Julkaistu    |  Päivitetty 
Aimo Salonen

Oman jutun pubi

Petri ja Marjaana Raatikainen vahvistavat, että ihmiset tekevät ravintolan. Barren henkeä luovat myös työntekijät Hermanni ”Herkku” Peränen (vasemmalla) ja Niko ”Niksu” Räsänen. Petri ja Marjaana Raatikainen vahvistavat, että ihmiset tekevät ravintolan. Barren henkeä luovat myös työntekijät Hermanni ”Herkku” Peränen (vasemmalla) ja Niko ”Niksu” Räsänen.
Tutkija Ismo Björnillä oli yllään Joku roti sentään -paita, kun Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys julkisti alkukesällä pohjoiskarjalaista ravintolahistoriaa esittelevän vuosikirjansa Baarikierros.

– Kymmenen vuotta liian myöhäänhän tämä kirja ilmestyy, Björn viittasi Jokela-taisteluun, jossa hän itse oli osa hävinnyttä osapuolta.

Jokelan lisäksi kaupungista on hävinnyt monta muutakin omaperäistä ravintolaa, ja monet, Kerubi esimerkiksi, ovat vaihtaneet paikkaa. Tammikuussa 30-vuotisjuhliaan koronan vuoksi lykkäämään joutunut La Barre toimii yhä alkuperäisellä paikallaan Torikadulla.

Kirjan ovat toimittaneet Alina Kuusisto, Sanna Joska ja Jenni Merovuo, ja heidän lisäkseen teoksella on kuusi muuta kirjoittajaa.

– Paljon me saatiin, mutta vieläkään emme tiedä, mikä on menestyksen salaisuus, Merovuo tiivisti tuntojaan julkistamistilaisuudessa.

Asiaa pitää mennä selvittelemään Barren omistajilta Petri ja Marjaana Raatikaiselta, jotka ovat onnistuneet saamaan asiakkaansa niin baarilleen omistautuneeksi, että nämä vaikuttivat yhteisörahoituksellaan merkittävästi siihen, että Barre selvisi hengissä koronan kurimuksesta.

– Ainakin oma arvostuksemme itseämme kohtaa nousi siitä, Marjaana Raatikainen vastaa kysymykseen, mikä vaikutus asiakkaiden vahvalla tuenosoituksella oli.

– Olemme aina tehneet omia juttujamme ajattelematta, mitä muut ajattelevat. On ihanaa, että muutkin tykkäävät asioista, joista itse tykkäämme. Se rakkaus ja lämpö olivat ihan valtavia.

Petri Raatikainen määrittelee Barren musiikkibaariksi ja omaperäiseksi vanhan liiton pubiksi.

– Pintaremonttia on tehty, mutta muuten tämä on pysynyt koko ajan ihan samanlaisena. On samoja pöytiä, baaritiski on sama ja jakkaratkin on kestänyt 30 vuotta, Raatikainen sanoo.

Kuntapoliitikot hokevat mielellään toimipisteitä lakkauttaessaan, että ei seiniä pidä rakastaa. Onko siis seinillä kuitenkin merkitystä?

– Seinilläkin ja sillä, että tiskin takana on tuttu tyyppi.

Raatikaiset ovat tulleet tutuiksi 30 vuoden aikana, mutta kuin tilauksesta paikalle tupsahtaa vapaavuoroistaan huolimatta baarin kaksi nuorempaa työntekijää, Hermanni ”Herkku” Peränen ja Niko ”Niksu” Räsänen, joka tunnetaan myös Turhapurona.

Yrittäjät vahvistavat kirjasta löytyvän toteamuksen, jonka mukaan ravintolaa eivät tee seinät ja pöydät, vaan ihmiset.

Barre tunnetaan metalli- ja punkväen paikkana, mutta alkuiltapäivävuorot ovat kuin missä tahansa paikassa, jolla on oma kantaporukkansa: piipahtajissa on työstä palaavia ja eläkeläisiä – kaikenlaisia ihmisiä.

– Illalla on enemmän pitkätukkaa ja punkkaria, mutta kyllä hekin ovat sovussa keskenään, Petri sanoo.

Marjaana kertoo, että kun pariskunta aloitti ´baarinsa, monet ihmettelivät, miten rokkarit ja punkkarit voivat olla samassa baarissa.

– Nehän pärjää ihan loistavasti, koska on olemassa hyviä ihmisiä ja pahoja ihmisiä, ja kaikki nämä ovat hyviä ihmisiä.

Se näkyy muun muassa hyväntekeväisyytenä. Barressa on ollut keräyksiä monenlaisten asioiden hyväksi – kerran asuntonsa palossa menettäneelle vakioasiakkaallekin, joka sai kattiloita, vaatteita ja muuta tarpeellista.

– Nyt meillä on haaveena Mieli ry:n tukeminen, vaikka ne eivät vielä tiedäkään sitä. Sen onnistuminen vain vaatii, että saisimme bändit mukaan, Marjaana Raatikainen paljastaa.

Yrittäjäparikunta korostaa apua, jota he saavat erilaisilta yhteisöiltä, jotka haluavat järjestää Barressa klubeja. Erityiskiitokset menevät Susirajan Metal Clubille, jonka Barressa itsekin soittanut Jani Karhu mainitsee Baarikierros-kirjassa.

Voivatko Raatikaiset sitten kuvitella Barrea jonkun toisen omistuksessa?

– Kyllähän se käy mielessä jo näillä kierroksilla, Petri myöntää.

Ketjuille Raatikaiset eivät Barreaan myy.

– Ilman muuta haluamme, että Barre saa hyvän jatkajan sitten, kun me ei enää jakseta, Marjaana sanoo.

– Kun tulisi samanlaisia tyyppejä kuin Vännille (Mika Vähäniitty) Jettiin, että ne tekisi tätä yhtä suurella sydämellä kuin me.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä