Julkaistu    |  Päivitetty 

Kontioranta: Lohkarekylän rakentaminen alkaa vuoden loppuun mennessä

Havainnekuva Lohkarekylästä ja sen veistosmaisista mökeistä. Kuva: Ateljee Sotamaa Havainnekuva Lohkarekylästä ja sen veistosmaisista mökeistä. Kuva: Ateljee Sotamaa

Kontiorannasta aiotaan kehittää puurakentamisen ja luontomatkailun esikuva, Kontiorannan Puulaakso, tiedottaa Kontiolahden kunta.

Puurakentamiseen ja luontomatkailuun erikoistunut paikallisten yrittäjien ryhmä tekee Kontiolahden kunnan kanssa Kontiorannan matkailualueen kehittämisestä aiesopimuksen, joka on lähtölaukaus Puulaakson rakentamiselle.

 

Kontiorannan matkailualueella on voimassa oleva asemakaava, ja aluetta tullaan rakentamaan vaiheittain. Kontiolahden kunnan mukaan tavoitteena on, että Puulaaksossa on vuoteen 2030 mennessä 500 vuodepaikkaa sekä huomattava määrä eri alojen yrityksiä, kuten hyvinvointi- ja aktiviteettitarjontaa. Vuoden 2022 loppuun mennessä rakentaminen käynnistyy Lohkarekylästä.

Suurimpia yksittäisiä rakennushankkeita ovat entisen sotilaskodin tontille rakennettava puukylpylä saunoineen, tapahtumakeskus ja ranta-alueelle rakennettava puuhotelli.

Valmistuttuaan alueen palvelut työllistävät sesongista riippuen noin 30–60 eri alojen ammattilaista. Toimija hakee alueelle yhteensä kuuden vuoden aikana 20–25 miljoonan rahoitusta. Ensimmäinen rahoituskierros käynnistyy syyskuussa 2022.

 

Alueen virkistyspaikkojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Puulaakson ystävät ry -yhdistys. Puulaakso Kontioranta Oy -yritys vastaa puolestaan majoituskapasiteetin kasvattamisesta ja lomakylien rakentamisesta.

Yhdistyksen perustajajäseniä ovat teknologiayritys ThingLinkin perustaja Ulla-Maaria Koivula Engeström, matkailuyrittäjä Lauri Tukiainen, puurakentamisen kehittämistehtävissä toimiva Ville Mertanen, Puuartisti Oy:n perustaja Miikka Kotilainen, Vivaret Oy:n perustaja Jonathan Carle, ohjelmapalveluyritys Karu Survival Oy:n perustaja Mikko Kettunen ja valokuvaaja Risto Takala.

Kontiolahden kunnan lähtökohta alueen luovuttamiseen on ollut matkailun edistäminen ja uusien työpaikkojen saaminen kuntaan.

– Arvostamme erityisesti paikallisten yrittäjien ja toimijoiden aktiivisuutta alueen kehittämisessä. Nyt löytynyt toimija edustaa vahvaa osaamista puurakentamisessa, matkailun ohjelmapalveluissa ja elämysliiketoiminnassa. Yksi tärkeistä kriteereistä on se, että alue on avoin niin matkailijoille kuin kuntalaisillekin, kertoo Kontiolahden kunnanjohtaja Jari Tuononen.

 

Jääkauden luomat siirtolohkareet ja Salpalinja ovat inspiroineet Puulaakson ensimmäisten rakennuskohteiden arkkitehtuuria. Lohkarekylän veistosmaisista mökeistä avautuu näkymä Höytiäiselle.

Puulaakson uudisrakennukset rakennetaan osaksi luontoa, ja rakennukset maastoutuvat ympärillä olevaan luontoon. Rakennusten hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni ja rakennukset ovat siirrettävissä myös toiseen paikkaan. Tarjolle tulee eri hinta- ja varustelutasoisia vaihtoehtoja.

– Puulaakson kehittämisessä voi olla mukana monella tavalla ja esimerkiksi kannatusjäseneksi voivat liittyä paikalliset yritykset ja yksityishenkilöt, kertoo yhdistyksen toimintasihteeri Ville Mertanen.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä