Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Festivaali: Viikonloppuna järjestettävässä Pajotissa karjalaisuus saa seurakseen saamelaisuuden ja romanikulttuuriin

Kai Åberg ja kitara kertovat lauantaina romanimusiikista karjalaisuudessa. Kuva: Aimo Salonen Kai Åberg ja kitara kertovat lauantaina romanimusiikista karjalaisuudessa. Kuva: Aimo Salonen

Festivaalin tiedottaja Dalva Lamminmäki ei sanoissaan ujostele:

– Uskallan väittää, että ohjelma on Suomen mittakaavassa kerrassaan ainutlaatuinen. Meillä on paljon semmoista erikoista, mitä harvemmin nähdään Pohjois-Karjalassa.

Pajot – karjalaiset musiikkipäivät palaa tulevana viikonloppuna koronavuosien ja vuoden 2021 syksyfestivaalin jälkeen alkuperäiselle paikalleen kevääseen.

 

Kontiolahden kotiseutukeskuksella kuullaan heti perjantaina Suomen huippukantelisteista koostuva konsertti, mutta koko viikonlopun aikana karjalaisuus saa rinnalleen saamelaisuuden ja myös romanimusiikin, jonka merkityksestä karjalaisuudelle Kai Åberg on jaksanut pitkään puhua.

Åberg esiintyy Pajopirtissä lauantaina kello 13–14.30 otsikolla Hetki karjalaista romanikulttuuria kitaralla säestäen.

– Aikaisemmin meillä ei ole ollut tätä näkökulmaa, Lamminmäki huomauttaa.

– Nyt saatiin tämä mahdollisuus, että Kai tulee kertomaan silloista ja yhtäläisyyksistä, joita meillä on musiikin ja kulttuurin välillä. Kaihan on itse tuonut esille, että karjalaisuuden ja romaniuden yhteys on ehkä hieman vaiettu aihe, muitta siitä pitäisi pystyä puhumaan ja siitä kuuluisi puhua.

 

Festivaalin teemana on Kielet ja mielet. Kielet tulee suoraan kanteleen kielistä ja mielet mielenmaisemasta – siitä, että musiikki ja kulttuuri tulevat yhteen ja tuovat yhteen erilaisia ihmisiä.

– Tämän vuoden ohjelma on erikoinen siksikin, että meillä on kolttabändi tuomassa pohjoisia ja saamelaisia mielenmaisemia, Lamminmäki viittaa lauantai-iltana navetassa esiintyvään Suõmmkar-yhtyeeseen.

Karjalan kieltä elvyttävät aktiivit ovat jo muissa yhteyksissä löytäneet yhteistyön saamelaisten kanssa, ja nyt vähemmistökielet ja -kulttuurit kohtaavat Pajoissa.

– Karjalaisilla on yhtäläisyyksiä varsinkin kolttasaamelaisiin itkuvirsien ja ortodoksisen uskonnon kautta ja siksikin, että molemmilla on yhteyksiä naapuriin rajan taakse, Lamminmäki toteaa.

 

Laulu ja tanssi ovat tänä vuonna esillä muun muassa Minna Karttusen ja Jyrki Haapalan pitämän Bessodat-työpajan kautta.

Lauluja ja kertomuksia kuullaan Arto Rinteen Karjalaan kaikonneita -esityksessä, ja Lea Tajakka kuljettaa runolaulun maisemaan Pelagen matka -näytöksessä. Paneelikeskustelut virittävät pohtimaan karjalaisuuden ja kolttasaamelaisuuden kohtaamista sekä runolaulun myyttisiä taustoja.

Lastenmusiikkiyhtye Mimmit aloittaa navetan lauantaiohjelmiston kello 14.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä