Julkaistu    |  Päivitetty 
Eila Karkinen

Perheentalo: Ukrainalaiset mukaan toimintaan

Saara Sahlsten (alaoikealla) on käynyt Perheentalolla jo kymmenen vuotta. Saara Sahlsten (alaoikealla) on käynyt Perheentalolla jo kymmenen vuotta.

Heinäkuussa Taitokorttelin Perheentalolla alkoi uusi Lapsiystävällinen tila -toiminta (LYT) yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Se on suunnattu erityisesti Ukrainasta tulleille perheille.

Toiminnan ohjaajana työskentelevän Moona Suvannon mukaan toiminnassa keskitytään ennen kaikkea lapsille suunnattuun ohjelmaan.

– Ohjelma painottuu leikkiin, mukavaan kanssakäymiseen ja suomen kielen oppimiseen.

Yleensä vanhemmat ovat voineet vain jättää lapset hoitoon, mutta tällä kertaa ohjelmaan kuuluu tukea myös aikuisille. Mukana on vastaanottokeskuksen työntekijöitä, joiden kanssa on mahdollisuus keskustella. Kokoontumiset ovat luottamuksellisia.

– Olemme kokeneet, että he hakevat toisistaan tukea, joten olemme myös vanhempien keskinäinen kohtaamispaikka, Suvanto toteaa.

 

Lapsiystävällinen tila on kansainvälinen toimintamalli, jolla tuetaan perheitä erilaisissa kriiseissä, kuten sotatilanteissa. Toiminta on yleensä väliaikaista matalan kynnyksen tukea ja on käytössä ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Toimintamalli tuli Suomeen vuonna 2015 silloisten turvapaikanhakijoiden myötä, ja se otettiin uudelleen käyttöön tänä keväänä.

Tila pyörii vapaaehtoisten avulla. Vapaaehtoisen ei tarvitse osata mitään erityistaitoja, mutta LYT-toimintaa varten käydään Pelastakaa Lapset ry:n järjestämä erillinen koulutus.

– Tarvitsee vain halun auttaa näitä perheitä, Moona Suvanto muistuttaa.

Näillä näkymin toiminta Joensuussa jatkuu elokuun loppuun saakka.

Lapsiystävällisen tilan lisäksi Perheentalolla järjestetään esimerkiksi suositut ukrainalaiset iltateet sunnuntaisin. Nuorille on tarjolla esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin kautta järjestettyä toimintaa, jonka tavoitteena on yhdistää ukrainalaisia ja paikallisia nuoria.

Perheentalon toiminnan ydin on olla vapaa ja ilmainen kohtaamispaikka kaikille perheille. Alun perin Perheentalon idea lähti Iisalmesta.

– Sieltä toiminta on levinnyt Joensuuhun, Kuopioon, Siilijärvelle ja Varkauteen, kertoo ohjaaja Mervi Tahvanainen.

Kävijärajoitusten loputtua kävijämäärät ovat kääntyneet taas nousuun, ja haastattelupäivänä paikan päällä on käynyt 72 kävijää, joka on nykyisellään suuri määrä. Ennen pandemia-aikaa normaalina päivänä kesäisin saattoi käydä yli sata henkeä.

 

Tahvanaisen mukaan kuka tahansa voi tulla talolle omana itsenään. Vanhemmat ovat kuitenkin aina vastuussa omista lapsistaan.

–Tärkeintähän täällä on ihmisten keskinäinen vertaistuki. Tullaan tapaamaan samassa tilanteessa olevia perheitä, ja lapsille on ikäistään leikkiseuraa. Ihan pienetkin lapset ovat jo kiinnostuneita toisistaan.

Perheentalolla kuunnellaan myös perheiden huolia ja tarvittaessa ohjataan eteenpäin avun piiriin.

Lisäksi Perheentalo tekee yhteistyötä 30 eri organisaation kanssa. Perheentalo tarjoaa erityisesti tiloja monenlaisten toimijoiden ohjelmalle.

– Esimerkiksi pandemian aikana kyseltiin paljon toimintaa vauvaperheille. Tällöin talolla alettiin järjestää vauvatreffitoimintaa.

 

Erityisen suosittuja ovat olleet ”Aamukahvit ja asiaa - oivalluksia ja tukea perheen arkeen” -tapaamiset Perheentalolla, jotka jatkuvat taas syksyllä.

Aamukahvit ovat monen organisaation yhteistyön tulos. Mukana on aina asiantuntija, joka alustaa teemat. Alustus lähetetään etälähetyksenä muihin kohtaamispaikkoihin. Puhujia on käynyt muun muassa Siun Sotelta, Martoilta, Honkalampi-säätiöltä, seurakunnalta ja yksityisiltä toimijoilta. Aamukahveilla käsiteltävät teemat ovat kävijöiden toivomia, lapsiperheiden arkea koskettavia asioita. Osaa tilaisuuksista voi seurata myös etänä YouTubesta.

Perheentalon toimintaan voi myös ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Ohjaajiin voi ottaa suoraan yhteyttä tai netissä voi täyttää lomakkeen.

– Vapaaehtoiset ovat tärkeä osa meidän työyhteisöä, Tahvanainen toteaa.

 

Saara Sahlsten on tullut lastensa Miskan ja Kirsikan sekä ystävänsä Veera Koposen kanssa käymään Perheentalolla.

– Tämä on ihan huippupaikka. Kun tämä avattiin kymmenen vuotta sitten, oma vanhin lapseni oli vauva. Silloin mietittiin, että missä ihmiset ovat ennen käyneet ja tavanneet toisia vanhempia. Välillä on käyty vähemmän ja välillä enemmän, mutta tämä on aina hyvä keskustan pysähdyspaikkana, Sahlsten iloitsee.

– Ylipäätään on upeaa se, että on paikka, jossa on lapsille sopivia leluja eikä tarvitse jännittää, menevätkö ne rikki. On kaikki tilat siihen, että voidaan keittää omia eväitä ja ruokia, on hoitopöydät ja leluja ihan pienille ja vähän isommille. On tosi arvokasta, että on paikka, joka on auki kesäisin silloin, kun päiväkodit eivät ole.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä