Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Teatteri: Lapsiperheitä houkutellaan nyt katsomoihin – "Meitä on jännittänyt, löytävätkö perheet takaisin teatteriin"

Joensuun kaupunginteatterin näyttelijät promosivat Pikku vampyyri -näytelmää Isossa Myyssä maanantaina. Joensuussa on viime vuosina tehty lapsille suunnattua teatteria varsin runsaasti. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Joensuun kaupunginteatterin näyttelijät promosivat Pikku vampyyri -näytelmää Isossa Myyssä maanantaina. Joensuussa on viime vuosina tehty lapsille suunnattua teatteria varsin runsaasti. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Teatterit ovat taas avanneet ovensa koronasulkujen jälkeen varovaisen toiveikkaana. Yleisö on pikkuhiljaa löytänyt paikalle, mutta teatterintekijät jännittävät, kuinka vaikkapa lapsiperheiden ajankäyttö on muuttunut koronavuosien aikana.

– Sellainen pieni kauhuntunne on koko ajan. Monet perheet ovat löytäneet ajanviettotapoja kotoa, ja varmasti Netflixit ja muut suoratoistopalvelut ovat tulleet hyvin tutuiksi. Aika paljon meitä on jännittänyt, löytävätkö perheet takaisin teatteriin, kertoo Teatteri-Traktorin Kaisa Kervinen.

Teatteri-Traktorin lavalla pyörii tällä hetkellä Viidakkokirja, joka jäi moneen otteeseen koronan jalkoihin. Jäljellä on vielä muutama esitys, ja sen jälkeen teatteriryhmä valmistautuu Sinkkolan kesään, jossa näytellään Kalevalax-näytelmää.

– Se on aivan uusi näytelmä, joka siis ei ole Kalevalaa nimestään huolimatta. Siinä seikkaillaan vuoden 1495 Pohjois-Karjalassa Asterix ja Obelix -hengessä. Kalevalax on suorastaan historiallishenkinen, iloinen seikkailutarina.

Syksyllä lavalle palaa vielä Muumilaakson marraskuu, jonka esityskausi jäi kesken viime talvena.

 

Sinkkolan kesäteatterissa mittoihinsa kasvanut Teatteri-Traktori on lisännyt lastenteatteritarjontaa Joensuussa, kun vuonna 2020 teatteriryhmä alkoi esittää teatteria ympärivuotisesti Siihtalan Taidetehtaassa.

Äkkiseltään tuntuu, että lastenteatteria on Joensuussa tarjolla nykyisin runsaastikin, mutta onko näin?

– Ei sitä varmasti liikaa ole, Kaisa Kervinen naurahtaa.

– Lapsille teatterin tekeminen on vahvasti oma lajinsa, ja on tosi ihanaa, että perheet löytävät teatteriin ja tutustuttavat lapsia esittävään taiteeseen. Samoin koulut ja päiväkodit ovat merkittävässä roolissa siinä, että kaikille lapsille tuodaan teatteria ja erilaisia ilmaisuja tutuksi.

Monessa kodissa lasten viihdyttämisestä vastaavat Youtube, Netflix ja pelit. Ruutuajat ovat paukkuneet varsinkin korona-aikana, ja monelle lapselle näyttää kasvaneen älylaite käteen. Kun teatterit ovat olleet kiinni, saattaa pandemian keskellä kasvaneille lapsille koko teatterin idea olla vieras.

– Teatterissa on onneksi aina taikaa. Teatteri-Traktori on jo vuosia ollut monelle lapselle ensimmäinen teatteri, ja aina on ilo huomata, miten teatterin imu vie pienenkin katsojan mennessään, Kaisa Kervinen sanoo.

– Livenä tapahtuvassa esiintymisessä on oma hohtonsa, ja lapsikatsojat osaavat monesti asettautua hetkeen aivan erityisesti.

 

Joensuun kaupunginteatterissa pyörii parhaillaan Pikku vampyyri, joka sai ensi-iltansa viime viikolla.

– Katsomossa on ollut olosuhteisiin nähden hyvin väkeä, mutta edelleen näyttää siltä, että ihmiset ovat arkoja kokoontumaan isoihin joukkoihin, sanoo Joensuun kaupunginteatterin teatterinjohtaja Iiristiina Varilo.

Erityisesti varovaisuus näkyy teatterin suurimmassa katsojaryhmässä, eli yli 50-vuotiaissa. Lapsiperheille ja nuorille sen sijaan on voinut käydä puolivahingossa vieraantuminen teatterista, kun esityksiä on peruttu rajoituksien ja muiden koronatoimien vuoksi.

– Joensuussa on satsattu jo vuosien ajan lastenteatteriin varsin vahvasti. Meillä on näytäntövuodessa 6–7 omaa tuotantoa, joista neljä on suurella näyttämöllä, joista yksi on joka vuosi koko perheen esitys, Iiristiina Varilo kertoo.

– Koko perheen esityksiin panostetaan: ne ovat isoja esityksiä, jotka tehdään suurella sydämellä ja visuaalisuuteen panostetaan. Niitä tehdessä ei ajatella, että jääkö näistä euroja viivan alle, vaan kyse on nimenomaan siitä, että haluamme tarjota lapsille ja nuorille parasta mahdollista teatteria.

Koko perheen esityksiin myös lippujen hinnat pidetään mahdollisimman maltillisina.

– Pikku vampyyriin liput maksavat 15 euroa, ja perhelippu on vielä halvempi. Yritämme pitää hinnat sellaisina, että ihmisillä olisi varaa tulla teatteriin koko perheen kanssa.

 

Lapsille teatterin tekeminen on Iiristiina Varilon mukaan tarkkaa puuhaa. Mikään falski ei mene läpi lapsille.

– Muistan, kuinka 70-luvun lopulla kaikki ala-asteikäiset vietiin teatteriin katsomaan samaa huonoa esitystä. Se jätti jälkensä kokonaiseen ikäluokkaan. Monet ikätoverit ovat kertoneet, että se ensimmäinen teatterikokemus oli vähällä jäädä viimeiseksi. Osalle jäikin.

Suoratoistojen ja piirrettyjen kanssa kisatessa pärjää vain laadulla.

– Teatteriesitys on aina ainutkertainen ja yhteisöllinen kokemus, jossa tekijät ja kokijat elävät hetken yhdessä. Parhaimmillaan se on elämys, joka vaikuttaa ihmisessä pitkään.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä