Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Yritykset: Karhunmäen puutarha avaa ovensa tässä kuussa – "Halusimme tehdä tästä hyvän mielen puutarhan"

Emilia Asikainen (vas.), Hanna Asikainen ja Jukka Asikainen toivovat Karhunmäen puutarhan tuottavan asiakkaille hyvää mieltä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Emilia Asikainen (vas.), Hanna Asikainen ja Jukka Asikainen toivovat Karhunmäen puutarhan tuottavan asiakkaille hyvää mieltä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Vanhan Valtatien varressa noin seitsemän vuotta tyhjillään ollut pihapiiri on herätetty viimein henkiin: etummaista kasvihuonetta ja pihaa on korjattu ja kunnostettu viime vuodesta saakka, ja myymälätilan valmistuttua Karhunmäen puutarha avaa ovensa toukokuun aikana.

Puutarhan yrittäjinä toimivat Hanna Asikainen, 37, ja hänen isänsä Jukka Asikainen, 61. Paikan vastaavana puutarhurina puolestaan toimii Jukka Asikaisen puoliso Emilia Asikainen, 42.

Kaikki sai alkunsa reilu vuosi sitten, kun Jukka Asikainen ajoi usein tyhjillään olevien rakennusten ohi ja kiinnostui puutarhasta.

– Kävin katselemassa paikkoja ja selvitin tilan omistajan. Viime syksynä teimme sitten vuokrasopimuksen, Jukka Asikainen kertoo.

 

Asikaisten mukaan paikalla oli melkoinen viidakko ja sekasotku vielä vuosi sitten. Asikaisille selvisi, että paikalla toimi vuosia sitten Huurrekorven puutarha, jonka jälkeen tiloissa on toiminut myös Mataran kukkatukku.

Nyt käytössä oleva kasvihuone ja parkkipaikka on laitettu kuntoon rytinällä – kirjaimellisesti.

– Tässä on yhteensä neljä kasvihuonetta, ja kaikki tätä yhtä lukuun ottamatta ovat lasisia, ja niiden katto on pirstoutunut. Onneksi tämä yksi oli rakennettu hyvin jämäkäksi, joten pystyimme kunnostamaan tämän, Emilia Asikainen kertoo.

Ainoassa ehjässäkin kasvihuoneessa vallitsi Emilia Asikaisen mukaan hiekka-autiomaa, joten työtä oli paljon.

– Kaivoimme kaivinkoneilla kivet maasta ja toimme uudet hiekat tilalle. Kasvihuoneen sisätila on laitettu kuntoon vasta viimeisen kahden kuukauden aikana.

Jukka Asikainen kuvaakin puutarhaa eräänlaiseksi pop up -puutarhaksi sen nopean syntymisen vuoksi.

– Lisäksi olemme rakentaneet kaiken mahdollisimman pitkälle kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi jo lopettaneesta Kauniskankaan puutarhasta Kiihtelysvaarasta on tuotu tänne kouruja. Oikeastaan vain vesiputket ja lämmittimet olemme ostaneet uutena, Emilia Asikainen lisää.

Ensimmäiset kasvit saatiin kasvihuoneeseen helmi-maaliskuun vaihteessa. Osa kasveista on kuitenkin kasvatettu itse siemenestä saakka.

– Pyrimme olemaan toiminnassamme mahdollisimman ekologisia, eli emme käytä myrkkyjä vaan bioottista torjuntaa eli petohyönteisiä. Jos käytämme jotakin ruiskutteita, nekin ovat luomuhyväksyttyjä, Emilia Asikainen kertoo.

 

Karhunmäen puutarhassa on 400 neliön kasvatuspinta-alan lisäksi myymälätila. Jos kaikki menee mallikkaasti tänä vuonna, laajennetaan puutarhan valikoimaa ensi vuonna syötäviin kasveihin.

– Olen itse kasvattanut syötäviä kasveja, kuten kurkkuja ja tomaatteja, jo 15-vuotiaasta saakka, joten olisin tietysti heti halunnut niitä tännekin. Emilia kuitenkin totesi, että se ei olisi ihan vielä taloudellisesti kannattavaa, yrittäjä Hanna Asikainen nauraa.

Nyt puutarhan valikoima keskittyy yksivuotisiin kesäkukkiin, koristeheiniin, koristevihreisiin ja köynnöksiin: kasvihuoneessa on muun muassa lobelioita, verenpisaroita, markettoja, petunioita, pelargonioita, hämähäkkikukkia ja mustasilmäsusannoja.

– Päätuotteemme on miljoonakello, joka on todella kestävä ja monenlaisiin olosuhteisiin sopiva kasvi. Se on myös näyttävä ja kukkii pitkälle syksyyn saakka, Emilia Asikainen kertoo.

400:n neliömetrin kasvihuone on Asikaisten mukaan melkoisen pieni verrattuna keskimääräiseen kauppapuutarhurin kasvihuoneeseen, joka on noin 4 000 neliötä. Kasveja tilassa on kuitenkin jo nyt noin 10 000.

Asikaisten tärkein tavoite on kasvattaa laadukkaita kukkia.

– Suuret marketit ja tavaratalot puutarhaosastoineen eivät ole kilpailijoitamme. Haluamme tarjota täällä mahdollisimman laadukasta lopputuotetta ja asiantuntevaa palvelua, Jukka Asikainen sanoo.

Asikaisten tausta on kiintoisa: Hanna Asikainen työskentelee lääkärinä, Jukka Asikainen pankkiirina, ja Emilia Asikaisella puolestaan on taustallaan kauppapuutarha-alan ja kukkakauppalinjan koulutukset, minkä vuoksi hän vastaavana puutarhurina toimiikin.

– Lisäksi olemme pystyneet tarjoamaan harjoittelupaikkoja puutarha-alan harjoittelijoille, joista onkin ollut verraton apu, Emilia Asikainen kertoo.

Asikaiset näkivät Joensuun seudulla olevan vielä markkinarakoa omalla konseptillaan toimivalle puutarhalle. Lisäksi he hehkuttavat puutarhan sijaintia; keskustasta on Vanha Valtatie 89:ään vain noin viiden kilometrin matka, ja eteen pääsee suoraan bussilla.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että halusimme tehdä tästä hyvän mielen puutarhan – se on myös meidän sloganimme, Jukka Asikainen kertoo.

Hyvän mielen puutarhalla viitataan kiireettömyyteen, leppoisaan tunnelmaan ja siihen, että asiakkaalle on aina aikaa.

– Asiakkaita vartenhan nämä kasvitkin on kasvatettu. Jos yrityksessä on koko ajan hirveä kiire ja stressi, asiakas kyllä aistii sen. Lopputulos on parempi kaikille, kun asiat tehdään harkiten ja rauhallisesti, Emilia Asikainen summaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä