Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Puutarha: Kotipuutarhuri kaipaa nyt väriloistoa – "Tällä hetkellä käy varsinkin siementen ja taimien kauppa"

Kasvihuoneet ovat jo kukkia täynnä. Joensuun Kukkatalon yrittäjä Saara Hyttinen odottaa vilkasta kesää; ihmisten puutarhainto on kasvanut viime aikoina entisestään. Kuvat: Hanna Käyhkö Kasvihuoneet ovat jo kukkia täynnä. Joensuun Kukkatalon yrittäjä Saara Hyttinen odottaa vilkasta kesää; ihmisten puutarhainto on kasvanut viime aikoina entisestään. Kuvat: Hanna Käyhkö

Monessa kodissa tuijotellaan nyt pihalle malttamattomana. Pitkälle venynyt talvi on viivästyttänyt puutarhatöitä, ja tämä näkyy myös Joensuun Kukkatalolla.

– Sipulikukkien myyntiaika jää tänä vuonna todella lyhyeksi. Monena vuonna kotipuutarhurit ovat päässeet istutuspuuhiin jo huhtikuun alkupuolella, nyt hädin tuskin toukokuun alkuviikkoina. Lunta on edelleen paikoin niin paljon, kertoo Joensuun Kukkatalon yrittäjä Saara Hyttinen.

Hitaasti etenevä kevät ei tarkoita Kukkatalolla hiljaisia aikoja.

– Korona-aikana noussut puutarhainto näkyy meillä edelleen. Moni haluaa kasvattaa hyötykasveja sekä laittaa kotia ja pihaa entistä viihtyisämmäksi. Tällä hetkellä käy varsinkin siementen ja taimien kauppa. Samoin kesäkukkakauppa alkaa pikkuhiljaa vilkastua.

Ensimmäisenä pihakukkina moni suosii alkukesän orvokkeja, jotka eivät hallaöitä tai pientä pakkastakaan kavahda.

– Nyt on selvästi suosiossa yhdistelmäistutusten teko: laitetaan väriä kesäkukilla, ympärille jotain kivoja heinämäisiä elementtejä ja mahdollisesti pensasta tai hedelmäpuuta siihen viereen, Saara Hyttinen sanoo.

– Moni haluaa puutarhaansa sekä kukkia että hyötykasveja, ja näiden yhdistelystä saakin kivoja elementtejä pieneenkin pihaan. Nyt on selvästi suosiossa sellainen erilaisten kasvien ja kukkien rinnakkain kasvattaminen, että puutarha saa rönsyillä eri muodoissaan.

 

Kukkien tai hyötykasvien kasvattaminen ei vaadi laajaa pihaa tai suuria sijoituksia.

– Parveke- ja terassiviljely on nykyään todella suosittua. Esimerkiksi yrttien tai erilaisten salaattien kasvattaminen amppelissa tai pienessä padassa on oikein kätevää. Niillä saa viihtyisyyttä elinympäristöönsä ja samalla hyötyä vaikkapa ruuanlaittoon, Saara Hyttinen sanoo.

Erityisen suosittuja nyt ovat syötävät yrtit: basilika, minttu, timjami ja oregano sekä toki chili.

– Hyötypuutarhassa on se ihana puoli, että mitä enemmän sitä käytät, sitä enemmän se kasvaa.

Monessa kotipuutarhassa versoo nykyään myös herneitä, tomaatteja, kurkkuja ja erilaisia hedelmiä ja marjoja.

– Esimerkiksi pensasmustikan suosio on noussut vauhdilla, siitä on tullut yksi ihan suosikkimarjoista tällä hetkellä.

– Ylipäätään suomalaiset tuntuvat innostuneen kotitarveviljelystä nyt toden teolla. Ensin se oli varmasti koronan aiheuttaman kotoilun tuomaa buumia, ja nyt vaikuttanee maailman levottomuudet sekä puhe omavaraisuudesta. Moni asiakas kertoo innostuneensa ihan perunanviljelystä, Saara Hyttinen sanoo.

 

Puutarhassa voi harrastaa juuri haluamallaan suuruudella.

– Toki näihin saa rahaa uppoamaan vaikka kuinka paljon, mutta myös pienellä budjetilla pääsee nauttimaan siitä ilosta, mitä kasvattaminen tuo, Saara Hyttinen huomauttaa.

– Samoin aikaa voi käyttää loputtomasti: toiset tykkäävät hifistellä erilaisten kasvualustojen sekä kosteus- ja lämpömittareiden kanssa, toisille taas riittävää kasvatusta on se yrttilaatikko parvekkeella.

Viime vuosien puhe hyönteiskadosta on avannut myös suomalaisten silmät.

– Moni haluaa pihamaalleen kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä; niiden arvo ymmärretään nykyään ihan eri tavalla kuin ennen. Samoin moni hankkii hyönteishotelleja pihaansa.

Saara Hyttinen kannustaa puutarhaliikkeessä asioivia kääntymään myyjän puoleen aina, kun jokin askarruttaa mieltä.

– Kannattaa ihan reippaasti käyttää asiantuntijan apua siihen, minkälainen kasvi tai kukka käy mihinkin paikkaan tai olosuhteisiin. Omasta pihasta voi vaikka ottaa kuvia, joiden avulla voi löytyä ihan uusia ideoita ja ratkaisuja.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä