Julkaistu    |  Päivitetty 
Hannu Ranta

Henkilö: Meri Mort on kulttuurin monialaisnainen

Meri ohjaa ympäri Suomea Villi nainen -retriittejä, joissa rentoudutaan joogaten, koetaan luontoyhteyttä ja jaetaan viisautta naisten piirissä. Kuva: Juha Inkinen Meri ohjaa ympäri Suomea Villi nainen -retriittejä, joissa rentoudutaan joogaten, koetaan luontoyhteyttä ja jaetaan viisautta naisten piirissä. Kuva: Juha Inkinen

Liperiläislähtöisellä monialaisnaisella Meri Mortilla on monta rautaa tulessa. Hän on kirjailija ja joogaopettaja. Hän myös kuvittaa teoksia ja tekee lauluihin sanoituksia.

Meri Mortilta ilmestyi jokin aika sitten tietokirja Varjojen voima – kortit, rituaalit ja myyttien naiset.

– Kirjan tekstit ovat tanssia alitajunnan ja tietoisen tiedon kautta, Meri Mort tiivistää.

Meri Mort muistuttaa, että on kuunneltava alitajunnan tummissa vesissä hengittäviä tarinoita. Jos haluaa kokea magiaa, on herkistyttävä aistimaan luonnonvoimat ja kuunneltava kuiskauksia tuulessa.

– Varjot ovat syvimpiä haavojamme ja tunnottomia pisteitämme. Mikään ei silti parane piilossa. Olennaista on oppia tutustumaan varjoonsa.

– On tärkeätä kysyä itseltään vaikeita kysymyksiä ja pitää yllä tunnetyöskentelyä. Kirjassani Varjojen voima ehdotetut rituaalit ja kirjoitusharjoitukset ovat siihen kelpo keinoja, Meri Mort kertoo.

 

Jo vuosia Helsingissä asuneen Meri Mortin mieleen jäi Pohjois-Karjalasta vahvoja muistoja.

– Pohjois-Karjalan ihmisillä on vahva luontoyhteys. Luonto on maakunnassa väkevästi läsnä. Muistan sen hetken lapsuudestani, kun ikkunaan lensi valtava pöllö ja hautasimme sen lähimetsään.

– Sielunmaisemani on yhä loppukesän ilta-auringon punaamat männynrungot Viinijärven rannalla ja kauas kantautuva kuikan huuto.

 

Viinijärven Urheilijat pelasi menestyksekkäästi pesäpalloa naisten pääsarjassa, Superpesiksessä:

– Kävin ViU:n pesispelejä katsomassa, pelipäivään kuului paitsi itse peli, myös omenaremmit eli kirpeät irtokarkit, itsekin pesäpalloa ala-asteella uutterasti pelannut Meri Mort muistelee.

Joensuussa oli sellaista, joka sytytti Merin:

– Kerubi, Ilosaarirock ja underground-kulttuurien monimuotoisuus. Monet joensuulaiset kyllä tietävät sen, miksi nuo asiat esille nostan. On asioita, jotka jättävät vahvan, pysyvän jäljen.

 

Meri Mort sanoo Pohjois-Karjalassa asuvan aitoja ja konstailemattomia ihmisiä.

– Olen vienyt mukaani mielenkiinnon tabujen käsittelyyn. Elämän ja kuoleman juhlistaminen nauramalla ja itkemällä tuntuu verenperinnöltä.

Pohjois-Karjala on Meri Mortille yhä myös konkreettinen ja läsnäoloinen asia:

– Vierailen Kolilla useasti vuosittain. Mustarinnan huiput ovat yksi voimapaikoistani.

Meri Mort on nyt myös äiti. Miten äitiys muutti sinua, jos muutti, Meri?

– Olen aiempaa herkempi ja intuitiivisempi. Äitiys teki minusta myös leijonan, puolustajan.

Meri Mort on kuvittaja. Värit ovat hänelle merkityksellinen asia.

– Musta ja myös violetti ovat olleet minulle tärkeitä värejä jo kauan. Itselleni yllätykseksi vihreä tuli tuohon joukkoon mukaan. Vihreätä on ollut esimerkiksi vaatteissani ihan viime aikoina. Värit ja visuaalisuus ovat minulle tosi merkittäviä asioita.

Violetti tulee voimakkaasti esiin Meri Mortin teoksessa Varjojen voima. Violetti ryydittää kirjan sivuja selkeästi. Miksi violetti, Meri Mort?

– Violetti on hyväilevä väri, se on samettinen, yönkaunis.... pyhä väri.

Olet monessa kulttuuritoiminnassa ymmärryksellisesti ja väkevästi mukana. Mistä tuo kaikki kumpuaa?

– Kaiken lähtökohta on uteliaisuus. Se laittaa minut etsimään asioita ja myös syventymään niihin, Meri Mort selvittää.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä