Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Mielenosoitus: Slava Ukraini – Sankareille kunnia!

Herkistävin musiikki soi ukrainalaisten laulamana. Aimo Salonen Herkistävin musiikki soi ukrainalaisten laulamana.

Slvana Ukraini, senhän me jo olemme oppineet: Kunnia Ukrainalle! Mutta mikä oli se vastatervehdys, joka äitienpäivänä kajahti Joensuun torilla aina, kun Krista Mikkonen tai Anu Vehviläinen tai joku muu puhuja oli päättänyt puheensa jo tutuksi tulleeseen tervehdykseen?

– Sankareille kunnia, suomensi joku.

Mitä sitten huusivat ukrainalaisten kuoron teinitytöt laulamisensa jälkeen. Putinin sieltä erotti, ja jotain ne Venäjästä totesivat. Naureskeleva Pekka Malvela tuli omatoimisesti suomentamaan: Putin on... no, jääköön kirjoittamatta. Sitten tytöt olivat toivottaneet venäläisen sotalaivan siihen samaan paikkaan, mihin Käärmesaaren puolustajat Venäjän hyökkäyksen alettua.

Tämän kevään termistö on opittu niin Ukrainassa, Suomessa kuin muuallakin, ja elämäänhän se jää. Jotain vanhaakin torilla koettiin. Rauhalaulujen klalssikoista kuultiin We shall overcome, alkuperäisestä synnystään huolimatta tähän kevääseen hämmästyttävän hyvin sopiva Natalia herkisti, ja John Lennonin Imagine kuultiin ukrainaksi.

Herkistävin oli kuitenkin ukrainalaisten oman kuoron esiintyminen. Sen innostamana tuli googlattua Ukrainan kansallishymnin sanat ja tehtyä englanninkielisestä tekstistä oma kömpelö suomennos.
'
Vihollisemme haihtuvat kuin kaste auringossa ja me hallitsemme, veljet, omaa vapaata maatamme.

Moskovassa pieni mies järjestää huomenna Voitonpäivän paraatin. Joensuun torilla täkäläiset venäläiset esittivät äitienpäivänä tukensa Ukrainalle.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä