Julkaistu 
Hanna-Mari Lappalainen

Mökkeily: Oili ja Ari Vilén viettävät enemmän aikaa mökillä kuin kotonaan – "Parasta on se, kun ruoan saa metsästä"

Helmi (keskellä) ja Sofia (oikealla) Vilén kastelevat mielellään kesämökin kukkia ja kasvimaita. Oili Vilén opastaa vieressä ja Ari Vilén seuraa taustalla. Hanna-Mari Lappalainen Helmi (keskellä) ja Sofia (oikealla) Vilén kastelevat mielellään kesämökin kukkia ja kasvimaita. Oili Vilén opastaa vieressä ja Ari Vilén seuraa taustalla.

Oili ja Ari Vilén luopuivat omakotitalosta hankittuaan kesämökin Tutjunniemestä. Mökillä viihtyvät myös lapset ja lastenlapset.

Kun Heilin toimittaja kaartaa autollaan metsätieltä kohti Tutjunniemen Selkäsaaressa sijaitsevan kesämökin pihaa, Pyhäselkä kimmeltää risteykseen saakka. Oili ja Ari Vilén vastaanottavat vieraan yhdessä lastenlastensa Sofian, 5, ja Helmin, 3, kanssa.
Sofia ja Helmi esittelevät toimittajalle uusia vaaleanpunaisia kenkiään, jotka ovat sävy sävyyn takkien kanssa.
– Nämä pikkutytöt ovat täällä käymässä melkein joka viikonloppu. Mukavaahan heidän kanssaan on puuhailla ja opettaa heille kaikenlaisia käytännön taitoja, Oili Vilén kertoo.
Vilénit hankkivat kesämökin vuonna 2012, kun he pitivät vielä yhdessä Saariston puotia. Yrittäjinä toimiessaan pariskunta ihastui niin kovasti Liperin saaristoon ja sen asukkaisiin, että he alkoivat etsiä omaa mökkiä alueelta. Työ tuotti tulosta parin vuoden etsintöjen jälkeen.
– Ainoat kriteerimme olivat oikeastaan, että mökin on oltava mantereella, jotta sinne pääsee autolla, ja että mökki on suhteellisen valmis, jottei sitä tarvitsisi hirveästi rempata, Vilénit muistelevat.

Talviasuttava mökki onkin ollut runsaalla käytöllä aina ostamisestaan saakka. Vilénit viettävät mökillä talvisin vähintään kaikki viikonloput, ja kesäisin heidät tapaa useammin mökillä kuin kotonaan Liperissä.
Vielä mökin hankkimisen aikaan pariskunnalla oli myös 200-neliöinen omakotitalo, mutta varsin pian kävi selväksi, etteivät rahkeet riitä kaikkeen. Yhdentoista yrittäjäkesän jälkeen pariskunta luopui myös Saariston puodista.
– Omakotitalon kukkapenkissä kasvoi jo yli metrin mittaisia koivuja. Kaikki aika meni täällä touhuamiseen, joten päätimme muuttaa rivitaloasuntoon, Oili Vilén kertoo.
– Nykyisin minulla on työmatkaa noin viisikymmentä kilometriä täältä mökiltä käsin, mutta ei se tunnu missään, Ari Vilén lisää.
Selkäsaaressa sijaitseva mökki on hyvin omakotitalomainen: paitsi että siinä on muun muassa juokseva vesi ja astianpesukone, on mökissä myös sisävessa ja sähkösauna. Terassilla on palju, ja kesäisin lapsenlapsia ilahduttaa rannassa vesijetti.
– Kaikki nämä mukavuudet eivät suinkaan olleet meidän kriteereitämme, vaan olisimme tyytyneet vaatimattomampaankin mökkiin. Mutta kun tällainen sattui kohdalle, niin ajattelimme, että mikäs siinä. Ja sittemmin mukavuuksia on tullut vähän lisää.

Kesämökki itsessään ei ole vaatinut remonttia. Suurimman työn Vilénit ovat tehneet pihapiirissä ja rannassa.
– Tästä ei näkynyt aiemmin ollenkaan järvelle, vaan ranta oli puuston ja muun kasvillisuuden peitossa. Rantaan kulki ainoastaan metsäpolku. Puuston poistaminen, pihatyöt ja rannan tekeminen ovat siis olleet isoin projekti – ja eiväthän pihatyöt oikeastaan koskaan lopu, Ari Vilén toteaa.
Kuten usein kuulee sanottavan, toteavat myös Vilénit kesämökin olevan loputon projekti. Listalla on koko ajan uusia ideoita ja pientä korjailtavaa. Tällä hetkellä haaveena on erillinen saunarakennus, johon tulisi myös nukkumapaikkoja.
Mökkiin mahtuu nukkumaan neljästä viiteen henkilöä, minkä lisäksi pihapiirissä on kaksi aittaa. Viléneillä on neljä lasta ja seitsemän lastenlasta, joten tilalle on tarvetta.
– Jos kaikki ovat täällä yhtä aikaa, eihän tänne silloin enää mahdu. Siksi olemmekin miettineet erillistä saunarakennusta, Oili Vilén sanoo.
– Tosin se on ollut suunnitelmissa jo aika monta vuotta. Eletään ja katsotaan, Ari Vilén lisää.

Pihatöiden lisäksi Vilénit viihtyvät vesillä ja kalassa. Mökillään he pyrkivät pienissä määrin omavaraisuuteen: Oili Vilén esittelee kasvihuoneen, jossa hän on ryhtynyt lapsenlapsiensa kanssa kasvattamaan syötäviä kasveja, kuten kurkkua, tomaattia, purjoa ja ruohosipulia. Lisäksi pihalla kasvaa perunaa ja porkkanaa.
Talvisin riittää lumitöitä tehtäväksi, ja huvitteluna toimii moottorikelkkailu. Puutyöt eivät lopu koskaan kesken.
– Meillä on täällä niin paljon tekemistä kesät talvet, ettei oikeastaan tee edes mieli mennä käymään kaupungissa, Oili Vilén sanoo.
– Jos ei ole omia hommia, niin sitten autetaan naapureita, Ari Vilén puolestaan toteaa.
Toimittajan ottaessa kameran esille Sofia ja Helmi näyttävät, kuinka kasvimaata kastellaan kasteluletkulla.
– Tytöt ovat olleet aina mukana hoitamassa kasveja, ja kovasti he tykkäävät kastella niitä, Oili Vilén kertoo.
Viime vuonna Vilénit innostuivat myös sienestämisestä: jos syksyllä mökille tulee vieras, pääsee tämä ensimmäisenä sienimetsään.
– Käymme hakemassa sieltä päivällisainekset. Mökkielämässähän on parasta se, kun ruoan saa metsästä, Vilénit toteavat.

Rannan kukkaistutuksissa pörrää mehiläinen, ja Oili Vilén opastaa lapsenlapsilleen, että mehiläiset ovat ystäviä – ne pölyttävät pihapiirissä olevia luumu- ja omenapuita.
– Ampiaiset ovat turhia, mutta mehiläisiä mummi toivoo. Niiden avulla puihin saadaan hedelmää, Oili Vilén sanoo.
Juttutuokion päätteeksi kahvi on tippunut ja toimittajalle tarjotaan tuoretta pullaa. Pyhäselkä liplattaa laiskasti, lapset leikkivät pihalla ja Siru-kissa katselee päiväkahviseuruetta mökin portailla. On helppo ymmärtää, mikä paikassa vetää puoleensa.


Mökkiläistoimikunta ajaa mökkiläisten asioita Liperissä

Oili Vilén kuuluu Liperin mökkiläistoimikuntaan, joka pyrkii parantamaan mökkiläisten oloja ja tuomaan mökkiläisten ääntä kuuluviin kunnassa. Toimikunnassa on nyt kahdeksan jäsentä.
– Olemme perustaneet myös Facebookiin Liperin mökkiläiset -ryhmän, jossa on nyt vajaat 950 jäsentä. Ryhmästä on tullut hyvin aktiivinen, Oili Vilén kertoo.
Mökkiläistoimikunta ei ole päättävä elin, vaan mökkiläisten ääni ja viestinviejä kuntaan. Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen toimii toimikunnan sihteerinä. Toimikunta kokoontuu kahdesti vuodessa.
– Teemme esimerkiksi parannusehdotuksia liittyen teiden kunnossapitoon, jätehuoltoon, grillipaikkoihin ja vastaaviin. Tällä hetkellä mökkiläisiä tahdotaan saada lisää vakituisiksi asukkaiksi kuntaan, ja pohdimme sitä, kuinka prosessia voisi helpottaa.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä