Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Liikenne: Lapset oppivat liikenteessä hyvät ja huonot tavat vanhempien esimerkistä

Minttu Ihanus (vas.) ja Tilda Tarnanen tuntevat jo monet liikennemerkit. - Tärkeintä liikenteessä on olla tosi tarkkana ja varoa tien ylityksissä autoja, ensi syksynä koulutiensä aloittavat Paiholan päiväkodin eskarit sanovat. Minttu Ihanus (vas.) ja Tilda Tarnanen tuntevat jo monet liikennemerkit. - Tärkeintä liikenteessä on olla tosi tarkkana ja varoa tien ylityksissä autoja, ensi syksynä koulutiensä aloittavat Paiholan päiväkodin eskarit sanovat.

Paiholassa vaalitaan jo 26 vuotta sitten alkanutta perinnettä. Toukokuussa päiväkodin eskarilaiset, jotka siirtyvät koulutielle kesäloman jälkeen, saavat lahjoituksena pyöräilykypärät.

– Aloitimme tämän perinteen vuonna 1996. Alkuun varainhankinta oli vähän työlästä, mutta viime vuosina Master-yhtiöt ovat tehneet meille tilanteen helpoksi, kertoo Paiholan päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Pirjo Tanskanen.

– Pyöräilykypärien lahjoitus on osa liikennekasvatustamme. Käymme lasten kanssa läpi liikennesääntöjä ja -turvallisuutta sekä mietimme yhdessä, miten liikenteessä kuljetaan turvallisesti ja vastuullisesti.

Lasten liikennekäyttäytymisessä on tapahtunut neljännesvuosisadan aikana yksi merkittävä parannus:

– Lähes kaikki pienet lapset käyttävät pyöräillessä kypärää. Siitä on tullut samanlainen itsestäänselvyys kuin turvavyön käyttämisestä autossa.

Liikenteessä pienet kulkijat ovat Pirjo Tanskasen mukaan ovat vuodesta toiseen samanlaisia: herkästi arvaamattomia ja muiden liikkujien armoilla.

– Jokaisen aikuisen pitäisi tiedostaa se, miten nopeasti lapsen huomio herpaantuu, kun jotain kiinnostavaa näkyy. Ei voi olettaa, että lapset pysyvät aina samassa tien reunassa tai että tasapaino on kuin aikuisella pyöräilijällä.

 

Päiväkodissa ja esikoulussa lasten kanssa on kerrattu liikennemerkkejä ja kulkemista sekä taajamissa että maanteiden varsilla.

– Meillä täällä Paiholassa on aika hiljaista ja rauhallista verrattuna vaikka Joensuun keskustaan. Mutta olemme käyneet läpi myös kaupungissa liikkumisen periaatteita, Pirjo Tanskanen kertoo.

– Paljon olemme opetelleet katujen ylityksiä ja sitä, missä laidassa tietä kuljetaan. Lapset oppivat nopeasti, mutta kovin pieniä nämä 6–7-vuotiaat ovat yksin liikenteen seassa kulkemaan.

Päiväkodissa ja esikoulussa harjoittelemisen lisäksi myös kodin rooli on merkittävä.

– Tärkeintä liikennekasvatusta on kuitenkin se, millaista esimerkkiä kodissa näytetään. Kuinka vanhemmat suhtautuvat muihin tiellä liikkujiin, käyttävätkö he kypärää tai noudattavatko liikennesääntöjä.

 

Kypärien lahjoitustilaisuuteen Paiholan päiväkodille kutsutaan perinteisesti paikalle myös poliisin edustaja.

Vanhempi konstaapeli Timo Hiltunen Itä-Suomen poliisista tarkasti lasten kanssa pyöräilykypärän istuvuutta.

– Kypärän kuuluu olla keskellä päätä, ei takaraivolla, kuten monesti näkee. Ja leuan alle pitäisi mahtua noin kaksi sormea, silloin remmin tiukkuus on hyvä.

Joensuun seudulla liikennettä vuosikausia seurannut Timo Hiltunen sanoo, että pienten lasten ja alaluokkalaisten liikennekäyttäytyminen on yleensä varsin kunnollista.

– Siinä 3.–4.-luokkalaisilla alkaa sitten jo lipsua. Kypärä kulkee pyöränsarvessa tai repussa, ja pyörällä keulitaan ja keikutellaan liikenteessä. Se kai tiettyyn ikään kuuluu aina.

 

Ensi syksynä koulutiensä aloittavat Minttu Ihanus, 7, ja Tilda Tarnanen, 7, ovat innokkaita pyöräilijöitä, ja esikoulusta saadut kypärät tulevat ahkeraan käyttöön.

– Ei kai kukaan ilman kypärää pyöräile edes? Sehän on aina päässä, kun pyörällä johonkin lähdetään, Minttu Ihanus huomauttaa.

Monet liikennesäännöt ovat Paiholan kylällä asuvalle Tildalle sekä Jakokoskella asuvalle Mintulle tuttuja.

– Pyörällä pitää polkea tien oikeaa reunaa, ja kun menee tien yli, pitää katsoa molempiin suuntiin monta kertaa.

Tuttuja liikennemerkkejä ovat ainakin suojatie-merkki ja stop-merkki.

– Eskarissa näitä on harjoiteltu paljon. Paljon on puhuttu siitä, että liikenteessä pitää olla tarkkana, Tilda Tarnanen kertoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä