Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritys: Männikön korsettiliike on ollut naisten iholla jo 72 vuotta

Maarit Tevio osti Männikön korsettiliikkeen viime vuoden syyskuussa. Joensuulaisille kauppa on tuttu jo vuodesta 1950. Kuva: Hanna Käyhkö Maarit Tevio osti Männikön korsettiliikkeen viime vuoden syyskuussa. Joensuulaisille kauppa on tuttu jo vuodesta 1950. Kuva: Hanna Käyhkö

Joskus elämässä asiat menevät juuri niin kuin pitää. Maarit Tevion, 39, elämässä näin kävi viime syksynä.

– Olin jo pidemmän aikaa haaveillut omasta yrityksestä. Olin vuosia töissä kaupanalalla, ja ajattelin, että jos kohdalle osuu sopiva jo olemassa oleva yritys, voisin ryhtyä yrittäjäksi.

– Sitten netin syövereistä putkahti esiin Männikön korsettiliike, ja tajusin heti, että tässä se on.

Kaupat yrityksestä tehtiin syyskuussa 2021. Vaikka Maarit Tevio on yrittäjänä tuore, on Männikön korsettiliike vanha ja vakaa kivijalkapuoti.

– Männikön korsettiliikkeen perusti Meeri Männikkö vuonna 1950. Moni varmasti muistaa myös hänen seuraajansa Leena Männikön, joka toimi yrittäjänä vuosia.

– Minulla on käynyt useitakin asiakkaita, jotka ovat asioineet liikkeessä 1960-luvulta asti. Sellainen asiakassuhde kertoo aika paljon.

Männikön korsettiliike muutti joulukuun alusta Torikadun varteen, Metropolin kulmaan. Edellinen toimipaikka oli Taitokorttelissa, ja sitä ennen myymälä oli Isossa Myyssä.

– Olen viihtynyt tässä uudessa liiketilassa oikein hyvin. Nyt tuntuu, että elämä keskustassa on vilkastumaan päin kesää kohti.

 

Alusvaatteiden osto on varsin herkkää touhua. Monelle naiselle rintaliivien osto voi olla suorastaan tuskastuttavaa ja ahdistavaa.

– Tässä työssä on hyvin herkällä korvalla aistittava, millaista palvelua asiakas kaipaa. Pysyttelen aina aluksi vähän etäämmällä, enkä tunge auttamaan sovituskoppiin ilman lupaa.

– Monesti parhaiten istuvien liivien löytämiseen tarvitaan apua: ammattitaitoinen myyjä huomaa, jos liivit eivät jostain kohdasta asetu hyvin, jolloin voidaan vaihtaa mallia tai kokoa. Monella oma koko on tarkasti tiedossa, mutta osalle asiakkaista tulee yllätyksiä, että sopivampi kuppikoko ja ympärysmitta ovatkin aivan toiset kuin on aina luullut.

 

Männikön korsettiliikkeessä on myynnissä perinteisten liivien lisäksi urheiluliivejä, bodeja, alusmekkoja, proteesiliivejä, uima-asuja ja yöasuja. Kaikki tuotteet ovat Euroopassa valmistettuja.

– Erikoisliikkeessä mennään tietenkin laatu edellä. Meidän asiakkaamme arvostavat kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jotka tuntuvat ja näyttävät hyvältä.

– Myynnissä on monia klassisia merkkejä: esimerkiksi PrimaDonna, Marie Jo, Anita, Marlies Dekkers ja Aubade.

Tällä hetkellä myyntirekeissä on näkyvissä kevään värit: turkoosia, vaaleanvihreää, roosaa ja muita pastillisävyjä. Myös voimakkaita värejä näkyy: kirkkaan punaiset ja keltaiset alusasut houkuttelevat reippaampien värien ystäviä

– Eniten myydään silti perusvärejä: mustaa, luonnonvaaleaa ja ihonväristä.

Tällä hetkellä kaikessa muodissa näkyy rentous ja mukavuus, ja sama toteutuu myös alusvaatteissa.

– Kaarituettomien liivien kysyntä on noussut selvästi. Ehkä se on tämä korona-aika ja kotoilu, mikä on tehnyt sen, että halutaan mahdollisimman rentoja vaatteita, jotka eivät paina tai purista yhtään.

– Moni ostaa myös ostaa urheiluliivejä ihan arkikäyttöön. Ne tukevat varsinkin isoja rintoja paremmin ja ovat mukavat yllä.

 

Moni kivijalkayritys tuskailee kaupunkikeskustan hiljentymisen kanssa, ja korona-aika pahensi tilannetta entisestään. Maarit Tevio hyppäsi yrittäjäksi kesken pahimman pandemia-ajan, eikä vielä muusta tiedäkään.

– Välillä toki on ollut tosi hiljaista, mutta uskon että parempaan päin tässä mennään. Meille moni tulee asiakseen ostoksille, ja se varmasti on kantanut tässä hiljaisempinakin aikoina.

Männikön korsettiliikkeellä on nykyään myös verkkosivut, mutta verkkokauppa ei näyttele suurta roolia – ainakaan vielä.

– Ihmiset haluavat sovittaa liivit ja saada palvelua. Verkkokauppa toimii lähinnä näyteikkunana siitä, mitä liikkeessä on myynnissä.

– Monen asiakkaan kanssa teemme niin, että tässä sovitetaan ja etsitään sopivat liivit, ja jos sopivaa väriä ei hyllystä löydy, tilaan tuotteen valmistajalta. Ostaja voi sitten noutaa liivit tai tarvittaessa postitan ne.

Yrittäjän arki on maistunut Maarit Teviolle ensimmäisen talven perusteella erinomaisesti.

– Tykkään siitä, että saan itse päättää asioista. Omassa yrityksessä voi kokeilla kaikenlaista, ja jos jokin ei onnistu, niin sitten voi vaihtaa suuntaa.

Työpäivät ovat varsin sitovia: Tevio on itse kauppaliikkeensä ainoa työntekijä.

– Tykkään myyntityöstä, ja asiakkaat ovat aivan ihania. Meillä käydessään ihmiset eivät yleensä ole kovin kiireisiä, vaan asiaan saa paneutua rauhassa. Parasta on, kun joku sanoo, että se edellinen tuote oli täydellinen, olisiko sinulla jotain vastaavaa myydä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä