Julkaistu    |  Päivitetty 

Hoitoala: Hoitajajärjestöjen lakko alkamassa pääsiäisen jälkeen – lakko kohdistuu erikoissairaanhoitoon

Hoitoala: Hoitajajärjestöjen lakko alkamassa pääsiäisen jälkeen – lakko kohdistuu erikoissairaanhoitoon Kati Honkanen

Hoitajajärjestöjen Tehy ry:n ja SuPer ry:n lakko on laajenemassa pääsiäisen jälkeen myös Pohjois-Karjalaan, ellei valtakunnallisissa työsopimusneuvotteluissa päästä ratkaisuun ennen sitä, tiedottaa Siun sote.

Järjestöt esittivät lakon siirtämistä pääsiäisen pyhien yli Kuntatyönantajalle, joka hyväksyi esityksen lakon siirtämisestä. Ellei sopua synny, alkaa Siun soteakin koskeva lakko keskiviikkona 20.4.2022 kello 6 ja päättyy keskiviikkona 4.5.2022 kello 6.

Valtakunnallisesti myös lakkorajaus on täsmentynyt, ja lakko tulisi koskemaan erikoissairaanhoitoa. Esimerkiksi terveysasemien ja sosiaalitoimistojen toiminta sekä ikäihmisten hoivapalvelut ovat jäämässä Siun soten mukaan lakon ulkopuolelle.

Työsopimusneuvotteluja käydään valtakunnan tasolla. Sen sijaan paikallisesti neuvotellaan lakon aikana tehtävästä suojelutyöstä, jolla turvataan asiakas- ja potilasturvallisuus pohjoiskarjalaisten hengen ja terveyden kannalta välttämättömissä palveluissa.

– Paikalliset neuvottelut suojelutyöstä ovat edenneet hyvässä hengessä, siitä kiitos paikallisille pääluottamusmiehillemme. Suojelutyön henkilömääristä ja vuorovahvuuksista ei kuitenkaan ole vielä saatu sovittua. Sen jälkeen kun tiedämme tarkat vuorovahvuudet välttämättömissä palveluissa, pystymme etenemään käytännön järjestelyissä, Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen kertoo.

Siun sote pyrkii tiedottamaan mahdollisimman pian lakon vaikutuksista terveydenhuollon palveluihin. On mahdollista, että vastaanottoaikoja kiireettömään erikoissairaanhoitoon joudutaan perumaan nopeallakin aikavälillä. Välillisiä vaikutuksia voi olla myös perusterveydenhuollon ja kuntoutuksen kiireettömiin palveluihin. Siun soten tiedotteen mukaan kuntayhtymän on turvattava kiireellinen hoito sekä asiakas- ja potilasturvallisuus kaikissa olosuhteissa, myös lakon aikana.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä