Julkaistu    |  Päivitetty 

PKO rakentaa torille noin tuhannen neliön liikerakennuksen uudeksi kauppahalliksi – rakentaminen alkaa syyskuussa

Havainnekuva uudesta kauppahallista. Havainnekuva uudesta kauppahallista.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan hallitus päätti kokouksessaan tiistaina 21. kesäkuuta, että PKO rakentaa Joensuun torille uuden liikerakennuksen. Kerrosalaltaan noin tuhannen neliön ja kaksikerroksisen uudisrakennuksen rakentaminen alkaa syysmarkkinoiden jälkeen syyskuun puolessa välissä.

Alustavan arvion mukaan rakennustyöt ovat valmiit alkukesästä 2023. Hankkeen kustannusarvio on noin 5,6 miljoonaa euroa.

– Kauppahallista tai minkä nimen rakennus saakaan, halutaan tehdä maakunnan pääkaupungin keskustaa elävöittävä ja vetovoimainen kokonaisuus. Samalla tavoin torista tulee tehdä ympärivuotisesti elävä sen sijaan, että torielämä keskittyy vain kesäkuukausiin ja talvikaudella katsotaan vaneriluukuilla suljettuja ikkunoita. Tarkoituksena on rakentaa kaupunkilaisille ja matkailijoille yhteinen olohuone, jonne halutaan kokoontua. Kaupunkilaisten tarpeet lopulta määrittelevät sen mikä liiketoiminta hallissa menestyy, PKO:n toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Uuden liikerakennuksen nimestä tullaan syksyn ja loppuvuoden aikana järjestämään kaikille avoin nimikilpailu. Kilpailun alkamisesta ja käytännöistä kerrotaan tarkemmin syyskuussa.

Hankkeen suunnittelun aikana PKO on tehnyt kaksi kauppahallia koskevaa kyselyä, joihin saatiin yhteensä yli 20 000 vastausta.

– Näin suurta vastausmäärää on tuskin koskaan saatu mihinkään Joensuun seudun rakentamista koskevaan kyselyyn. Kaupunkilaisia on osallistettu poikkeuksellisen laajasti, Kivelä sanoo.

Toinen kyselyistä koski sitä, halutaanko torille kauppahallityyppinen rakennus ja toisessa kyselyssä tiedusteltiin sitä, minkälaisia palveluita rakennuksessa tulisi olla. Kyselyyn pystyi vastamaan PKO:n yksiköissä olevilla Raati-näytöillä, sosiaalisessa mediassa sekä PKO:n nettisivuilla olevassa kyselyssä.

Yli 80 prosenttia vastaajista eli lähes 11 000 sanoi haluavansa, että torille rakennetaan tuote- ja palvelutarjonnaltaan monipuolinen ja nykyaikainen kauppahalli, jonka ansiosta tori on elävä ympäri vuoden. Palveluista eniten kannatusta saivat kahvila- ja leipomopalvelut (34 prosenttia vastaajista), juoma- ja ravintolapalvelut (26 prosenttia) sekä erikoisliikkeet (23 prosenttia).

Uuteen liikerakennukseen on ollut kaikille valmiille liikeideoille, yrityksille ja yrittäjille avoin kumppanihaku käynnissä maaliskuusta lähtien.

– Meillä on useiden eri toimijoiden kanssa käynnissä neuvotteluja. Uuteen liikerakennukseen tulevien toimijoiden nimiä julkistamme yhteisesti sovitusti myöhemmin, Kivelä sanoo.

– Hankkeen suunnittelun aikana niin sidosryhmiltä kuin PKO:n omistajiltakin on tullut vahvoja toiveita siitä, että rakennusmateriaaleina käytetään puuta, kiveä ja lasia. Kuten esitellyistä havainnekuvista on näkynyt, nämä toiveet on otettu huomioon, Kivelä sanoo.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä