Julkaistu 

Heilin lakipalsta: Onko vuokranantaja velvollinen maksamaan viivästyskorkoa takuuvuokran maksamattomuudesta?

Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaisi sopia vuokrasopimuksessa siitä, mitä velvoitteita tai vahinkoja vuokravakuus kattaa.  Tällainen tarkempi sopiminen monesti on molempien osapuolten oikeusturvan kannalta suotavaa. Anu Saarelainen Vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaisi sopia vuokrasopimuksessa siitä, mitä velvoitteita tai vahinkoja vuokravakuus kattaa. Tällainen tarkempi sopiminen monesti on molempien osapuolten oikeusturvan kannalta suotavaa.

Joensuulaisten asianajotoimistojen lakimiehet vastaavat Heilin lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla.

Kysymys: Vuokrasuhteeni loppui marraskuussa 2021 muutettuani työn perässä takaisin kotikonnuille Pohjois-Karjalaan. Loppusiivoukset tein eikä asunnossa tai sen kunnossa ollut vuokranantajalla mitään huomautettavaa ja vuokrat oli maksettu sovitusti ajallaan. Takuuvuokra vuokrasopimuksen mukaan oli maksettu vakuustilille. Pois muuttaessani lähetin kuvan vesimittarilukemasta vuokranantajalle ja sain häneltä seuraavana päivänä hänen itse kirjoittamansa vesilaskun maksettavaksi hänelle.

Kieltäydyin maksamasta itse kirjoitettua laskua ja sanoin, että haluaisin vesilaitoksen/isännöitsijän tekemän virallisen laskun ja voisin maksaa sen siinä tapauksessa vaikka heti. Vuokranantaja tämän takia kieltäytyi maksamasta takuuvuokraa takaisin ja sanoi, että kaupunki/vesilaitos lähettää vesilaskut keväällä (vielä ei laskua ole vielä tullut) ja lähettää laskun sitten kun sen saa ja maksaa siis takuuvuokran takaisin vasta kun vesilasku on maksettu.

Itse olin myös vuokranantaja, ja kun muuton takia vuokralaiseni joutui muuttamaan asunnostani muualle, sain oman vuokralaiseni vesilaskun alle kuukauden kuluttua vuokrasuhteen päättymisestä ja vuokralaiseni maksoi laskun.

Omassa vuokrasopimuksessa ei ole mainittu mitään takuuvuokran korosta, jos vuokranantaja kieltäytyy maksamasta sitä takaisin ajallaan. Ymmärrän, että vesilasku on maksettava mutta ei kenen tahansa kirjoittamaa ja millä tahansa summilla.
Onko vuokranantaja velvollinen maksamaan viivästyskorkoa takuuvuokran maksamattomuudesta?

Vastaus: Jos vuokravakuus on annettu pelkästään vuokran maksamisesta, vakuus on palautettava, kun kaikki vuokrat on maksettu. Jos taas vakuus kattaa myös vuokrahuoneiston hoidon laiminlyönnistä aiheutuneen vahingon korvaamisen, vuokranantajalla tulee olla kohtuullinen aika arvioida huoneistolle aiheutuneet vahingot ja esittää korvausvaatimus.

Tämän jälkeen vakuus on palautettava, kun korvaus on maksettu. Toki palautus on tehtävä heti täysimääräisenä, jos vuokranantaja on huoneiston tarkastaessaan todennut, ettei vuokralaisen korvattavia vahinkoja ole syntynyt.

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat tietysti sopia vuokrasopimuksessa siitä, mitä velvoitteita tai vahinkoja vuokravakuus kattaa. Tällainen tarkempi sopiminen monesti on myös molempien osapuolten oikeusturvan kannalta suotavaa. Jos tässä tapauksessa vuokravakuus on annettu pelkästään vuokran maksamista koskien, vuokranantajalla ei ole oikeutta pidättää itsellään antamaasi vakuutta.

Tilanne muuttuu toiseksi, jos vuokrasopimuksen perusteella olisi katsottavissa, että vakuus kattaa myös vuokranmaksuun liitännäisten maksujen, kuten vesimaksun laiminlyönnin. Toisaalta kuitenkaan et ole velvoitettu maksamaan kuvaamasi kaltaista omatekoista laskua, vaan sinulla on oikeus saada nähtäväksesi asunnon virallinen vesilasku.

Laissa ei ole säädetty määräaikaa vuokravakuuden palauttamiselle. Tällaista eräpäivätöntä velkaa kutsutaan vaadittaessa maksettavaksi velaksi. Korkolain mukaan tällaiselle velalle on maksettava viivästyskorkoa siitä lähtien, kun 30 päivää on kulunut siitä päivästä, jona velkoja lähetti velalliselle laskun tai muutoin vaati määrätyn rahamäärän suorittamista.

Eli vuokranantajan tulisi maksaa vakuudelle viivästyskorkoa kuukauden kuluttua siitä, kun vuokralainen on vakuuden palautusta pyytänyt. Koron maksamisesta vuokravakuuden palauttamiselle voi tietysti sopia toisin vuokrasopimuksessa.

Vastauksen on laatinut lakimies Viivi Juka Asianajotoimisto Surakka Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa lauantaisin.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä