Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Oppiminen: Pia Hyppönen kannustaa vieraan kielen puhumiseen draaman keinoin

Kieliä opetellessa kannattaa hassutella välillä, tuumaa Pia Hyppönen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Kieliä opetellessa kannattaa hassutella välillä, tuumaa Pia Hyppönen. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Joensuulainen Pia Hyppönen, 53, on ehtinyt asua elämänsä aikana monien suomalaiskaupunkien lisäksi Berliinissä, Kreetalla, Pariisissa ja Lontoossa. Saksan kielen hän oppi vietettyään lapsuutensa Berliinissä, ja esimerkiksi ranskan kielen hän opetteli kokonaan käytännön kautta opiskellessaan teatterikoulussa Pariisissa.

Hyppönen tietää omakohtaisesta kokemuksesta, miltä tuntuu jännittää vieraiden kielten puhumista: nuorena hän puhui kotona suomea ja koulussa saksaa, ja samalla alkoi englannin kielen opiskelu. Hän koki tekevänsä virheitä ja lopetti suomen puhumisen jossakin vaiheessa kokonaan.

– Onnistuin pääsemään asiasta yli työstämällä jännitystä. Suomen kieleni ei ole nykyisin suinkaan täydellistä, mutta minä pärjään ja tulen ymmärretyksi. Se on tärkeintä, Hyppönen toteaa.

Hyppönen perusti maaliskuun alussa yrityksensä Holisticationin, joka tarjoaa draamallista kielivalmennusta sekä suomea että vieraita kieliä äidinkielenään puhuville. Valmennusta voidaan tarjota saksaksi, englanniksi ja suomeksi.

Holistication viittaa kokonaisvaltaisuuteen.

– Kielen puhumista harjoitellaan siten, että koko keho on mukana – hyödynnän asiakkaideni kanssa samoja keinoja, joita käytetään teatterissa, kuten hengitys-, läsnäolo- ja liikkumisharjoituksia.

 

Pia Hyppönen muutti puolisonsa kanssa Helsingistä Joensuuhun viime vuonna. Siitä saakka hän on etsinyt töitä, mutta sopivaa työtä ei tuntunut löytyvän, vaikka Hyppönen on koulutukseltaan sekä näyttelijä että opettaja. Hänellä on maisterin tutkinto aikuiskoulutuksesta ja elinikäisestä oppimisesta.

– Sitten eräässä työhaastattelussa minulta kysyttiin, että mitä minä osaan ja mitä minä voisin tarjota työyhteisölle. Silloin aloin miettiä syvällisesti, mitä itse asiassa osaan, ja mitä edes haluaisin tehdä. Keksin, että haluaisin yhdistää jollakin tapaa opettamisen ja näyttelemisen, Hyppönen kertoo.

Hyppönen kertoo olleensa aikanaan huono koulussa, ja kielten opiskeleminen oli hänestä tylsää. Virheiden tekemisen pelko ei auttanut asiaa.

– Hyvin monet ovat kokeneet näitä samoja asioita. Ihmisiä ahdistaa puhua kieliä, koska he eivät osaa niitä välttämättä täydellisesti – esimerkiksi epätietoisuus sanojen oikeasta lausumisesta voi aiheuttaa jännitystä.

 

Draamallisen kielivalmennuksen tarkoituksena on tukea ihmistä kielen puhumisessa aktiivisella tavalla eri harjoituksin ja menetelmin, minkä kautta puhujan itseluottamus kasvaa. Pia Hyppönen tekee sekä ryhmä- että yksilövalmennuksia.

– Tarkoituksena on harjoitella kieltä rennosti, jopa hupsutellen. Oppimisen ei tarvitse olla niin kauhean vakavaa, Hyppönen sanoo.

Hyppönen käyttää iltaisin ja viikonloppuisin Jokiaseman vieressä sijaitsevia Toiminnantaika Oy:n tiloja, jotka tarjoavat lukuisia erilaisia virikkeitä riippukeinuineen ja säkkituoleineen. Lisäksi Hyppönen tekee asiakaskäyntejä ja valmennuksia yrityksille.

– Voin valmentaa esimerkiksi asiakaspalvelutyötä tekeviä työyhteisöjä, jotka tarvitsevat työssään vieraita kieliä. Asiakaspalvelutilanteita voidaan harjoitella vaikkapa erilaisten roolipelien kautta.

Erään tämänhetkisen yksityisasiakkaansa kanssa Hyppönen tekee kävelyretkiä.

– Harjoittelemme kielen puhumista siinä samalla. Kukin voi löytää itselleen sopivimman tavan päästä jännityksestä eroon.

Hyppönen voi avustaa myös esimerkiksi esiintymisjännityksen kanssa.

– Asiakkaan on oltava kuitenkin valmis tekemään myös töitä auttaakseen itseään. Annan jonkin verran läksyjä, ja ne on myös tehtävä, Hyppönen nauraa.

 

Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, Pia Hyppösen mukaan jännityksestä pääsee parhaiten eroon vain puhumalla – kuinkas muutenkaan.

– Sitä varten tarvitaan toistoja, väillä hitaammin ja välillä nopeammin, ja samalla tekemällä ja liikkumalla, jotta asiat painuvat ikään kuin kropan lihasmuistiin.

Valmennus alkaa usein hengitysharjoituksella, sillä se sekä rentouttaa että harjoittaa läsnäoloa.

– Then we could just start speaking like this – with very simple things at first, like what’s your name and how are you, Hyppönen sanoo.

Asiakkaan kanssa käydään aina tarkasti läpi, mitä varten hän haluaa harjoitella. Onko kyse jostakin tietystä jännittävästä tilanteesta vai kenties ujoudesta?

Ryhmä- ja yksilövalmennukset voivat olla sisällöiltään hyvin erihenkisiä. Ryhmävalmennuksia Hyppönen ei ole vielä ehtinyt tehdä.

– Jos löydän vähintään kolme henkilöä, jotka tahtoisivat kokeilla ryhmävalmennusta, sellaisen voisi käynnistää. Se mahdollistaisi monia erilaisia työtapoja, kuten pari- ja ryhmätyöskentelyä, Hyppönen toteaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä