midsommar-elokuvissa amerikkalaiset päähenkilöt tulevat Skandinaviaan. Molemmat elokuvat käsittelevät myös pakanakultteja.

– Hauska huomata, että tietyt asiat elävät ajassa ja ovat trendaavia.

 

Ohjaaja kertoo, että Bodom-elokuvan aikana hän oppi, miten katsojaa kuljetetaan ja miten katsojan tunteita manipuloidaan. Yhdeksi esikuvaksi Mustonen mainitsee Nicolas Roegin elokuvan Don’t Look Now (1973).

– Ei tarvita videotehosteita. Kauhu syntyy enemmän leikkausteknisillä ratkaisuilla ja tyylittelyllä.

– Kauhu käsitetään usein väärin pelkäksi goreksi ja splatteriksi, jossa shokeerataan verellä. Itse olen pitänyt aina enemmän niin sanotusta veitsen odotuksesta. Jos verta näytetään, se pitää tapahtua huolellisesti ja perustellusti. Ladattu ase pöydällä on kiinnostavampi kuin jatkuva ammuskelu.

 

Elokuvan yksi tyylikkäimmistä kohtauksista tapahtuu hääkeinussa, jossa kamera keinuu yhdessä näyttelijöiden kanssa. Mustonen sanoo kokeilleensa keinuvaa kameraa jo Markku Pölösen Karjalan kunnailla -sarjassa.

– Kohtauksella saatiin kuvattua päähenkilön sen hetkistä tunnetta ja matkaa. Kamera oli tosiaan kiinni keinussa ja teimme erilaisia leikkausjippoja, joilla kohtaus toteutettiin.

Elokuva saa laajan levityksen myös ulkomailla.

– Elokuva tulee teattereihin Yhdysvalloissa toukokuun alussa. Sen jälkeen elokuva nähdään yli 30 maassa leffateattereissa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä