Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Yritykset: Mari Kuskelin pyörittää Nahkavalmistemyyntiä jo kolmannessa polvessa – "Keskustan kehitys on tuonut Joensuuhun paljon hyvää"

Roka-merkkinen, räväkän värinen reppu on ollut Mari Kuskelinin mukaan tämän kevään suosikki niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin mielestä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen Roka-merkkinen, räväkän värinen reppu on ollut Mari Kuskelinin mukaan tämän kevään suosikki niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin mielestä. Kuva: Hanna-Mari Lappalainen

Vaikka moni asia on muuttunut, laukun peruskäyttötarkoitus ja sen asettamat vaatimukset eivät: olipa kyseessä viikonloppulaukku, lentolaukku tai käsilaukku, toivotaan laukun olevan kestävä, käytännöllinen ja silmää miellyttävä.

– Tällä hetkellä laukkumuoti on varsin käytännönläheistä ja sallivaa. Niin pikkureput kuin suuremmat reput ja käsilaukutkin ovat muodikkaita. Tärkein kysymys on se, mitä käyttäjä laukultaan haluaa, toteaa Laukkuliike Nahkavalmistemyynti Ky:n yrittäjä Mari Kuskelin, 55.

Nahkavalmistemyynti edustaa perinteistä kivijalkakauppaa sanan varsinaisessa merkityksessä: perheyritys on toiminut nykyisessä osoitteessaan Kauppakatu 19:ssä 1960-luvun lopulta saakka, ja Mari Kuskelin pyörittää yritystä jo kolmannessa polvessa. Kuskelinin isovanhemmat perustivat yrityksen vuonna 1955.

Mari Kuskelin autteli vanhempiaan kaupan pyörittämisessä jo kouluaikoinaan vuosikymmeniä sitten, ja 2000-luvun alkupuolella hän siirtyi Nahkavalmistemyynnin kokopäiväiseksi työntekijäksi. Yrittäjyyden raja on Kuskelinin mukaan hieman häilyvä.

– Jossakin vaiheessa aloin vähitellen pyörittää toimintaa. Samoin äitini Pirkko Kuskelinin jääminen toiminnasta eläkkeelle oli hieman häilyvää, kuten se usein on, Kuskelin naurahtaa.

– Hän käy vieläkin usein keittelemässä meille kahvit täällä liikkeessä mutta ei osallistu varsinaiseen yritystoimintaan.

 

Nahkavalmistemyynti kuuluu Osuuskunta Laukkuketjuun, jonka kautta Suomeen tuodaan useita tärkeitä merkkejä, kuten matkalaukkuja valmistavaa Cavalieria ja käsi- ja viikonloppulaukkuja valmistavaa Pigeonia. Liikkeen edustamiin merkkeihin kuuluvat myös muun muassa Okay’s, Samsonite, Björn Borg, Adidas, Puma, Roncato, Camel Active ja Kipling.

Mari Kuskelin kertoo käyneensä yrittäjäuransa aikana messuilla Euroopassa mahdollisuuksien mukaan. Messuilla näkee, mikä on milloinkin maailmalla muotia.

– Tässä työssä on kuitenkin tärkeää tietää myös se, mitä oma asiakaskunta tahtoo. Kaikista räikeimmät muoti-ilmiöt eivät useinkaan tule sellaisenaan tänne, vaan niistä tulee joitakin piirteitä ikään kuin suodattimen läpi, Kuskelin pohtii.

Laukkujen lisäksi liikkeestä saa esimerkiksi lompakoita ja hansikkaita. Nimensä mukaisesti Nahkavalmistemyynti myy paljon aitonahkaisia tuotteita. Kuskelinin mukaan nahka on laukkujen materiaalina edelleen ylivertainen.

– Käyttöesineessä, kuten laukussa tai kengässä, nahka on kestävä materiaali, joka myös ikääntyy kauniisti – etenkin jos siitä pitää huolta. Samaa ei voi luvata kaikista muista materiaaleista.

Nahkavalmistemyynnillä on Finnairin kanssa yhteistyösopimus, jonka mukaan liike korjaa tai tekee hyvityssopimuksia matkalla rikki menneistä laukuista.

– Olen sitä mieltä, että se, minkä voi vielä korjata, kannattaa aina korjata, Kuskelin toteaa.

 

Joensuun keskustan katutyöt ja korona eivät ole helpottaneet laukkuliikkeen toimintaa. Mari Kuskelinin mukaan korona-aikana tärkeä matkalaukkujen myynti pysähtyi lähes täysin.

– Onneksi myyntimme ei kuitenkaan missään vaiheessa ole painottunut pelkästään siihen, vaan käsilaukkujen myynti on aina ollut meillä tärkeässä roolissa. Nyt matkalaukkujenkin myynti on alkanut taas vähitellen piristyä, vaikka emme vielä olekaan samalla tasolla kuin ennen koronaa, Kuskelin kertoo.

Keskustan muutokset Kuskelin tahtoo nähdä positiivisessa valossa.

– Kaupunkikeskustan kehitys on tuonut Joensuuhun paljon hyvääkin. Vaikkei aivan liikkeen eteen pääsekään ajamaan, ydinkeskustassa on useita hyviä parkkialueita, joista on todella lyhyt matka liikkeisiin. Minusta meillä on tosi kivan kokoinen keskusta, jossa voi nähdä paljon pelkästään kävelemällä.

Kuskelinin mielestä pienet teot, kuten kukka-asetelmien laittaminen oville ja näyteikkunoiden somistaminen kauniiksi, tuovat hämmästyttävän paljon viihtyisyyttä keskustaan.

– Näyteikkunat ovat yksi iso virike täällä kulkeville ihmisille. Miten paljon tylsemmän näköistä täällä olisikaan ilman näyteikkunoita!

 

Mari Kuskelin kertoo saaneensa ihmisiltä viime aikoina paljon kiitosta erikoisliikkeestä.

– Sellaisia selvästi arvostetaan vielä tänä päivänä. Monet turistit tykkäävät käydä täällä aina palatessaan kaupunkiin, mikä on ollut ihanaa. Ja onhan se fakta, että pienessä erikoisliikkeessä saa usein asiantuntevampaa ja henkilökohtaisempaa palvelua kuin esimerkiksi isoissa marketeissa.

Nahkavalmistemyynti työllistää yrittäjän itsensä lisäksi tällä hetkellä yhden osa-aikaisen työntekijän, joka on työskennellyt yrityksessä jo vuodesta 2002 saakka.

Vuonna 2019 Joensuun Yrittäjät palkitsi Nahkavalmistemyynnin vuoden yrityksenä pienten sarjassa.

Perheyrityksen tulevaisuudesta Mari Kuskelin ei osaa vielä sanoa.

– Omat lapseni ovat suuntautuneet nyt muille aloille, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Minä en tässä tule tietenkään ikuisesti yrittäjänä olemaan, joten saa nähdä, kiinnostaako toiminta muita siinä vaiheessa, kun aika tulee. Sehän on vielä auki, mikä kivijalkakaupan tulevaisuus tulee lopulta olemaan, Kuskelin summaa.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä