Julkaistu 

Heilin lakipalsta: Mikä on kansalaisen oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin?

Heilin lakipalsta: Mikä on kansalaisen oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin? Juha Inkinen

Joensuulaisten asianajotoimistojen lakimiehet vastaavat Heilin lukijoiden kysymyksiin tällä palstalla.

Kysymys: Mikä on kansalaisen oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin?

Vastaus: Oikeus sosiaali- ja terveyspalveluihin on lähtökohtaisesti perustuslaissa turvattu perusoikeus: perustuslaissa velvoitetaan julkista valtaa turvaamaan jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Oikeus julkisen terveydenhuollon palveluihin kuuluu lähtökohtaisesti kaikille vakituisesti Suomessa asuville, ei siis pelkästään Suomen kansalaisille.

Terveydenhuollon erityislainsäädännössä säännellään tarkentavasti siitä, millaista hoitoa julkisessa terveydenhuollossa on tarjottava. Esimerkiksi laissa potilaan asemasta ja oikeuksista velvoitetaan terveydenhuollon järjestäjää tarjoamaan laadultaan hyvää hoitoa ja kunnioittamaan potilaan ihmisarvoa, yksityisyyttä ja vakaumusta.

Lainsäädännössä on pyritty julkisen terveydenhuollon laadun edistämisen lisäksi siihen, että julkisen terveydenhuollon hoitoon voisi päästä kohtuullisessa ajassa. Tämän vuoksi laissa säädetään hoitoon pääsyn määräajoista.

Lain mukaan perusterveydenhuoltoon kuuluvaan hoitoon tulisi päästä lähtökohtaisesti kolmen kuukauden kuluessa hoidontarpeen arvioinnista. Jos kyse on taas erikoissairaanhoidosta, on hoitoon päästävä viimeistään kuusi kuukautta hoidontarpeen arvioinnista.

Vastauksen on laatinut asianajaja Tatu Hirvonen Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy:stä.

Lähetä oma lakiaiheinen kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai kirjepostitse osoitteeseen Kauppakatu 26 C, 80100 Joensuu. Palsta ilmestyy kerran kuussa lauantaisin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä