Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Yritykset: Joonas Kekäle arvelee second handin olevan tulevaisuutta myös Kekäleessä – "Vastuullisuus on tosi ajankohtainen ja tärkeä asia"

Vaikea korona-aika hitsasi kekäleläisiä yhteen, kertovat Joonas Kekäle ja aluemyymäläpäällikkö Minna Antikainen. Vaikea korona-aika hitsasi kekäleläisiä yhteen, kertovat Joonas Kekäle ja aluemyymäläpäällikkö Minna Antikainen.

Kekäleessä vietetään pitkästä aikaa juhlakesää: siinä missä parina viime kesänä häitä ja valmistujaisia ei ole juuri vietetty, on juhlavaatteiden tarve palannut nyt aiempiin uomiinsa.

Juhlavaatteiden, kuten mekkojen ja pukujen, myynti on Kekäleessä tärkeässä roolissa – ja on ollut jo pitkään. Kyse ei ole kuitenkaan siitä, että aina pyrittäisiin myymään lisää ja lisää vaatteita miettimättä seurauksia. Se ei ole toimitusjohtaja Joonas Kekäleen mukaan enää tätä päivää.

– Vastuullisuus on tosi ajankohtainen ja tärkeä asia – sanoisin, että meille ehkä jopa kaikista tärkein. Termi kattaa alleen todella paljon asioita: siihen liittyvät tuotanto-olot, minimipalkka, ekologisuus ja niin edelleen, Kekäle sanoo.

– Jos puhutaan muotibisneksen osalta ympäristövastuullisuudesta, ratkaisu on yksinkertaisesti se, että vaatteita myydään ja ostetaan vähemmän. Tämän sanominen ääneen on globaaleille ketjuille aika vaikeaa, koska niiden tavoite on myydä koko ajan enemmän vaatteita.

Joonas Kekäleen mukaan Kekäle voi pienenä toimijana haastaa globaalien pikamuotijättien toimintatavat.

– Me haluamme myydä asiakkaille laadukkaita ja pitkäkestoisia vaatteita, joita voisi yhdistellä paremmin. Ei tarvitse ostaa montaa vaatetta, sillä esimerkiksi yksi kesämekko voi olla sopiva sekä häihin, valmistujaisiin että työssä käymiseen sopivalla tavalla yhdistettynä, Kekäle toteaa.

 

Kekäleessä yksi vaatekappale maksaa todennäköisesti enemmän kuin pikamuotiketjun kassalla, mutta Joonas Kekäleen mukaan vaatteen hinta kannattaisi ajatella ennemmin käyttökerroissa.

– Laadukas vaate toki maksaa enemmän, mutta se myös kestää oikeasti pidempään. Tutkimusten mukaan vain noin 30 prosenttia ihmisten vaatekaappien sisällöstä on aktiivisessa käytössä – ja sekin tarkoittaa vain, että vaatetta on käytetty viimeisen kolmen kuukauden aikana. Toisin sanoen 70 prosenttia vaatekaapeista on turhaa, ja se kuormittaa sekä ympäristöä että ihmisten lompakoita, Kekäle toteaa.

Kekäle kampanjoi tällä hetkellä sloganilla ”osta vähemmän, pidä enemmän”, mihin Joonas Kekäleen sanat kiteytyvät.

– Toki samaan aikaan on todettava, että vaatteita myydään jälleen tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Sama on jatkunut jo vuosia – ei ole yhtäkään vuotta, jolloin vaatteita oltaisiin myyty vähemmän kuin edeltävänä vuonna, eli kyllä tässä on vielä tapahduttava paljon.

 

Korona-aika oli Kekäleelle vaikeaa. Joonas Kekäleen mukaan ketjun verkkokaupan käyttö lisääntyi huomattavasti korona-aikana, ymmärrettävästi.

– Toisaalta vaikeat ajat myös hitsasivat meitä kekäleläisiä yhteen, ja nyt meillä on se kokemus, että olemme selvinneet tästä. Nyt tulevaisuus näyttää valoisalta, koska se, että haluamme myydä pidetyimpiä vaatteita, on meille konkreettinen tavoite, johon työntekijöidenkin on helppo sitoutua.

Kekäleen mukaan olennaisessa roolissa pidetyimpien – eli käytetyimpien ja rakastetuimpien – vaatteiden myymisessä on työntekijöiden ammattitaito.

– Työntekijä voi auttaa asiakasta siinä, että vaate tai asuste on varmasti sopiva ja mukava ja sopii esimerkiksi asiakkaan olemassa olevien vaatteiden kanssa yhteen. Se antaa lisäarvoa asiakkaalle.

Korona-ajan suvantovaiheesta on nyt selvästi päästy eteenpäin: siinä missä vuonna 2020 Kekäleen liikevaihto oli 21,4 miljoonaa euroa ja viime vuonna 24,4 miljoonaa euroa, ennakoi Joonas Kekäle tämän vuoden liikevaihdon olevan 30 miljoonan tuntumassa. Kekäleellä on Suomessa tällä hetkellä yksitoista myymälää, ja ketju työllistää noin 150 henkilöä.

Vaikka kivijalkamyymälä on pitänyt Joensuussa jalansijansa, toivoisi Joonas Kekäle ihmisten asioivan keskustassa enemmän.

– Toki toivon tätä myös kaupunkikeskustayhdistys Virran hallituksen puheenjohtajana, koska haluan pitää keskustojen puolia. Koko Suomessa on havaittavissa se ilmiö, että keskustoissa asiointi on vähentynyt korona-aikana. Kesähän olisi parasta aikaa siihen, että ihmiset tulisivat takaisin tänne ja käyttäisivät keskustan palveluita.

 

Kekäle uudisti tänä vuonna arvonsa, joiden eteen tehtiin töitä koko viime vuosi. Uudet arvot ovat tahto, viisaus ja rohkeus.

– Aiemmatkin arvot, kuten karjalainen kauppahenki ja positiivinen vaikuttaminen, pitävät kyllä yhä paikkansa, mutta ne olivat ehkä hieman monitulkintaisemmat. Uudet arvomme ovat sellaisia, että henkilökunnankin on helpompaa omaksua ne, Joonas Kekäle sanoo.

Kekäleellä on pöytälaatikossa liuta ideoita tulevaisuuden varalle. Ketjussa tehtiin toukokuussa second hand -kokeilu, jossa asiakkaita kehotettiin tuomaan vanhoja mekkojaan Kekäleen myymälöihin, josta ne myydään eteenpäin. Joonas Kekäleen mukaan kampanja onnistui hienosti, ja siitä saatiin eväitä myös tulevaisuudelle.

– Uskallan sanoa suurella todennäköisyydellä, että second hand on tulevaisuutta myös Kekäleessä. Kuluttajat ovat nykyisin hyvin tiedostavia, ja haluamme lunastaa asiakkaiden odotukset.

Joonas Kekäleen mielestä on hienoa, että pukeutumisessa on tultu nykyisin siihen suuntaan, että kaikki voivat pukeutua omalla tavallaan.

– Esimerkiksi juhlapukeutuminen ei enää tarkoita vain puristavia vaatteita ja epämukavia korkokenkiä, vaan mahdollisuudet ovat rajattomat. Parasta olisikin, että ihmiset nauttisivat pukeutumisesta, Kekäle summaa.

 

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä