Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Yritykset: Saariston puodissa on uusi vauhtikesä odotuksissa

Saariston puoti avasi ovensa tänä vuonna ennen vappua. Vauhdikkain sesonki on alkamassa näinä päivinä, ja Anne Suhoselle se tietää pitkiä päiviä. Kuvat: Hanna Käyhkö Saariston puoti avasi ovensa tänä vuonna ennen vappua. Vauhdikkain sesonki on alkamassa näinä päivinä, ja Anne Suhoselle se tietää pitkiä päiviä. Kuvat: Hanna Käyhkö

Liperiläisen Anne Suhosen, 54, päivät ovat nyt täysiä. Suhonen hyppäsi yrittäjänä viime kesänä suoraan syvään päähän ostaessaan Saariston puodin. Ensimmäinen kesä meni opetellessa askelmerkkejä.

– Kun näin tämän myynti-ilmoituksen, sanoin vitsaillen lapsilleni Lasselle ja Lindalle, että pitäisiköhän ostaa tuosta äidille kevyt kesätyö. Työtä kyllä tuli tosiaan, kepeyttä ei niinkään, Anne Suhonen nauraa.

Saariston puoti oli jo ennestään lähiseudun mökkiläisten ja asukkaiden omaksi ottama tukipiste, jossa isossa roolissa olivat kauppapalvelut. Anne Suhonen päätti lastensa kanssa ruuvata konseptia enemmän kahvila-ravintolan suuntaan.

Ensimmäinen hankinta oli kaksi italialaista pitsauunia. Pitsojen reseptiä hiottiin kotona pitkään, ja lopputuloksena syntyi hapanjuuripohjaan leivottu pitsa, joka siivitti Saariston puodin koko valtakunnan julkisuuteen.

– Olimme olleet auki puolitoista kuukautta, kun eräänä aamuna Ilta-Sanomien toimittaja soitti ja kertoi, että Saariston puoti oli voittanut yleisöäänestyksen Suomen parhaasta taukopaikasta. Siitä hulina sitten vasta lähtikin.

– Paistoimme viime kesänä tuhansia pitsoja, parhaimmillaan sellaista 250 pitsan päivävauhtia. Työt aloitettiin aamulla viimeistään kuudelta ja lopetettiin aamuyöllä seuraavien päivien pitsapohjien valmisteluun.

 

Koko Anne Suhosen perhe oli kiinni Saariston Puodin kiireissä viime kesän, ja tälle vuodelle yritykseen onkin palkattu lisää henkilökuntaa. Vaikka edelliskesästä jäi hauskat muistot, on Anne Suhosen mukaan selvää, ettei sellaista tahtia jaksa kukaan loputtomiin.

– Nyt meitä on kesän aikana tässä 8 tai 9 ihmistä töissä. Hankimme kaksi uutta pitsauunia, ja remontoimme lisää työskentelytilaa puodin puolelta.

Entinen kaupan puoli on nyt pienennetty, ja saariston mökkiläisten kauppa-asiointi hoituu jatkossa verkossa yhteistyössä läheisen K-marketin kanssa. Netin kautta tilatut ostokset toimitetaan rantaan kolme kertaa viikossa.

– Meillä on hyllyssä edelleen pieni hätävara: maitoa, margariinia, grillimakkaraa, sellaista mikä saattaa yhtäkkiä loppua. Mutta kaupan puoli oli selvästi vähenevä, ja halusimme panostaa ravintolaan nyt.

Pitsan lisäksi Saariston puodissa myydään monenlaista muutakin paistosta.

– Lähtökohtaisesti kaikki on itse tehtyä. Leivomme ainakin pullaa, marja- ja lihapiirakkaa, nakkipiiloja ja kuuluisia Unkan munkkeja.

Helteinen viime kesä oli yksi kotimaan matkailun vauhdikkaimpia koko Suomessa. Myös Liperissä turistivirrat näkyivät, kun matkalaisia Saariston Puodille tuli läheltä ja kaukaa.

– Ihmisiä tuli aivan eteläistä Suomea myöten. Moni sanoi suunnitelleensa lomamatkan reitin niin, että pääsee kokemaan tämän paikan. Tuntuihan se ihan uskomattomalta, kun olimme vasta aloittaneet koko homman.

Anne Suhonen on tehnyt tähänastisen työuransa hoitoalalla, lastenhoitajana sekä esimerkiksi päihdetyöntekijänä Kostamo-kodissa.

– Viime talvenakin tein keikkatöitä hoitoalalla. En varmaan koskaan kokonaan siitä alasta luovu. Tykkään hoitotyöstäkin paljon.

Yrittäjää Anne Suhosesta ei itseasiassa koskaan pitänyt tullakaan.

– Vanhempani olivat ylämyllyläisen huoltoaseman yrittäjiä. Kasvoin siellä rasvamontussa, ja mietin, etten koskaan tahdo yrittäjäksi, kun se vie niin paljon aikaa. Mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.

Nyt yrittäjän arki kiireineen ja riskeineen on jo tuttua.

– Olen tänä vuonna yrittänyt organisoida hommat niin, että jokaiselle työvaiheelle olisi omat tekijät ja työtilat.

– Itse voin paikata sitten joka kohdassa, missä tarvitsee. Toiveissa olisi, että pitsapohjien hapanjuuritaikinaa ei tänä vuonna tarvitsisi aamuyön tunteina jäädä pyörittelemään.

 

Anne Suhonen uskoo vahvasti Saariston puodin ja Itä-Suomen matkailuvetovoimaan.

Ensimmäinen kesä osoitti, että paikan tunnelma ja herkulliset tuotteet vetävät ihmisiä puoleensa.

– Meillä on monenlaisia muitakin avauksia. Esimerkiksi Savonlinnasta Joensuuhun risteilevä höyrylaiva poikkeaa täällä meillä. Samoin lähdemme pitsauunien kanssa Joensuuhun muutamiin kesätapahtumiin.

– Pitkin kesää meillä on viikonloppuiltaisin live-esiintyjiä ja karaokea. Tämä paikkahan on perinteisesti ollut sellainen mökkiläisten yhteinen tukikohta ja tapaamispaikka jo vuosia. Täällä on sellainen saaristolainen välitön ja rento tunnelma, joka melkein huomaamatta tarttuu kaikkiin ihmisiin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä