Julkaistu    |  Päivitetty 
Hanna-Mari Lappalainen

Yritys: Käsityöilmiöt vaihtuvat kuin sukat – Kätevä-Käden huippusesonki alkaa syyslomasta

Outi Eerola pyörittää Kätevä-Kättä yhdessä puolisonsa Pekka Mähösen kanssa. Yrityksellä on myös verkkokauppa, josta kolmasosa myynnistä nykyisin tulee. Outi Eerola pyörittää Kätevä-Kättä yhdessä puolisonsa Pekka Mähösen kanssa. Yrityksellä on myös verkkokauppa, josta kolmasosa myynnistä nykyisin tulee.

Kätevä-Käsi täyttää tänä vuonna 33 vuotta. Se on pitkä ikä käsityö- ja askartelutarvikkeisiin keskittyneelle yritykselle; kun Tiimari ja Sinooperi katosivat kaupungista ketjujen ajauduttua konkurssiin, on Kätevä-Käsi kuitenkin onnistunut porskuttamaan eteenpäin.

Ala ei suinkaan ole helppo, muistuttaa yrittäjä Outi Eerola. Eerola osti yrityksen Sinikka Sarolalta yhdessä nykyisen puolisonsa Pekka Mähösen kanssa vuonna 2017. Eerola oli ehtinyt työskennellä liikkeessä jo vuodesta 1997 saakka.

– Meillä ei ole työntekijöitä, vaan pyöritämme toimintaa nyt kaksin Pekan kanssa. Kyllä tässä välillä joudutaan tekemään töitä sunnuntaita myöten. Kun verkkokauppakin on toiminut kivijalan rinnalla nyt noin kaksi vuotta, niin voisi sanoa, että töitä kyllä riittää, Outi Eerola naurahtaa.

Eerolan hypätessä yrityksen puikkoihin viitisen vuotta sitten Kätevä-Käsi toimi vielä purkutuomion saaneessa PT-talossa. Eerolalla oli kuitenkin nykyinen, Centrumissa sijaitseva liiketila tähtäimessään jo valmiiksi.

– Tämä tila on ollut meille hyvä ja toimiva. Samassa rakennuksessa sijaitsee hyvä parkkihalli, ja asiakkaat ovat muutenkin löytäneet tänne mukavasti. Liiketilojen vuokrat toki ovat Joensuussa korkeat ihan joka paikassa, ja se varmaan onkin osasyy siihen, ettei kivijalkaliikkeitä ole enää hirveästi, Eerola miettii.

 

Kätevä-Kädellä on Outi Eerolan mukaan melko suuri vakioasiakaskunta, jonka ostoksista tärkein myynti koostuukin. Noin kolmasosa myynnistä tulee nykyisin verkkokaupasta.

– Verkkokaupasta ostetaan aika paljon tiettyjä vakiojuttuja, ja sitä kautta huomaa selkeästi, mikä milloinkin on trendikästä. Kivijalassa tehdään ehkä enemmän heräteostoksia, Eerola kertoo.

Kätevä-Käden valikoimaan kuuluu muun muassa laaja kattaus erilaisia askartelu-, taiteilija- ja käsityötarvikkeita sekä sesonki- ja juhlatuotteita.

Askartelutarvikebisnes on hyvin sesonkivetoista. Joulunalusaika on alalla huippukausi, joka alkaa Eerolan mukaan jo koululaisten syyslomaviikoista. Silloin kaupaksi menevät etenkin erilaiset kynttilämassat, mehiläisvahalevyt ja saippuantekotarvikkeet.

– Viime vuonna myimme joulun alla tuhansia mehiläisvahalevyjä ja satoja kiloja kynttilämassaa. Kesällä puolestaan suosittuja ovat esimerkiksi korujentekotarvikkeet ja kivenmaalausvärit.

Trendit ja sosiaalinen media vaikuttavat alaan vahvasti.

– Somea on ihan pakko seurata, Eerola toteaa ykskantaan.

Tällä hetkellä kovassa huudossa ovat muun muassa timanttimaalaaminen ja Paint By Numbers -numeromaalaaminen.

– Nykyisin voi nähdä tosi vahvasti Instagram-vaikuttajien ja bloggaajien vaikutuksen askartelutrendeihin. Edellisenä päivänä ei voi välttämättä tietää, mitä myydään huomenna.

 

Kun Outi Eerola aikanaan aloitti alalla harjoittelijana, oli noin kolmasosa Kätevä-Kädestä pyhitetty posliinimaalaustarvikkeille. Eerola muistelee aikaa hymyssä suin.

– Valkoposliinia tuli meille aikanaan monta lavallista, ja rouvat kantoivat sitä ulos säkkitolkulla. Samoin myös paperinaru oli tuohon aikaan suuressa suosiossa. Niiden myynti stoppasi sittemmin, mutta varmaankin alkaa taas joskus uudestaan – askartelutrendit kiertävät siinä missä muutkin muoti-ilmiöt.

Menneisyyteen on Eerolan mukaan jäänyt myös tinkiminen.

– Onneksi, Eerola naurahtaa.

– Aikanaan hinnoista yritettiin jostakin syystä tinkiä kovasti, mutta olen pitänyt viime vuosina tiukasti kiinni siitä periaatteesta, että tuotteella on tietty hinta. Nämä ovat muutenkin aika edullisia tavaroita. Liikkeessä tapahtuva myynti voi syntyä jopa 10–20 sentin ostoksista.

Eerolan mukaan askartelutarvikeliikkeelle on Joensuussa oma jalansijansa kaikesta huolimatta. Kivijalkayrityksessä arvostetaan yrittäjän mukaan etenkin asiantuntevaa palvelua.

– Kaikkialta ei välttämättä ole vastaavaa osaamista, jos asiakas tarvitsee apua.

 

Kätevä-Käsi ei ole yrittäjän mukaan korona-ajan suuria kärsijöitä.

– Askartelu ja käsityöt ovat onneksi olleet korona-aikana melko suosittua puuhaa. Toki silloin keväällä 2020 firmojen laittaessa oviaan säppiin meillekin tuli paniikki, että entä jos joudumme laittamaan putiikin kiinni, Outi Eerola muistelee.

Tuolloin yrityksellä ei ollut vielä omaa verkkokauppaa, ja Eerola kuvasi itse tuotteita yksitellen asiakkaille, lähetteli heille kuvia Whatsappissa ja kuljetti tuotteet työpäivän päätteeksi perille.

– Silloin käytiin kyllä aika lähellä loppuunpalamista, ja mietin, että eihän tämä voi jatkua näin. Lopulta saimme avattua verkkokaupan, ja kaikesta selvittiin.

Sen sijaan Ukrainan sota on hiljentänyt asiakasvirtoja tänä vuonna. Eerolan mukaan tämä vuosi on ollut paljon viime vuotta huonompi myynnin kannalta.

– Ihmiset eivät tahdo tuhlata, koska taustalla on ehkä pelko sodasta. Rahaa halutaan säästää monestakin syystä, ja sama ilmiö varmaankin näkyy nyt koko kaupan alalla. Periksi ei kuitenkaan anneta.

Kommentoi

Hae Heilistä

Hae Heilistä