Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Juhlat: Kesäjuhlien kakku saa inspiraationsa luonnosta – "Ihmiset toivovat hyvin visuaalisia kakkuja"

Kaunis kakku voi olla koristelultaan hyvin pelkistetty, opastaa Café Rosén yrittäjä Marina Shalaginova. Kuva: Sofia Tietäväinen Kaunis kakku voi olla koristelultaan hyvin pelkistetty, opastaa Café Rosén yrittäjä Marina Shalaginova. Kuva: Sofia Tietäväinen

Kermavaahdolla ja säilykehedelmillä koristellut täytekakut ovat vain nostalginen muisto elämän juhlapäivistä, sillä nykyisin kakkujen saralla ovat trendikkäitä toinen toistaan taidokkaammat koristeet ja maalaukset.
Some on merkittävässä roolissa myös kakkutrendien syntymisessä: Edelläkävijät seuraavat Pinterestiä silmä kovana ja ottavat uusimmat koristelutrendit testiin.
Tällä hetkellä sovelluksessa erottuvat edelleen muun muassa naked caket eli kuorruttamattomat nakukakut sekä dripping caket eli valuvalla kuorrutuksella koristellut putouskakut.
Koristeissa puolestaan pistävät silmään hennot värit, luonnonläheiset ja herkät kukkakoristeet, marjat, kaktukset, oksat ja ranskalaiset macaron-leivokset.

Kauppakadulla sijaitsevan Café Rosén yrittäjä Marina Shalaginova kertoo niin ikään macaron-leivosten olevan nyt suuri hitti kakkujen koristelussa. Siinä missä vielä muutama vuosi sitten suosittuja olivat hyvinkin näyttävät ja runsaasti koristellut kakut, pitäydytään Shalaginovan mukaan nyt hieman yksinkertaisemmissa ja pelkistetymmissä tyyleissä.
Shalaginovan mukaan suomalaiset pitävät luonnonläheisistä koristeista.
– Esimerkiksi sileäpintaisen, kreemillä kuorrutetun kakun voi viimeistellä muutamalla kukkasella tai vaikkapa eukalyptuksen oksalla. Pelkistetty kakku on kaunis kaikessa yksinkertaisuudessaan.
Shalaginovan mukaan joensuulaiset ovat löytäneet kustomoitujen kakkujen ilon. Korona-aika ei tuonut juuri muutoksia vuonna 2018 avatun Café Rosén kakkutilauksiin.
– Pahimpienkin rajoitusten aikaan ihmiset tilasivat kakkuja, sillä syntymäpäiviä ja muita juhlia juhlittiin kaikesta huolimatta perheen ja lähipiirin kesken. Nykyisin minulla on paljon vakioasiakkaita, mikä on ihanaa, Shalaginova sanoo.

Kustomoituja kakkuja tekevän Kahvila Nikolain yrittäjä Lilli Ilves puolestaan kertoo kakkumaalausten olevan nyt suuressa suosiossa.
– Ihmiset toivovat hyvin visuaalisia kakkuja, joissa on esimerkiksi maalauksia reunoilla ja päällä koristeena aitoja kukkia, Ilves kertoo.
Lilli Ilveksen mukaan kahvila Nikolain kustomoidut kakut ovat olleet kysyttyjä siitä saakka, kun Ilves ja kahvilan toinen yrittäjä Mari Tahvanainen alkoivat julkaista kakkukuvia sosiaalisen median kanavissaan vuonna 2019.
Etenkin lasten juhliin tehdyt värikkäät fantasia- ja hahmokakut ovat ilahduttaneet asiakkaita suuresti; kahvila Nikolain Instagram-tililtä voi bongata muun muassa Frozen-kakkuja, LOL-nukke-kakkuja, Pipsa Possu -kakkuja, Star Wars -kakkuja ja Spider-Man-kakkuja.
Sekä Lilli Ilves että Café Rosén yrittäjä Marina Shalaginova kertovat yksisarviskakkujen olevan selviä ikisuosikkeja lasten juhlissa.
– Teen edelleen vähintään yhden yksisarviskakun viikossa, Shalaginova nauraa.

Myös kakkujen täytteet ovat nykyisin jotakin muuta kuin perinteistä mansikkaa, banaania ja vadelmaa – vaikkakin niitäkin toki saa pyydettäessä.
Kahvila Nikolain tilatuimpia kakkutäytteitä ovat Lilli Ilveksen mukaan mustikka-vanilja-suklaa sekä suklaamousse-vadelma. Valmiit täytevaihtoehdot on lueteltu kahvila Nikolain verkkosivuilla, mutta Ilveksen mukaan omiakin toiveita voi esittää listan ulkopuolelta.
Marina Shalaginova puolestaan kertoo mascarpone-vadelmamoussen olevan kysytty täyte kustomoituihin kakkuihin.
– Lisäksi täytteenä voi käyttää vaikkapa vaniljarahkaa, tuoremarjoja ja -hedelmiä, juustokreemiä tai suklaajuustokreemiä. Suosittelen asiakkaille usein itse sellaisia makupareja, jotka korostavat hyvin toisiaan, Shalaginova kertoo.

Sekä Café Rosén että kahvila Nikolain yrittäjät kertovat kesän varauslistojen täyttyvän vauhdilla. Korona-aika on padonnut etenkin hääjuhlia, jotka alkavat nyt purkautua. Jos loppuvuoden häistä puuttuu vielä kakkutilaus, se kannattaa tehdä viimeistään nyt.
– Jokaiselle kesäkuukaudelle on tullut jo nyt kolme-neljä hääkakkutilausta, Marina Shalaginova kertoo.
Kahvila Nikolain Lilli Ilveksen mukaan ihmiset ovat varanneet kakkuja jo häihin kesälle 2023. Ilves opastaakin tekemään tilauksen ensi vuodelle jo nyt, jos hääpäivä on tiedossa.
– Pystymme ottamaan yhdelle päivälle vain yhden häätilauksen, Ilves kertoo.
Yrittäjien mukaan kustomoitu kakku on hyvä tilata viimeistään pari viikkoa ennen H-hetkeä, mutta mahdollisuuksien mukaan kakku voidaan valmistaa kiireisemmälläkin aikataululla.
Yrittäjien mukaan hienointa on, kun asiakas antaa vapaat kädet kakun tekemiseen.
– Minulla on lista, millaisia kakkuja en ole päässyt vielä toteuttamaan, mutta tahtoisin toteuttaa. On aina kiva, jos asiakas antaa vähän haastetta – siinähän oppii samalla itsekin paremmaksi tekijäksi, Shalaginova summaa.


Lounasboksiin pakattu bento-kakku on uusin hitti

Café Rosén yrittäjä Marina Shalaginovan mukaan Etelä-Koreasta lähtöisin oleva kakkutrendi on levinnyt myös Suomeen: korona-aikana leipomoissa ja kahviloissa nousivat trendiksi bento-kakut eli lounasrasiaan pakatut pienet, vain kahden tai kolmen hengen take away -kakut.
Bento-bokseilla viitataan mukaan otettaviin lounasannoksiin.
– Esimerkiksi pääsiäiseksi tilattiin paljon bento-kakkuja, ja niitä on mennyt paljon ihan tavallisinakin viikonloppuina. Teen usein pari-kolme pikkukakkua vitriiniin viikonlopuksi, Shalaginova kertoo.
Shalaginovan mukaan bento-kakkuja ja muita pienehköjä kakkuja tilattiin paljon erityisesti tiukimpien koronarajoitusten aikaan.
– Ihmiset juhlivat kaikesta huolimatta syntymäpäiviä ja muita juhlia ihan vain perheen kesken kotona.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä