Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna Käyhkö

Ammatin takana: Riitta Tolonen on hoitanut ihmisiä kuntoon pian 40 vuotta – "Olennaisinta kuntoutumisessa on liikkeen lisääminen"

Fysioterapeutti Riitta Tolonen käyttää hoidoissa muun muassa ultraääntä. Tärkeintä on ottaa huomioon ihminen kokonaisuutena, pelkkiä kipukohtia hoitamalla asiakas ei yleensä tule kuntoon, Tolonen muistuttaa. Kuva: Hanna Käyhkö Fysioterapeutti Riitta Tolonen käyttää hoidoissa muun muassa ultraääntä. Tärkeintä on ottaa huomioon ihminen kokonaisuutena, pelkkiä kipukohtia hoitamalla asiakas ei yleensä tule kuntoon, Tolonen muistuttaa. Kuva: Hanna Käyhkö

Joensuulaisen Riitta Tolosen kädet ovat monelle tutut. Vuodesta 1996 Niskafysio-yrityksessään toiminut fysioterapeutti aloitti uransa hierojana.

– Opiskelin ensin hierojaksi ja sen jälkeen kuntohoitajaksi, kunnes pääsin Savonlinnaan opiskelemaan fysioterapiaa. Oman yrityksen pistin pystyyn Joensuuhun heti valmistumisen jälkeen, Riitta Tolonen kertoo.

Alalle hänet veti kiinnostus ihmisen fysiikkaan.

– Urheilin nuorena aktiivisesti, harrastin muun muassa lentopalloa Joensuun Prihoissa. Sieltä tarttui sellainen kiinnostus siihen, millainen fyysinen kokonaisuus ihminen onkaan.

Niskafysio sai nimensä sijainnista Niskakadulla. Toki nimen mukaista paikkaa hoidetaankin paljon.

– Niska- ja hartiaseudun vaivat ovat olleet vuosikymmeniä se yleisin syy, miksi fysioterapeutin vastaanotolle hakeudutaan. Elämäntapamme näyttöpäätteen ääressä kuormittaa sitä seutua erityisesti.

– Aiemmin fysioterapiaan tultiin erityisesti lääkärin lähetteellä, mutta lähetteiden määrä on vähentynyt paljon. Syytä en osaa sanoa. Entistä useampi tulee sitten omaehtoisesti, kun tuntee tarvitsevansa apua vaivoihin.

 

Niskan lisäksi suomalaisilla on usein vaivaa selässä.

– Varsinkin alaselän, SI-nivelen seutu kipeytyy meillä ihmisillä herkästi. Monesti taustasyynä on istuminen ja liian vähäinen liike.

Tärkein hoitokeino kaikkiin vaivoihin onkin liikunta.

– Hoidan toki ihmisiä myös hieromalla, mutta kyllä olennaisinta kuntoutumisessa on liikkeen lisääminen. Annan asiakkaille aina kotiin joitain liikevinkkejä, mutta siinä on oltava tarkkana: jos harjoituksia tulee liian monta, niin ne jäävät herkästi kaikki tekemättä.

– Niin kauan kuin muistan, on puhuttu ennaltaehkäisyn tärkeydestä, mutta se tahtoo ihmisiltä unohtua. Moni myös odottelee ihan hirveän pitkään ennen kuin hakeutuu ammattilaisen pakeille, niin että koko keho on jumissa.

 

Kansan elintapojen jakaantuminen näkyy fysioterapeuttienkin vastaanotoilla. Osa suomalaisista liikkuu suorastaan liikaa, osa aivan liian vähän.

– Varsinkin aloittaessaan urheilun ihmiset voivat innostua treenaamaan liikaa tai liian kovaa. Kiireessä ei malteta venytellä eikä levätä.

– Melkein kaikille runsaasti urheileville ihmisille suosittelisin hierontaa ainakin silloin tällöin. Jokainen huomaa sen eron, miltä liikunta ja olo tuntuu sen jälkeen, kun paikkoja on auottu, Riitta Tolonen sanoo.

Runsaasti liikkuvista ei kuitenkaan tarvitse niinkään huolta kantaa; paljon isompi riski on, kun ihmiset jämähtävät sohvanpohjalle tai tietokoneen ääreen. Moni antaa kehonsa rapistua niin, että arjen perusaskareista suoriutumisestakin tulee vaikeaa.

– Minun arkikokemus on se, ettei valistus tai pelottelu auta juuri kehenkään. Se halu hyvinvointiin pitää lähteä sisältä. Monella siihen toimii säikäytyksenä jokin vakavan sairauden uhka. Jos sydän reistaa tai tulee isompia terveysvaivoja, ne saavat yleensä liikkeelle.

 

Itsestään huolehtimisesta Riitta Tolosella on henkilökohtaista kokemusta. Vuosikymmeniä yrittäjänä paahtanut perheenäiti havahtui omaan kuntoonsa ja peilikuvaansa muutama vuosi sitten.

– Aloin miettiä, että miten voin puhua muille hyvinvoinnista ja terveyden vaalimisesta, jos kohtelen itseäni näin. Vaikka fyysinen työ on pitänyt minut jonkinlaisessa kunnossa, en oikeasti ollut huolehtinut lihaskunnosta enää vuosikausiin.

– Aloitin kuntosaliharjoittelun ja ketogeenisen ruokavalion. Nämä molemmat sopivat minulle: olen aina tykännyt syödä kasviksia ja lihaa sekä urheilla omassa aikataulussa. Painoa putosi 25 kiloa; sekin tapahtui yllättävän vaivattomasti.

Pelkästään ruokavalion muutos tai liikunnan lisääminen ei Riitta Tolosen arkea parantanut.

– Vähensin myös työntekoa. Olen vuosikausia tehnyt yrittäjänä pitkää päivää ja jättänyt itseni taka-alalle. Nyt on jaksamista ja voimia aivan eri tavalla kuin ennen tätä elämäntapamuutosta.

Merkittävä innoittaja Riitta Tolosen omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen syntyi vajaa vuosi sitten.

– Minusta tuli mummo kymmenen kuukautta sitten. Käyn hoitamassa tyttärenpoikaa Helsingissä säännöllisesti, ja täytyy sanoa, että entisellä kunnollani en kyllä hänen perässään pysyisi.

 

Fysioterapeutin työ on varsin fyysistä. Kovilla ovat kädet ja selkä, kuten arvata saattaa.

– Olen välillä itsekin ihmetellyt, että miten olen vuosikymmenet pystynyt tekemään tätä työtä ilman suurempia kremppoja, Riitta Tolonen naurahtaa.

– Tärkeintä ovat oikeat työasennot ja -otteet. Minulla on aina ollut vahvat kädet, ja olen hionut hierontatekniikan sellaiseksi, että jaksan sitä tehdä. Toki myös se vaikuttaa, että olen aina kokenut työn mielekkääksi. Nautin, kun saan auttaa ihmisiä.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä