Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Hyväntekeväisyys: Työmatkapyöräilijöistä Pariisiin polkijoiksi

Rynkebyn Joensuun, Kuopion ja Jyväskylän joukkueen jäsenet kokoontuivat Joensuuhun yhteistreeniin viime viikonloppuna. Kirkkaankeltainen porukka erottuu tien päältä. Kuvat: Hanna Käyhkö Rynkebyn Joensuun, Kuopion ja Jyväskylän joukkueen jäsenet kokoontuivat Joensuuhun yhteistreeniin viime viikonloppuna. Kirkkaankeltainen porukka erottuu tien päältä. Kuvat: Hanna Käyhkö

Joensuun seudulla asuvilla Pia Rädyllä, 42, Marjut Oksmanilla, 56, ja Miljamaria Pyyköllä, 34, on luvassa kesä, jonka aikana takamus lähes juurtuu pyöränsatulaan. Toisilleen ennestään tuntematon naiskolmikko innostui kukin tahollaan Rynkeby-pyöräilystä, jossa fillaroidaan Helsingistä Pariisiin. Nyt matkaa varten on käynnissä ahkera harjoittelu, sillä ennen reissua pitää vasta hankituilla maantiepyörillä saada 2500 kilometriä kasaan.

Kaikilla naisilla pyöräily on ollut luonteva kulkemistapa ja kuntoilumuoto jo vuosia.

– Minä olen olosuhteiden pakosta kulkenut ympäri vuoden työmatkani Lehmosta Liperiin pyörällä. Matkaa tulee yhteen suuntaan 33 kilometriä, mutta ei toki joka päivä, koska työskentelen ambulanssissa ensihoitajana, Miljamaria Pyykkö kertoo.

– Olen aina pyöräillyt suht paljon, ja mietin, että olisi kiva haastaa vähän itseään tämän lajin parissa. En ole mikään kilpailuhenkinen, mutta tällainen hyväntekeväisyyshaaste tuntui juuri sopivalta.

Rynkebyn pohjimmainen idea on kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen. Rädyn, Oksmanin ja Pyykön sponsoritulot menevät suoraan Rynkebylle, josta rahat ohjataan tänä vuonna syöpätutkimukselle.

 

Myös Marjut Oksman on ahkera työmatkapyöräilijä.

– Minulla tulee Onttolasta 15 kilometriä työpaikalle Joensuuhun, ja sen ajan päivittäin molempiin suuntiin. Toki käyn välillä ihan pyörälenkilläkin, ja jos vaikka jotain unohtuu kaupasta ostaa, niin pyörällä sen lähden hakemaan.

– Pyöräily on niin mukava ja järkevä tapa liikkua. Siinä yhdistyvät aina hyöty ja huvi, vähän niin kuin tässä Rynkeby-ajossakin.

Naisten kirkkaankeltaiset ajoasut ja pyörävarusteet ovat kirjavat sponsoritarroista, mutta koko reissu maksetaan omasta pussista.

– Majoitus, paluulennot ja kaikki tiimivarusteetkin maksetaan itse, ja sponsoritoimilla hankitut varat menevät hyväntekeväisyyteen, Marjut Oksman kertoo.

 

Rynkebyhyn osallistuu kaikkiaan satoja pyöräilijöitä. Joensuun, Kuopion ja Jyväskylän joukkueessa on yhteensä 23 ajajaa, ja kaikkiaan Suomesta matkaan lähtee yhdeksän joukkuetta. Matkaan osallistuu joukkueita myös monista muista Euroopan maista aina Islantia myöten.

Ajoreitti kulkee niin, että Joensuusta naiset ajavat ensin Jyväskylään, jonne koko itäinen tiimi kokoontuu. Tämän jälkeen matka jatkuu kohti Helsinkiä.

– Lautalla Saksaan on luvassa pieni hengähdystauko. Siitä matka jatkuu Hollannin ja Belgian kautta Ranskaan, Pia Räty kertoo.

Yhteensä polkemista on luvassa noin 1700 kilometrin verran.

Seurueen mukana kulkee huoltoautoja, joista saa tarvittaessa apua, jos kohdalle osuu pyörärikko tai sairastuminen.

– Matkaa taitetaan sellainen 100–200 kilometriä päivässä, ja tavoitevauhti on noin 25 kilometriä tunnissa. Mukana on tosi kovia urheilijoita, mutta sitten myös ihan meitä ”tavallisia” pyöräilijöitä, Miljamaria Pyykkö kertoo matkasta.

– Päivämatka ei sinänsä ole niin järkyttävän kova, jos yhden kerran polkisi sen, mutta vaikeuskerroin lisääntyy, kun päivä toisensa perään noustaan satulaan uudelleen ja uudelleen.

 

Kun matkaan on vielä suunnilleen kuukausi aikaa, on kolmikon saatava kilometrejä pyöränselässä runsaasti alle.

– Tämä reissu on varmaan yhtälailla henkinen kuin fyysinen ponnistus. Saa nähdä, miten kantti kestää, naiset miettivät.

Mitään vastaavaa äärimmäissuoritusta kukaan heistä ei ole aiemmin tehnyt.

– Yhdessä ajaminen tuntuu jännittävältä myös. Siinä on oltava tosi tarkkana, kun menemme isossa ryhmässä vierekkäin ja peräkkäin. Sitä varmaan olen eniten miettinyt, että miten se sujuu, Marjut Oksman pohtii reissun odotuksia.

– Ja toki fyysinen puoli jännittää myös. Onhan tämä aikamoista itsensä haastamista ja ylittämistä. Mutta uskomme, että porukan yhteishenki auttaa paljon jo sekin.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä