Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Hyvinvointi: Katja Virta ei ole terapeutti, mutta voi auttaa löytämään elämänsuunnan

Katja Virta auttaa ihmisiä löytämään merkityksellisyyttä elämästään. – Minulle tämä työ tuottaa merkityksellisyyden kokemuksia, koska onnistumisen voi nähdä työnsä jäljessä, kun asiakas on tyytyväinen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Katja Virta auttaa ihmisiä löytämään merkityksellisyyttä elämästään. – Minulle tämä työ tuottaa merkityksellisyyden kokemuksia, koska onnistumisen voi nähdä työnsä jäljessä, kun asiakas on tyytyväinen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Kun Katja Virta palasi aikanaan töihin äitiyslomalta, ei aiemmin kutsumusammatilta tuntunut työ Rikosseuraamuslaitoksella enää antanutkaan Virralle samaa merkityksellisyyden tunnetta kuin aiemmin – vaikka Virta teki työssä edelleen parhaansa, Joensuun ja Pohjois-Karjalan päihde- ja mielenterveysongelmat tuntuivat karkaavan käsistä.

– Se oli sellainen märkä rätti päin kasvoja. Rikostaustaisten henkilöiden kanssa työskentely voi olla muutenkin raskasta, ja työpäivän jälkeen olo oli kaikkensa antanut, mutta en saanut työstä oikein enää mitään. Silloin ajattelin, että nyt olisi hyvä hetki kouluttautua uudelleen, Katja Virta kertoo.

Virta törmäsi Helsingissä toimivaan Valmentamoon, joka kouluttaa LCF Life Coacheja eli ratkaisukeskeisiä valmentajia.

– Se tuntui saman tien omalta jutulta ja vei minut mukanaan. Sitten ajattelin, että hemmetti, kokeillaan, koska eihän se ota jos ei annakaan. Perustin oman yritykseni Saga Valmennuksen vuosi sitten maaliskuussa.

Viime lokakuussa Virta jäi vuoden virkavapaalle ja alkoi keskittyä pelkästään yritystoimintaansa.

 

Life Coach, tai kuten Katja Virta itse asian ilmaisee, hyvinvointivalmentaja, tarjoaa motivaatio- ja muutosvalmennusta hyvinvoinnin edistämiseksi, perhe- ja työelämän yhteensovittamiseksi ja psyykkisen hyvinvoinnin tueksi ja ylläpitämiseksi.

Virta korostaa, että kyse ei ole terapiasta eikä työnohjaamisesta – ne vaativat omat koulutuksensa ja valmiutensa. Virta itse on pohjakoulutukseltaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon käynyt sosionomi, minkä lisäksi hän on opiskellut psykologiaa ja lääketiedettä.

– Minä teen ratkaisukeskeistä valmennusta. Kutsuisin rooliani eräänlaiseksi mielen personal traineriksi – autan asiakasta tutkimaan tämän omia arvoja ja valintoja sekä selvittämään päämääriä. Siinä missä terapiaan hakeutuessa ihmisellä voi olla jo syvempiä ratkottavia ongelmia, minun työssäni muokataan omaa elämää arjen tasolla, Virta kertoo.

Virran mukaan asiakkaan kanssa mietitään aina jokin konkreettinen tavoite, jonka hän haluaa saavuttaa. Tämä on olennaista ratkaisukeskeisyyden kannalta.

 

Hyvin usein Katja Virran luokse hakeutuva yksityisasiakas on keski-iässä oleva nainen, joka on saapunut elämässään jonkinlaiseen tienristeykseen.

– Voi olla, että lapset ovat esimerkiksi kasvaneet isoksi, ja työstä, kotioloista ja parisuhteesta on saattanut kadota merkityksellisyys. Ei oikein tiedä enää, mitä haluaisi elämässä tehdä ja saavuttaa.

Tällaisessa tilanteessa Virta lähtee kartoittamaan, mitkä asiat ovat aiemmin tuottaneet asiakkaalle merkityksellisyyden tunteita. Minkä tekemisestä hän on pitänyt, ja mikä on ollut kenties intohimon kohde?

– Yritämme selvittää, ovatko nämä asiat vain unohtuneet, ja voisivatko ne olla vielä löydettävissä. Yksi tärkeä asia on myös arvoristiriitojen selvittäminen: jos ihminen on vaikkapa hyvin perhekeskeinen, mutta tekee kaksitoistatuntista työpäivää, ei elämä ole hänen arvojensa mukaista. Se on hyvin kuormittavaa.

Virta on painottunut työssään työhyvinvointiin, ja suurin osa hänen asiakaskunnastaan on tällä hetkellä yritys- ja organisaatiopuolella. Hyvinvointivalmentaja voi auttaa työyhteisöjä esimerkiksi vuorovaikutuksen parantamisessa, työn organisoimisessa tai stressinhallinnassa.

– Parhaillaan teen tiimivalmennusta huijarisyndroomasta, joka on hyvin mielenkiintoinen ja yleinen esille nouseva aihe etenkin naisvaltaisilla aloilla, Virta kertoo.

 

Katja Virta on itse sitä mieltä, että nykymaailmassa kysyntä hyvinvointivalmentajille tulee ainoastaan kasvamaan.

– Valmentajia koulutetaan koko ajan enemmän ja enemmän. On niin paljon ihmisiä, jotka eivät hyödy työnohjauksesta, koska ongelma ei ole työssä, mutta he eivät välttämättä hyödy terapiastakaan, koska ongelmat eivät ole niin syvällä. Hyvinvointivalmentaja on matalan kynnyksen henkilö, jonka kanssa voi lähteä pohtimaan omaa elämäntilannetta, Virta summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä