Julkaistu 
Hanna Käyhkö

Vappu: Joensuussa pääsee taas viettämään iloista vappua ihmisvilinässä

Vanhojen autojen kulkue ja muut vappumenot on viimeksi nähty Joensuussa vappuna 2019. Nyt on parin virtuaalivapun jälkeen luvassa taas monenlaista menoa ja ohjelmaa. Kuva: Jarno Artika Vanhojen autojen kulkue ja muut vappumenot on viimeksi nähty Joensuussa vappuna 2019. Nyt on parin virtuaalivapun jälkeen luvassa taas monenlaista menoa ja ohjelmaa. Kuva: Jarno Artika

Vapunvietto on pääsemässä vauhtiin ikuisuudelta tuntuneen tauon jälkeen. Edellisen kerran perinteisin menoin vappua on vietetty toukokuussa 2019. Ensimmäisenä koronakeväänä huhtikuussa 2020 käytännössä koko Suomi oli suljettu, ja vielä viime vuonnakin yli 20 hengen kokoontumiset oli kielletty.

Viikonloppuna voi luvassa ollakin ennätysvilkas vappu. Listasimme vinkkejä vapun menoista.

Tori ja terassit aukeavat
Joensuun keskustan kesäkausi on perinteisesti startannut vapusta, jolloin torin seudun elämä alkaa vilkastua. Torille on vapuksi tulossa myös erityisesti vappuiloa tuovia kauppiaita, kuten ilmapallo- ja karkkikauppiaat sekä muiden vappuherkkujen myyjät. Kauppatorilla on luvassa elämää vappuaattona 30.4. ja vappupäivänä 1.5. kello 7–21.
Myös terassikausi vilkastuu vappuviikonlopusta alkaen.

Kulkueet liikkeellä
Vappuaattona liikkeellä on perinteisesti Itä-Suomen yliopiston opiskelijakulkue. Lauantaina kello 15 suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelijoiden ainejärjestö Täky ry:n edustajat lakittavat Carelia-talon edessä sijaitsevat Alkukivet, jonka jälkeen ylioppilaskunnan vappukulkue lähtee kohti Ilosaarta. Matkan varrella opiskelijat lakittavat Kanavatyttö-patsaan.
Vappupäivänä puolestaan kulkee museoautojen vappuparaati Joensuun keskustassa kello 12. Museoautoja pääsee ihastelemaan tätä ennen Joensuun raviradalla kello 10 alkaen.

Ilosaaressa tapahtuu
Vappuaattona opiskelijat valtaavat perinteisesti Ilosaaren. Joensuun keskustan läpi kulkenut kulkue rantautuu Ilosaareen, jossa noin kello 16 Ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Sami Tanskanen avaa puheellaan vapputapahtuman. Vappuaatto Ilosaaressa jatkuu musiikkiesityksin. Tapahtumassa esiintyvät Itä-Suomen yliopiston kuoro Joy sekä UEF Orchestra RytmiHäiriköt -big band.
Vappupäivänä Ilosaaressa RytmiHäiriköt järjestävät kaikille avoimen perinteisen vappukonsertin kello 12 alkaen.

Esityksiä ja konsertteja
Vapun aikaan pääsee nauttimaan myös kulttuurista. Joensuun kaupunginorkesterin Wappu Retuperällä -wappukonsertti torstaina 28.4. kello 19–21. Historiallinen, vuonna 1933 perustettu teekkariorkesteri Retuperän WBK saapuu Espoon Otaniemestä nostattamaan yleisön vapputunnelmiin yhdessä Joensuun kaupunginorkesterin kanssa.
Vappuaattona kaupunginteatterissa nähdään Agatha Christien jännitysnäytelmä Hiirenloukku kello 13–15.30 ja kello 17–19.30 sekä scifi-näytelmä Fahrenheit 451 kello 13.30–15.05 ja kello 17.30–19.05.
Vappuaattona Työttömien Teatteri järjestää Open Mic vol. 2 -tapahtuman kello 18–20 Näyttämöllä osoitteessa Koskikatu 8 (entinen Lyseon lukio).
Vappupäivän aamuna Joensuun puhallinorkesteri ja Joensuun Mieslaulajat esittävät perinteisen vapputervehdyksensä Kauppatorin lavalla kello 9.

Herkkuja tarjolla
Vappupäivän brunsseja on tänä vuonna ainakin Local Bistrossa, Kerubissa, Kimmelissä, Teatteriravintolassa ja Sulossa.
Brunssia on tarjolla myös Pohjois-Karjalan kansanteatterin Keltaisen talon vappu ja brunssi -tapahtumassa, jossa kuullaan ensin musiikkia vinyylilevyiltä ja kattausten jälkeen noin kello 15 elävää musiikkia, kun Hannele Turunen ja Tatu Kaihua esittävät rauhanlauluja.
Vappuaattona pääsee ruokapatojen ääreen Utran Uittotuvalla, jossa musiikista vastaa Ilja Teppo orkestereineen. Samoin vappuaaton brunssia tarjoillaan muun muassa Hilun Paikassa.

Sulkasatoa ja hyppelyä
Pohjois-Karjalan journalistiyhdistyksen toimittama Sulkasato ilmestyy tuttuun tapaan vapuksi.
Tänä vuonna lehdessä perataan muun muassa Joensuun roolia matkailukaupunkina, annetaan vinkkejä kaupungin uudelle kulttuurijohtajalle sekä pelataan Jokela-noppapeliä pian kymmenen vuotta suljettuna olleen ravintolan kunniaksi. Lehteä jaetaan moniin kahviloihin, ravintoloihin ja julkisiin tiloihin.
Joensuussa pääsee vappupäivänä testamaan kengurumaista menoa, kun torilavalla järjestetään Kangoo Power -hyppykenkätapahtuma kello 12–14.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä