Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Penttilänranta: Viimeistä luovutettua tonttia rakennetaan – palaneen sahan raamit puretaan ennen seuraavan myyntiä

Paula Lamminsalolla ja Janne Kettusella riittää tuleviksi vuosiksi työmaata Pielisjoen tuntumassa Kuhasalon suunnalla, jossa kaavoitus on jo valmis.  Kuva: Aimo Salonen Paula Lamminsalolla ja Janne Kettusella riittää tuleviksi vuosiksi työmaata Pielisjoen tuntumassa Kuhasalon suunnalla, jossa kaavoitus on jo valmis. Kuva: Aimo Salonen

Turvallisuusriskihän tuo on.

Joensuun kaupungin rakennuttaja Janne Kettunen ja puistopuolen suunnittelija Paula Lamminsalo katsovat Penttilän palaneen sahan raameja ja toteavat, että kovaa sattuu, jos tuolta ylhäältä putoaa.

– Tuolla ylhäällä näkyy spraytageja, niin että on siellä todistettavasti kiipeilty. Tuossa on vielä alla aika teräväreunaisia paloja, Kettunen huomauttaa.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että raamit siirrettäisiin semmoisenaan niiden nykyisen paikan viereen rakennettavaan Suola-Kustin puistoon. Kuntotarkastus kuitenkin osoitti, että raamien teräs on tulipalon ja korroosion seurauksena haurastunut, ja myös raamien betonijalustat ovat pahoin rapistuneet.

 

Raamit siis puretaan ja ehjäksi jääneistä osista tehdään alueen teollisuushistorian muistomerkki.

Raamien eteen Ylisoutajan sillan suuntaan kohoaa parhaillaan kerrostalo, joka rakennuttaja Kettusen mukaan nousee viimeiselle tähän mennessä luovutetulle tontille. Raamit on tarkoitus purkaa syksyyn mennessä ja sen jälkeen päästään valmistelemaan uutta tontinluovutusta.

– Tuossa raamien allahan on vielä sahan toiminnan ja palon saastuttamaa maaperää. Se pitää puhdistaa ennen kuin tontti menee myyntiin, Kettunen sanoo.

Penttilänranta on kaavoitettu aina nyt jo rakennettuun Leijonien puistoon saakka, mutta sisemmällä Penttilässä on vielä vanhaa teollisuuskaavaa, joka pitää saattaa uusien suunnitelmien mukaiselle tasolle.

 

Ensi vuonna rakentaminen jatkuu nyt rakenteilla olevan kerrostalon eteen Pielisjoen rantaan tehtävällä Cederbergin aukiolla sekä Suola-Kustin puistolla, jonne tulee myös sahan muistomerkki.

Paula Lamminsalon mukaan Suola-Kustin puiston luonnonvaihe on pitkällä.

– Aikaisemmasta yleissuunnitelmasta poiketen sinne lisätään liikenneturvallisuutta. Liikkumista rannan ja puiston välillä sujuvoitetaan. Itse puistoon tulee nurmialueita ja puita ja oleskelualueita, Lamminsalo kertoo.

Katse suuntautuu raamien ohi kohti Kuhasaloa. Nyt jo rakennetun Leijonien puiston edessä on metsäalue, joka tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

– Tuossa rannassa on suojelualue, jonne on mahdollista tehdä pitkospuut. Siitä on olemassa suunnitelma, jota pitää pikkuisen tarkennella, Lamminsalo pohtii.

Rakentaminen on nyt saavuttanut myös entisen tukkialtaan, jolle on jo hahmottunut venesataman muoto. Milloin sen rakentaminen alkaa?

– Siitä ei ole tietoa, Janne Kettunen vastaa.

 

Penttilänrannan rakentamisen näkyvä alkuvaihe oli vuonna 2007 Suvantosillan viereen valmistunut 14-kerroksinen Asunto Oy Tähtitorni. Sen jälkeen kaupunkilaiset ovat saaneet seurata vuosittain rakentamisen etenemistä kohti Pyhäselkää.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Pielisjoen itärannalle on kohonnut vuoteen 2030 mennessä uusi kaupunginosa, jossa on lähes 7 000 asukasta. Missä vaiheessa ollaan nyt?

– On alueesta varmaan jo yli puolet rakennettu, jos laskee Aittarannan suunnasta, Lamminsalo arvioi.

– Itse olen ollut kaupungilla töissä kaksi ja puoli vuotta, mutta käsittääkseni rakentaminen on aikataulussa, Kettunen toteaa.

– Itse olen saanut asukaspalautetta, jossa ollaan huolissaan siitä, että jotkut puistoalueet eivät ole valmistuneet luvatussa ajassa, Lamminsalo jatkaa.

– Tämä vain on semmoista palapeliä, että meidän on seurattava talojen rakentamista. Meidän ei kannata tehdä kaksinkertaista työtä aloittamalla puistojen tekemistä vaiheessa, jossa talojen rakentamistyöt saattavat rikkoa meidän rakentamaamme.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä