Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Ukranainalaiset: Vapaaehtoisten pyörittämä koulu aloittaa perehdyttämisen paikalliseen kulttuuriin

Suomalaista kokkausta opettamaan lupautunut Lauri Lindgren (oikealla) oli mukana ensimmäisellä Puolan-reissulla ja näki Liettuassa vietetyllä lounastauolla jotain kiinnostavaa tulkki Mykola Iakovenkon puhelimesta.  Kuva: Aimo Salonen Suomalaista kokkausta opettamaan lupautunut Lauri Lindgren (oikealla) oli mukana ensimmäisellä Puolan-reissulla ja näki Liettuassa vietetyllä lounastauolla jotain kiinnostavaa tulkki Mykola Iakovenkon puhelimesta. Kuva: Aimo Salonen

Joensuuhun saapuneet ukrainalaiset lapset on jo otettu kaupungin järjestämään valmistavaan opetukseen, mutta miten aikuiset saataisiin oppimaan kieltä ja suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia taitoja?

Huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla aloittava, vapaaehtoisten opettajien pyörittämä koulu tarjoaa yhden mahdollisuuden.

– Ajatus lähti yhden ukrainalaisen pyynnöstä, Puolaan suuntautuneen avustuskuljetuksen talvilomansa aikana järjestänyt normaalikoulun lukion opettaja Hannu Vähäkoski kertoo.

– Hän kysyi, kuka heille opettaa työnhakua ja kulttuuria, miten täällä ollaan ja miten nainen saa käyttäytyä – ihan kaikkea tämmöistä peruskyselyä, jos ihminen menee ummikkona vieraaseen maahan.

Vähäkoski itse opettaa ukrainalaisille matematiikkaa sekä perehdyttää suomalaisen verotuksen perusteisiin.

 

Vähäkoski joukkoineen vei ensimmäisellä matkallaan Puolaan avustustarvikkeita ja toi tullessaan Suomeen sotaa pakenevia ihmisiä. Toinen reissu tehdään pääsiäisen aikaan.

– Tällä hetkellä Joensuussa on arviolta 150 ukrainalaista ja pääsiäisen jälkeen ehkä 300–350, Vähäkoski sanoo.

Kaupungin koulutuspalvelujen kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksen koordinaattori Maria Pikkarainen kertoo, että Joensuu aloitti ensimmäisten suomalaiskaupunkien joukossa ukrainalaislasten valmistavan opetukseen. Aluksi heitä meni jo ennestään toimiviin ryhmiin, nyt on ehditty perustaa kaksi kokonaan uutta ryhmää.

Kaupungilla on omiakin toimia ukrainalaisten kotouttamiseksi, ja samalla se toimii yhteistyössä vapaaehtoisten käynnistämän koulun kanssa.

– On huippua, että ukrainalaisille tarjotaan kotoutusta ja tuvallista oloa, ovatpa he täällä kaksi kuukautta tai kaksi vuotta, Pikkarainen sanoo.

 

Vapaaehtoisiksi opettajiksi lupautuneet Kaija Perho ja Anniina Kariniemi kertovat lahjoittaneensa rahaa Ukrainan auttamiseen, mutta silti heillä oli olo, että se ei riitä. Jotain konkreettista pitäisi päästä tekemään.

– Ihmiset voivat auttaa niin monin tavoin. Joku voi tukea isommin taloudellisesti, joku voi lähteä mukaan avustusmatkoille. Itselleni sellainen ei ole mahdollista, mutta kun minulla on kielitaitoa, sitä ei saa heittää hukkaan, sanoo venäjänkielentaitoinen Kariniemi, joka opettaa Rantakylän normaalikoulussa äidinkieltä ja kirjallisuutta.

Aikaisemmin Kariniemi on opettanut Mannerheimin lastensuojeluliiton hankkeessa maahanmuuttajille suomea. Nykyisin eläkkeellä oleva Joensuun normaalikoulun pitkäaikainen venäjänopettaja Kaija Perho puolestaan on ollut vastaavissa tehtävissä Suomen Punaisen Ristin sekä Joensuun monikulttuurisuusyhdistys Jomonin järjestämissä opetuksissa.

– Ideana on, että joka päivä otetaan keskusteluun uusi aihe, ja sitten on jotkut samat asiat, jotka pitää käsitellä joka päivä, nämä säät ja kuulumiset, Perho kertoo.

 

Alkeista lähdetään ja tavoitteena on tarjota riittävä suomen kielen taito, jolla arjesta selviää. Samalla tutustutetaan muutenkin Suomessa elämiseen kuten kirjastossa käyntiin tai kaupassa asioimiseen.

Kotitalouttakin on tarjolla, kunhan koulu on päässyt vauhtiin. Ensimmäisellä Puolan-reissulla mukana ollut kokki Lauri Lindgren on lupautunut opettamaan helppojen ja kohtalaisen edullisten suomalaisten ruokien, vaikkapa makaronilaatikon, tekemistä.

– Tämmöisen koulun kautta voidaan tuoda ihmisille jonkinlaista pysyvyyttä, ehkä toivoakin, Anniina Kariniemi huomauttaa.

– Kun on toivoa, on mahdollisuuksia. Sillä tavalla koululla on kielitaidon antamisen lisäksi syvempiä merkityksiä.

 

Haastatteluhetkellä opetussuunnitelma ei ollut vielä selvillä. Opettajat ja ukrainalaiset pitivät tiistai-iltana palaveria, missä ukrainalaiset kertoivat omia toiveitaan opetuksen sisällöstä.

Koulu aloittaa toimintansa Korhonen Yhtiöiltä saaduissa tiloissa Torikatu 17:ssä, jossa on esittelytilaisuus tiistaina 19. huhtikuuta kello 17. Koulun toiminnasta on toistaiseksi sovittu 3. kesäkuuta saakka.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä